ATP összefoglaló – 2013. október – Az egykezes fonák reneszánsza

Októberben igazi nehézsúlyú hónappal zárták az idényt a profi teniszezők. A hónapot egy-egy Masters torna nyitotta és zárta, közben pedig még 5 versenyt rendeztek, amelyből kettő 500-as kategóriájú volt.

Shanghai (október 7. – október 13.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour Masters 1000kemény$3,849,445Novak DjokovicNovak Djokovic
forrás: cdn.ph.upi.com

forrás: cdn.ph.upi.com

A torna előtt azt latolgatták a szurkolók, vajon Rafa Nadal vissza tud-e vágni Novak Djokovicnak az előző héten Pekingben elszenvedett sima vereségért. A korai fordulók érdekessége az volt, hogy a még kiadó világbajnoki helyekre hajtó játékosok közül Gasquet már az első, Federer pedig már a második mérkőzésén kikapott.
Stanislas Wawrinka ismét nem tudta átlépni a saját árnyékát, és jó kezdés után kikapott Nadaltól a negyeddöntőben. A fölső ágon a sérülésből nemrég felépült Jo-Wilfried Tsonga elődöntőbe jutott és csak Djokovic tudta megállítani. A szerb címvédő így ismét bejutott a döntőbe, ahol azonban nem Nadal várt rá, Juan Martin del Potro ugyanis elsöprő játékkal, két sima szettben búcsúztatta az év végére általában már kissé leeresztő mallorcait.
A döntőben a hórihorgas Boca Juniors-fanatikus folytatta jó játékát. Djokovicnak minden tudását össze kellett szednie, össze is szedte, és extra fogadó- és adogatóteljesítménnyel, döntő szett tie breakben végül hozta a meccset.

Moszkva (október 14. – október 20.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250kemény$823,550Andreas SeppiRichard Gasquet
forrás: sin.stb.s-msn.com

forrás: sin.stb.s-msn.com

Két, többre hivatott, jó kezű játékos, a bohém, látványos játékával sok hívet toborzó Alexandr Dolgopolov, és a Dosztojevszkij-idézetet magára tetováltató Janko Tipsarevic tovább folytatta mélyrepülését ezen a tornán, mindketten már az első meccsükön vereséget szenvedtek. Hát igen, ez az év nem kimondottan Tipsy-time…
Gasquet viszont már jobban figyelt a héten, mint tette az előzőn, és így, ha nem is egy fehér csíkon, de nyílegyenes úton jutott be a döntőbe, ahol először ütközött komoly ellenállásba. A kazah Kukushkin éppen csak bekukucskált a győzelem kapujának kulcslyukán, a megnyert első játszma után azonban a francia játékos nyerte a következő kettőt, és ezzel a Kreml Kupát is.

Stockholm (október 14. – október 20.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250kemény€600,565Tomas BerdychGrigor Dimitrov
forrás: media.winnipegfreepress.com

forrás: media.winnipegfreepress.com

A másik északi városban a lányok nagy kedvence, Grigor Dimitrov villogott. Mr. Sharapova sorra vette az akadályokat, még a mindenkire veszélyes Benoit Paire sem tudta megállítani az elődöntőben a bolgár Federer-epigont. A döntőben aztán a legnehezebb feladat, a Gulbist kiejtő David Ferrer várt rá. Dimitrov, Djokovic legyőzése után  idei második igazán nagy fegyvertényét hajtotta végre, amikor szetthátrányból fordítva  le tudta győzni a teniszelitbe tartozó spanyol vetélytársát. Grisa így hazavihette Másának a Stockholm Open trófeáját. Dimitrov a szakma és a szurkolók szerint is a következő szezon egyik nagy csillaga lehet.

 

Bécs (október 14. – október 20.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250kemény€571,775Juan Martin Del PotroTommy Haas
forrás: www.stevegtennis.com

forrás: www.stevegtennis.com

A hét harmadik tornája a magyarok által is előszeretettel látogatott bécsi verseny volt. A hét elején Jo Wilfried Tsonga, Philipp Kohlschreiber és Radek Sepanek korai kiesése jelentette a legnagyobb meglepetést. Magabiztosan menetelt viszont a lassan veterán korban lévő Tommy Haas, aki így, jóval harmincon túl, jobban játszik, mint valaha. Döntőbeli ellenfele a Tsongát búcsúztató Robin Haase volt.
Haase érdekes egyéniség. Született balkezes, mégis jobb kézzel játszik (eléggé logikátlanul, talán sportszerűségből), és holland létére Belgiumban él.
A Haas-i döntőben Haase csak a második szettben vette át bal kezébe az ütőt, az első és a harmadik játszmát azonban Tommy Haas nyerte. Bécsi győzelme azt jelentette, hogy a héten mindhárom tornán egykezes fonákot ütő játékos győzött.

