US Open 2023: Djokovic az első döntős

A leendő világelső három szettben győzte le a torna talán nem is annyira meglepetés-szereplőjét, Ben Sheltont és várhatja a vasárnapi fináléra a Carlos Alcaraz – Daniil Medvedev – összecsapás győztesét.

Általában nem szokás belekötni abba, aki megnyer egy Grand Slam-elődöntőt három játszmában. Különösen nem Novak Djokovicba (2.), aki 36. GS-döntőjébe jutott be és a harmadik olyan szezonját teljesíti, amikor mind a négy nagy versenyen döntőt játszhat, mégis némi csomót megtalálhatunk azon a bizonyos kákán. Nagyon érdekesnek ígérkezett a Ben Shelton elleni mérkőzése a legjobb négy között, hiszen ellenfele személyében nemcsak ennek a szezonnak, de az elmúlt évek egyik legérdekesebb történetét tapasztalhattuk meg.

A 20 éves Atlantai srác tinédzserként ITF-tornák zöme és a korai turnézás helyett szinte csakis az Egyesült Államokban, az egyetemi bajnokság keretei között szerzett tapasztalatot a versenyszintű teniszezői létről, csak tavaly “iratkozott be az ATP Tourra”, de ezt az évet már a top 100-ban kezdte és első külföldi szereplésén máris Grand Slam-negyeddöntős volt az Australian Openen. Shelton valóságos üstökösként robbant be a köztudatba, de január óta a US Openen hallhattunk róla újra igazán. Unortodox játékával sikerült eggyel felülmúlnia melbournei szereplését, miután a korábbi fordulókban két magasan jegyzett honfitársát, Tommy Pault (14.) majd Frances Tiafoe-t (10.) is búcsúztatta.

Shelton balkezes, ami önmagában nagy előnyt jelent a jobbkezes többségű mezőnyben adogatásokkor, de neki mindemellett brutálisan nagy szervája is van, Andy Roddick, Ivo Karlovic vagy az ezen a tornán visszavonuló John Isner óta nem láthattunk teniszezőt olykor 240 kilométer-per-órával adogatni. Játékban nem követi a sportág trendjeit, mindent próbál a lehető legerősebben megütni és képes is rá! Stratégiája egész messzire elrepítette a US Openen, ám a várakozásoknak megfelelően a Grand Slam-rekorder Djokovic már túl nagy falatnak bizonyult…

Ben Shelton személyiségével és játékstílusával egyaránt üde színfoltja lehet a következő éveknek.
Kép forrása: news.italy24.press

…két és fél játszmáig. Sokáig úgy tűnt, hogy a szerb klasszis rutinból, simán megoldja a meccset a tőle megszokott páratlan, stabli játékával. Ez így is történt az első két játszmában, melyek alatt mindössze öt játékot veszített el, megnyert minden pontot első szervája mögött és hibátlanul teljesített a hálónál is. Még a harmadik szett elején is minden neki kedvezett, de mikor 30-15-re állt 4/3-nál, előnyös helyzetből elveszítette a labdamenetet, majd a meccs során először a szerváját is és hirtelen szorossá vált a játszma. Előbb Sheltonnak volt szettlabdája, amit Djokovic hárított, majd azonban mérkőzéslabdáról volt kénytelen tie-breaket játszani a jövő héttől világranglista 19. amerikai ellen. A rövidítésben pedig gyakorlatilag kicsiben látshattuk a meccs forgatókönyvét: Djokovic elhúzott 5-1-re ahonnan váratlanul “felhozta” Sheltont, de a papírforma mégiscsak érvényesült.

Végeredmény: N. Djokovic (szerb, 2.) – B. Shelton (amerikai) 6/3 6/2 7/6(4)

Ami nagy talány az az, hogy hogy tudta Djokovic, ha kis időre is, de megnehezíteni a saját dolgát egy olyan meccsen, amit egyébként végig a kezében tartott? S bár így is gyakorlatilag simán nyert, a találkozó elején elvétve, később egyre gyakrabban mutatta jelét annak, hogy bizony ő is izgult, annak ellenére, hogy rutinban teljesen más univerzumot képvisel Sheltonnál. Ezek elgondolkodtató jelek egy Grand Slam-döntő előtt, főleg ha még idevesszük azt is, hogy a harmadik fordulóban dupla-szetthátrányból kellett fordítania Györe László ellen. Persze lehet, hogy simán csak olyan magasra tette fel Djokovic a lécet, hogy már elfelejtettük, hogy ő is csak ember – bármily hihetetlen néha.

Jubileumi, 10. US Open-döntőjén a címvédő Carlos Alcarazzal (1.) vagy a tavalyelőtti bajnok Daniil Medvedevvel (3.) találkozik majd vasárnap.

Borítókép forrása: cnn.com