US Open 23: Negyeddöntők 1. nap

2023. szeptember 5.
by cort

A mai napon már az elődöntőbe jutásért játszanak, nézzük a párharcokat

Kezdjük a legnagyobb névvel, a szerb Novak Djokovic a hazai kedvenc, Taylor Fritz ellen mérkőzik meg. Eddig mind a két játékos fantasztikusan teljesít, de leginkább Fritz az akit ki kell emelni. A hazai teniszező nem hogy szettet sem bukott még, de a 12 lejátszott játszma alatt csak egyszer bukta az adogatását. Djokovic egyedül honfitársa, Djere ellen kezdett pocsékul, de azok után hogy az első két játszmát bukta, a további három szettben összesen öt gamet veszített. Eddig hétszer találkoztak, és ebből mind a hetet a szerb nyerte, ráadásul úgy hogy hat mérkőzésen még játszmát sem nyert az amerikai. Két hete Cincinnatiben is megmérkőztek, akkor a szerb nyert két szettben, Fritz pedig összesen csak négy játékot nyert.

A másik párharc egy hazai küzdelem lesz, Tiafoe és Shelton között. Mind a két teniszező nagy szervával rendelkezik, és nagy erővel püföli a labdát, úgyhogy valószínűleg nagyon látványos meccs elé nézünk. Tiafoe eddig csak egy szettet veszített a tornán, de tegyük hozzá eddig kedvező volt a sorsolása, egyetlen top 50-es teniszező ellen kellett csak játszania. Shelton minden eddigi meccsén veszített egy szettet (kivéve Thiem ellen, aki az első játszmát követően feladta a mérkőzést) és nagyon fontos lesz, hogy jó arányban hozza be az első adogatásait. Eddigi négy mérkőzése alkalmával, minden egyes párharcban az első szervái mögött legalább 73 százalékban nyerte a pontokat, ami nagyon nagy arány még férfi mezőnyben is.

Folytassuk a hölgyekkel, ahol a torna meglepetés embere, Cirstea fog a Garros döntős Muchovaval megmérkőzni. A román eddig csak egy játszmát bukott a tornán, úgy hogy többek között Rybakina és Bencic ellen is játszott. Cirsteának hölgynek elsősorban a fogadó játéka az erőssége, az előbb említett két győzelem során összesen 11 breaket abszolvált. Muchova szintén csak egy szettet bukott eddig, de az ő sorsolása jóval kegyesebb volt, legnagyobb ellenfele a ranglista 53. Wang volt. Idén már háromszor találkoztak, ez idő alatt a mérlegük 2-1 a cseh teniszező javára.

A másik párosításban már hazai érdekelt is lesz, Coco Gauff a világelsőt búcsúztató Jelena Ostapenko ellen mérkőzik meg. Várhatóan egy látványos mérkőzést láthatunk, ahol rengeteg lesz a nyerő és a ki nem kényszerített hiba is. Eddig Ostapenko az összes mérkőzését döntő játszmában nyerte, de Gauff is megszenvedett, négyből háromszor is döntő szettre kényszerült. Idén már egy Grand Slamen találkoztak, akkor Ausztráliában a lett lány bizonyult jobbnak két játszmában.

A nap valamennyi mérkőzésének az Arthur Ashe Stadion ad otthont, elsőként Ostapenko és Gauff lép pályára, őket Djokovic és Fritz meccse követi, az esti programban pedig előbb a Muchova és Cirstea, majd őket köveetően Tiafoe és Shelton zárja a programot.