Valencia (október 21. – október 27.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 500kemény€2,171,095David FerrerMikhail Youzhny
forrás: cache.images.globalsportsmedia.com

forrás: cache.images.globalsportsmedia.com

A színes spanyol városban a főtábla alsó ágát gyorsan megtisztították a kiemelt játékosoktól, mintha csak az első kiemelt hazai versenyző David Ferrer döntőjét akarták volna megkönnyíteni. A harmadik körbe már nem jutott be kiemelt teniszező. Gyorsan kiestek az előző hetek tornagyőztesei is, Gulbis, Simon és Haas sem élte túl az első fordulót.
A valenciai torna bebizonyította, hogy nem csak a húszéveseké a világ. A döntő végül a Harmincas Harcosok Háborúját hozta, ahol Ferrer ismét vereséget szenvedett egy verseny fináléjában, a megbízható és rutinos Mikhail Youzhny pedig karrierje 10. ATP-versenyét nyerte meg.

Basel (október 21. – október 27.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 500kemény€1,988,835Juan Martin Del PotroJuan Martin Del Potro
forrás: 4.bp.blogspot.com

forrás: 4.bp.blogspot.com

A londoni World Tour Finals-re aspiráló játékosok közül Gasquet és Wawrinka megint nem tudta hozni magát és már az első fordulóban kiesett. Rajtuk kívül Berdych első körös búcsúja jelentett még hatalmas meglepetést, bár legyőzője, a horvát gólem Ivo Karlovic sok nagy játékost megtréfált már karrierje során irgalmatlan szerváival.
A negyeddöntőben került sor a várva várt Federer-Dimitrov összecsapásra. A két játékos mozgásra szinte megkülönböztethetetlen, így a svájci varázslónak érdekes élmény lehetett a tükörképével játszania, de két szettben megoldotta a feladatát.
A tavalyi döntő újrajátszásában aztán Juan Martin del Potro ismét udvariatlan vendégnek bizonyult: megint nem hagyta, hogy Federer szülővárosában bajnoki címet szerezzen, a döntő szettben jobban koncentrálva nyert.

Párizs (október 28. – november 3.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour Masters 1000kemény€3,204,745David FerrerNovak Djokovic
forrás: a57.foxnews.com

forrás: a57.foxnews.com

Az év utolsó ATP versenye hivatott arról dönteni, kik lesznek ott végül a következő héten rajtoló nem hivatalos világbajnokságon. A még kiadó három helyet végül Federer, Wawrinka és Gasquet szerezték meg.
Az elődöntőben a tavalyi meglepetésgyőztes David Ferrer órási szenzációt okozva legyőzte példaképét, Rafa Nadalt, és mivel a másik elődöntőben Novak Djokovic három szettben verte Roger Federert, így az újabb Nadal-Djokovic klasszikusra a következő versenyig kellett várni.
A döntőben Ferrernek nem sikerült véghezvinni a csodát, és megvédenie tavalyi címét. Djokovic két szoros szettben győzött. Ferrer számára az idei év az elvesztett döntők miatt lesz emlékezetes: 2 tornagyőzelme mellé 8 vesztes finálé társul.

A hónap játékosának, bár szívesen választottuk volna Juan Martin del Potrót, aki két tornát is megnyert októberben ( a tokyói finálé is erre a hónapra esett) és Rafa Nadal legyőzésével Masters döntőt is játszott, de az argentin játékos egy döntő szett tie break-kel lemaradt erről a címről. Ez a bizonyos sanghaji rövidítés Novak Djokovicé lett; a volt világelső ezzel két 1000-es tornát is megnyert és veretlen maradt a hónapban. Ennél többet még ő sem tud tenni, így “kötelező” volt őt választanunk a hónap teniszezőjének.

Kiemelt kép forrása: static.ladepeche.fr

A hozzászólások le vannak zárva.