A világranglistán is az élre állt Djokovic

Átrendeződött az ATP Tour dobogója a Roland Garros után.

Történelmi nap lett a tenisz számára 2023. június 11-e, miután a Franca Nyíl Teniszbajnokság férfi egyes döntőjében Novak Djokovic két szoros és egy simább játszmában legyőzte a norvég Casper Ruud-öt. A szerb kiválóság ezzel elérte évek óta dédelgetett álmát és 23. Grand Slam-győzelmével maga mögé utasította Roger Federert és Rafael Nadalt a Grand Slam-sikerek örökranglistáján, többségi vélemény szerint eldöntve ezzel a “Nagy Hármas” versenyét.

Győzelme óta a sportvilág színe-java fejet hajt a 36 éves belgrádi előtt, s amellett hogy Djokovic most már örök dicsőségnek is örvendhet, az aktuális ATP-világranglistán is maga mögé utasított mindenkit (7595 pont). Tavaly Párizsban a későbbi győztes Nadaltól kapott ki a legjobb 8 között, így idén az elődöntőbe kerüléssel már biztossá vált, hogy növelni fogja pontjainak számát. A világelsőséghez azonban a tornagyőzelemre volt szüksége, amit aztán a harmadik helyről felugorva kaparintott meg, ennél fogva a dobogón változás történt: Carlos Alcaraz jelenleg a második 420 ponttal elmaradva Djokovictól (7175), a harmadik helyen pedig Daniil Medvedev áll 6100 ponttal. A top 10-ben ezen kívül még egy változás történt, Karen Khachanov révén, aki negyeddöntős szereplésének köszönhetően belépett a top 10-be.

Idei elődöntős szereplésével Alexander Zverev (24.) újabb, kis lépésekett tett az élmezőnybe való visszakerüléshez, míg Tommy Paul (15.), Lorenzo Musetti (16.) Francisco Cerundolo (20.) és Yoshihito Nishioka (27.) pályafutásuk eddigi legjobb helyüket foglalják el, ahogyan a top 50-ben legnagyobbat, 17 helyet, előrelépő Tomas Martin Etchevery (32.) is. Ami a magyarokat illeti, Fucsovics Márton (80.) 6, Marozsán Fábián (112.) és Piros Zsombor (122.) egy-egy helyet javított legutóbbi pozícióján

A top 10.

A Roland Garros-szal egyetemben a klasszikus salakpályás szezon is végetért és máris megkezdődik a háromhetes felkészülési időszak Wimbledonra, vagyis jönnek a füves pályás tornák. Ezen a héten két ATP 250-es viadalt rendeznek, Stuttgartban és a hollandiai ‘s-Hertogenboschban. Mindkét helyen láthatunk majd nagy neveket, ám kétség kívül Stuttgartban rangosabb a névsor: ott lesz Tsitsipas, Fritz, a címvédő Matteo Berrettini és a tavalyi wimbledoni döntős Nick Kyrgios is, hollandiában pedig Daniil Medvedev és Jannik Sinner viheti el a show-t.

Képek forrása: atptour.com