Pontegyenlőség alakulhat ki Djokovic és Alcaraz között

Ha Alcaraz nyer Rióban, ugyanannyi pontja lesz a világranglistán, mint a jelenleg élen álló Novak Djokovicnak.

Aki ránézett mostanában a világranglistára, az észrevehette, hogy milyen kicsi a különbség az élen álló Novak Djokovic és a második helyezett Carlos Alcaraz között. A spanyol játékos jelenleg Brazíliában tartózkodik, ahol első kiemeltként és címvédőként szerepel az ATP500-as Rio Openen. Ha megnyeri a tornát, akkor épp ugyanannyi világranglista pontja lesz, mint Djokovicnak. Jogosan merül fel a kérdés, hogy ki lesz ebben az esetben a világelső?

Az ATP szabályrendszere egyértelműen kimondja, hogy abban az esetben, ha két játékos azonos pontszámmal rendelkezik, akkor a kettejük közötti sorrendet a mandatory eseményeken (ATP Finals, Grand Slamek, 1000-es versenyek) szerzett pontok mennyisége határozza meg. Az élen álló Djokovic 5 820 pontot gyűjtött ezeken a tornákon, Alcaraz viszont csak 5 090-et, így bárhogyan is alakul a riói torna, a jövő héten is a szerb nevével kezdődik majd a ranglista.

A világelsőségért zajló küzdelem két ATP500-as tornán folytatódik: Alcaraz Brazíliából Mexikóba utazik, Djokovic pedig hatodik trófeájára hajt majd Dubajban. Ha a héten összejön a tornagyőzelem Alcaraznak, akkor egy párhuzamosan zajló ki-ki csatát láthatnánk a következő héten: aki előrébb végez a saját tornáján, az lesz a világelős március 6-án. Ennél már csak az lenne izgalmasabb, ha egyazon versenyen szerepelnének, és egymás elleni mérkőzésen dőlne el az elsőség sorsa.

“Sok időt töltöttem el világelső pozícióban.” – mondta Alcaraz múlt héten Buenos Aires-ben, ahol több, mint három hónap kihagyás után lépett ismét pályára. “Most az a cél, hogy visszaszerezzem a helyemet az élen, a legjobbamra kell törekednem az elkövetkező tornák során, hogy újra első legyek.”

Alcaraz tavaly szeptemberben, 19 évesen ugrott a ranglista élére, ahonnan húsz héten át el sem mozdult. Ő lett az ATP  történetének legfiatalabb világelsője. Sérülés miatt azonban nem tudott részt venni az év eleji, Ausztráliában zajló tornákon, így Djokovic az Ausztrál Open megnyerésével átvette tőle az első pozíciót.

Forrás: atptour.com

Borítókép: planetsport.com/Thiago Ribeiro