RG23: Djokovic-nak megvan a 23. Grand Slam trófea

Novak Djokovic megszerezte 23. Grand Slam trófeáját. A szerb teniszező a Roland Garros döntőjében három játszmában győzte le a norvég Casper Ruud-ot. 

Elérkezett a Roland Garros férfi egyesének a fináléja. Mind a két játékos számára 1-1 kis történetet vonzott magával ez a döntő. Novak Djokovic 23. Grand Slam trófeájáért küzdött, és egyben megkísérelte azt, hogy ő birtokolja a legtöbb ilyen címet, Casper Ruud pedig harmadjára próbálkozott megszerezni első Major kupáját. A két fél eddig összesen négy egymás elleni találkozót tudhat maga mögött, és ezeknél egyértelmű Djokovic dominancia volt a jellemző, hiszen a norvég még játszmát sem tudott nyerni.

Djokovic nyitotta feszültebben a találkozót. A szerb a kezdésnél több ki nem kényszeritett hibát is ütött, és ennek eredményeképpen már az első adogatójátékát elbukta. A folytatásban a szerb fokozatosan feljavult, és 4-2-es hátrányban – az első szorosabb Ruud adogatójátékban – a norvég egy könnyű lecsapás hibájának köszönhetően semmisé tette a break hátrányt.  A játszma további részében voltak nehezebb adogatójátékok mind a két teniszező számára, és hosszas küzdelem után jöhetett a tie-break. A rövidítésben egyértelműen Djokovic koncentrált jobban, aki nagyon könnyedén, 82 perc játékot követően, a 7-1 arányban megnyert tie-breaket köszönhetően került előnybe.

Djokovic óriási csatában nyerte meg az első szettet
Kép forrása: twitter.com

Djokovic a második felvonásban egyre jobban, különösebb idegesség nélkül kezdett el teniszezni, és egy korai breaknek köszönhetően el tudott lépni 3-0-ra. A norvég nem tudott break közelébe kerülni, de tartotta a lépést a szerbbel, akinek így 5-3-nál ki kellett szerválnia a szettet. A 22-szeres Grand Slam bajnok nem ijedt meg a feladattól, magabiztosan lezárta a játszmát.

A harmadik felvonásban Ruud egy break labdát leszámítva egyre magabiztosabban adogatott, Djokovicnak kellett az eredmény után futnia, és 5-4-es hátránynál a szettben maradásért kellett adogatnia. A szerbnek nem okozott problémát hoznia a szerváját, majd a következő játékban elvette Ruud adogatását, és a tornagyőzelemért szerválhatott. Djokovic nem teketóriázott sokat, könnyedén kiszerválta a meccset, és 2016 és 2021 után ismét megnyerte a Roland Garrost.

Djokovic összességében magabiztosan győzte le Ruud-ot
Kép forrása: twitter.com

Novak Djokovicnak ez volt a harmadik Roland Garros győzelme, de ez a győzelem ennél sokkal többet jelent a tenisz berkeiben. A szerb ugyanis ezzel a győzelemmel megszerezte 23. Grand Slam trófeáját, amivel ő birtokolja a legtöbb ilyen címet. 

Roland Garros, a döntő végeredménye: 

Novak Djokovic ( 3 )-Casper Ruud ( 4 ) 7:6(1) 6:3 7:5

Kiemelt kép forrása: twitter.com