Wimbledon 2023: A férfi döntő beharangozója

2023. július 16.
by cort

Novak Djokovic nyolcadszor, vagy Carlos Alcaraz először? Hamarosan választ kapunk az előbbi kérdésre.

A szerb ma ismét történelmet írhat. A négyszeres címvédő csatlakozhat Björn Borghoz és Roger Federerhez a sorozatban ötször megnyert trófeák tekintetében, és szintén csatlakozhat a svájcihoz a legtöbb wimbledoni trófeák számában. Djokovic mutatója egészen elképesztő a Grand Slam tornákon, 71 indulásból 35. alkalommal jutott a döntőbe, és 24. major győzelmét arathatja, ezzel tovább növelve az előnyét a 22 győzelemmel álló Rafael Nadalhoz képest. Djokovic néhány mutatója a teljesség igénye nélkül: 27 meccse veretlen GS tornákon, 34 meccse Wimbledonban, és 45 mérkőzés óta nem talált legyőzőre a wimbledoni centeren. Londonban eddig csak egy döntőt veszített 10 éve Andy Murray ellen.

Ennél lényegesen visszafogottabb mutatókkal rendelkezik döntőbeli ellenfele, de ha Alcaraz korát nézzük, akkor már inkább meggyőzőek a spanyol eddigi eredményei. Alcaraz karrierje második Grand Slam döntőjére készül, az elsőt tavaly a US Openen sikerrel vette, de akkor Casper Ruud állt a háló túloldalán, most azért lényegesen nehezebb ellenfél jutott a spanyolnak. Alcaraznak mind major döntőkben, mind pedig füves pályán lényegesen kisebb a rutinja, de a spanyol tornagyőzelemmel hangolt Wimbledonra, és olyan könnyedén lépett át Berrettinin, Runen és Medvedeven, amit kevesen gondoltak volna.

A két teniszező eddig kétszer találkozott egymással, mindkét alkalommal salakon. Tavaly Madridban döntő szett tie-breakben a spanyol nyert, idén a Roland Garros elődöntőjében pedig egy emlékezetes meccsen a szerb volt a jobb. Ma is inkább Djokovic az összecsapás esélyese, de a jelenlegi mezőnyben egy játékos lehet képes a szerb legyőzésére, az pedig épp mai ellenfele, de abban szinte minden szakember egyetért, hogy az első szett döntő tényező lehet, és Alcaraznak mindenképpen hoznia kell, ha nyerni szeretne a négyszeres címvédő ellen.

A mérkőzés magyar idő szerint 15 órakor kezdődik.