US Open 23: Negyeddöntők 2. nap

2023. szeptember 6.
by cort

A mai napon már a felső ágon is az elődöntőbe jutásért küzdenek, nézzük a négy mérkőzésünket

Kezdjük a fiúkkal, a címvédő Carlos Alcaraz a német Zverevvel játszik majd. A meccs esélyese alapjáraton is a spanyol lett volna, de így hogy két napja a német egy közel öt órás mérkőzésen jutott tovább Sinner ellen, így még inkább kérdőjeles Zverev esélye. Amiben bízhat a német azok az első szervái, ugyanis eddig a tornán 70 százalék felett nyerte azok mögött az adogató pontjait. Alcaraz ellen ez különösen kulcskérdés, hiszen a spanyol eddig átlagosan öt breaket csinált mindegyik mérkőzésen. Egymás elleni mérlegük meglepő, a német vezet 3-2-re, de kemény pályán nem játszottak már két éve egymás ellen, valamint idén amikor egyszer találkoztak, akkor Alcaraz csak három gamet engedett Zverevnek a két játszma alatt.

Folytassuk a másik férfi párosítással, ahol a két orosz találkozik, egy Medvedev – Rublev csata keretein belül. Eddig mind a két orosz nagyon jól teljesít, és teljes mértékben elmondható róluk, hogy ahogy haladunk előre a tornán, egyre jobban játszanak. Én továbbra is tartom, hogy Medvedev a testfelépítéséhez képest egy genetikai különlegesség. Ahhoz képest milyen magas, és milyen nagy szervái vannak, elképesztően jól fogad itt a US Openen is. Eddigi négy mérkőzése alatt, átlagosan majdnem hét breaket (6,75) csinált minden mérkőzésén. Rublevnél ehhez képest az adogató hatékonyságát kell kiemelni, hiszen eddig a tornán az első adogatásait közel 80 százalékban tudtam megnyerni. Egymás elleni mérlegüknél különlegesség, hogy az első hivatalos mérkőzésüket itt Budapesten egy Challenger tornán játszották, akkor Medvedev nyert két szettben. ATP szinten eddig hét alkalommal futottak össze, és a korábbi világelső 5-2-re vezet Rublevvel szemben.

A hölgyeknél a wimbledoni címvédő Marketa Vondrousova a másod virágzását élő Keys ellen küzd meg. A cseh lánynak egyértelműen ez lesz a legnehezebb mérkőzése, hiszen ha levesszük az Alexandrova elleni találkozóját, akkor csak top 50-en kívüli játékossal játszott eddig. A cseh lánynál muszáj kiemelni, hogy mennyire kiegyensúlyozott volt, hiszen első adogatásait eddig közel 70 százalékban nyerte, és emelett átlagosan meccsenként öt breaket is megcsinált. Keysnek eddig jóval nehezebb sorsolása volt, a 17. Kiemelt Samsonova után, a harmadik helyen rangsorolt Jessica Pegulat verte két szettben. A hazai teniszezőnél érdemes kiemelni a szerváit, ugyanis eddigi 9 szettje során mindössze kétszer bukta az adogatását, ami elképesztő arány női teniszben.

A világranglista második Aryna Sabalenka, a kínai Zheng ellen fog megmérkőzni. A belarusz játékos eddig zseniálisan teljesít, nem hogy még szettet sem bukott, de a nyolc lejátszott játszma során egyikben sem nyert az aktuális ellenfele 3 gamenél többet. A kínai az előző körben hatalmas skalpot gyűjtött be, hiszen a ranglista ötödik Jabeurt verte sima két szettben.