“Szenvedek a pályán és nem vagyok tiszta fejben.”

Maria Sakkari úgy érzi, pályafutása válságban van és azt fontolgatja, hogy szünetet tart. A hölgyek világranglista 8. helyezettje sírva fakadt a US Open elsőkörös kiesését követő sajtótájékoztatón és immár egymás után a harmadik Grand Slam-tornán volt képtelen bejutni a második fordulóba. 

Rendkívül drámai és őszinte pillanatokat hozott már az első nap a 2023-as US Openen. Az állóvizet Maria Sakkari (8.) kavarta fel azok után, hogy a görög teniszezőnő kikapott az első fordulóban a világranglistán mindössze 71. helyén álló Rebeka Masarovától (6/4 6/4). Sakkari ezzel zsinórban a harmadik Grand Slam-tornáján esett ki rögtön az első fordulóban. Az előző két vereségére némi kifogása még lehet, hiszen a Roland Garroson a későbbi döntős Karolina Muchova ejtette ki, Wimbledoni szereplésének pedig a Grand Slam-tornás kiemeltségről éppen lemaradó Marta Kostyuk vetett véget. Mostani “buktája” azonban egyértelműen csalódástkeltő, főleg úgy, hogy az első játszmában 4/1-re is vezetett.

Kép forrása: foxnews.com

A washingtoni 500-ason elért döntő miatt némi optimizmussal érkezhetett meg New Yorkba, az Amerikai Nyílt Teniszbajnokságra. A Masarova elleni meccset követő sajtótájékoztatón azonban nem tudta visszatartani az érezelmeit:

“Nem mondanám, hogy jól játszottam, de ha ma öt-tíz százalékkal többet nyújtok, máshogy alakul minden. Muszáj ezeket a meccseket megnyernem, de a szintemhez képest túl sok vereségem van most már [Grand Slam-tornák első körében], és ez sajnálatos. Tennem kell valamit, de nem értem, mi a baj, az erőfeszítéseimmel nincs gond. Nagyon ideges vagyok, mert mindig ugyanaz történik. Nem tudom, mit fogok csinálni. Talán szünetet kellene tartanom, de most nem tudok erről dönteni. Szenvedek a pályán és nem vagyok tiszta fejben.”

Sakkari a jelenlegi női tenisz tragikus hőse. A 2010-es évek végén került fel a sportág “radarjára”, majd 2021-ben be is rúgta a WTA Tour ajtaját a Roland Garroson és a US Openen elért elődöntőivel. Ütőereje és adogatása párját ritkítja a hölgyek mezőnyében, az igazi áttöréshez viszont talán önmaga jelenti a legnagyobb akadályt, mert képes eljutni a tornák végső szakaszaiig, az utolsó 1-2 lépcsőfokokban azonban szinte mindig megbotlik. Döntőkben 1-7 a mérlege, ám az elődöntős statisztikái még szembeötlőbbek. Jelenleg is egy hatmeccses vereség-szériában van benne, ami a legjobb 4 közötti találkozókat illeti, korábban viszont, 2019 májusa és 2021 augusztusa között, 9 egymást követő elődöntőben kapott ki (!) – ide tartozik a korábban említett Roland Garros is, ahol meccslabdája is volt a későbbi bajnok Barbora Krejcikova ellen.

Mi lehet a probléma? Szimpla balszerencse, vagy eredendő balsors? Idő még van, hogy a kérdésre fény derüljön, mert bár Sakkari négy hete ünnepelte 28. születésnapját, nemcsak a húszéveseké a világ ma már a teniszben. Az azonban elgondolkodató, hogy karrierje elején, az ITF-tornákon is 17 döntőjéből 10-et veszített el…

Borítókép forrása: tennismajors.com