US Open 23: Férfi elődöntők

2023. szeptember 8.
by cort

Elérkezett a torna leginkább várt szakasza, ma már a döntőbe jutás lesz a tét az uraknál is. A négyből három név abszolút papírforma, egyetlen meglepetés név jutott az elődöntőbe

Kezdjük a meglepetés emberünkkel, Ben Sheltonnal. A fiatal amerikai zseniális játékkal, életében először jutott el egy Grand Slam torna elődöntőjében, és eddigi rövid karrierje legnagyobb mérkőzése előtt áll, ahol nem csak a tét, de az ellenfél is hatalmas, Novak Djokovic ellen kell megmérkőznie. Shelton játéka igazából angolosan mondva “boom or bust” tehát nagy szervaé és hatalmas alapvonal ütések jellemzik. Amikor sül a keze, akkor gyakorlatilag bárkit képes leütni a pályáról, de bármikor benne van, hogy hibát hibára halmoz, és szettenként 2-3 alkalommal is bukja az adogatását. Egyelőre egyértelműen a “boom” hatás érződik nála, ha megnézzük a nyerők, kontra hibák arányait, akkor eddig a tornán +50 nyerője van a hibáihoz képest. Viszonyítás képen, ellenfelének Djokovicnak ez a száma “csak” +34. A szerbnél viszont továbbra is muszáj kiemelni a fogadó játékát, hiszen átlagosan több mint 6 breaket csinált meccsenként. A Djere elleni mérkőzésen döntő szettre kényszerült, de azt leszámítva nem bukott még játszmát, és egyértelműen ő a mai összecsapás esélyese.

 

A másik találkozó lesz valószínűleg az érdekesebb és a szorosabb, ahol az első kiemelt Carlos Alcaraz mérkőzik meg a harmadik helyen rangsorolt Daniil Medvedevvel. Carlito a szakértők szerint jelenleg a világ top2 (Djokoviccsal együtt) fogadó játékosa, de itt a US Openen fantasztikusan adogat. Az eddig lejátszott 13 játszma alatt, mindösszesen négy alkalommal bukta a szerváját, emellett pedig csak egyetlen egy szettet bukott, a brit Evans ellen. Orosz ellenfelénél is érdemes kiemelni a fogadó játékát, az eddigi mérkőzésein átlagosan több mint 7 breaket csinált még mérkőzésenként, ezzel a mutatóval pedig már bőven lehet meccset nyerni. Medvedevet képtelenség átütni, minden visszajön tőle, de még az orosz elmondása szerint is most egy olyan ellenféllel találkozik, aki képes erre.

Egymás elleni mérlegük 2-1 a spanyolnak, de ha az idei két mérkőzésüket nézzük, akkor Alcaraz 5-0-ás szett aránnyal nyerte a két találkozót, és Wimbledonban egy percig sem volt esélye az orosznak.

Djokovic és Shelton meccse magyar idő szerint 21 órakor kezdődik, míg a második elődöntő résztvevői éjjel 1 órakor lépnek pályára.