Australian Open: A hölgyeknél megkezdődött a csillaghullás

Végre elkezdődött! Itt az Australian Open! És ha már itt van, akkor a felgyorsult pályákon kívül mást is kaptunk, mégpedig meglepetéseket. Úgy látszik több játékos úgy gondolta, hogy jobb nem összefutni Serenaval, és gyorsan búcsúztak is a tornától. 

Petra Kvitova Forrás: edition.cnn.com

Petra Kvitova
Forrás: edition.cnn.com

A legnagyobb meglepetést a cseh Petra Kvitova okozta, aki a húsz éves thaiföldi Luksika Kumkhum-mal játszott. A világranglistán 87. játékos már az első játszmában meglepte Kvitovat, kétszer is elvette adogatójátékát, míg a cseh hölgynek break lehetősége sem volt. A második szettben a hatodik kiemelt hölgy összeszedte magát, mindössze hat ki nem kényszerített hibát ütött az előző játszmabeli tizenhattal szemben. A döntő szettben ismét Kumkhum játszott pontosabban, többször szorossá tette Kvitova adogatójátékait, és kétszer sikerült is elvennie nagynevű ellenfele adogatását, amivel meg is nyerte a mérkőzést.

Erraninak és Vincinek marad a páros Forrás: www.repubblica.it

Erraninak és Vincinek marad a páros
Forrás: www.repubblica.it

Ha valaki azt hallja, hogy Errani, Vinci, akkor a világranglistát vezető páros jut az eszébe. Ma is egymás mellett szerepel ez a két név, de most mint kiemeltek, akik nem élték túl az első fordulót. A hetedik kiemelt Errani a német Julia Goerges ellen lépett pályára. A német hölgy világranglista helyezése kissé csalóka lehet (73.), pár éve még TOP 20-as játékos volt, Erraninak így is illett volna a következő fordulóba jutnia. Ha akart volna, ugyanis Errani a mérkőzés folyamán csak védekezett, ez pedig ezen a borításon nem sokat ér. A német hölgy végül 39 nyerőt ütve (Errani 6 nyerőjével szemben!), 6-3 6-2 arányban jutott a következő fordulóba. Errani páros partnere, a szintén olasz Vinci, a kínai Jie Zheng ellen játszott. Valószínűleg Zheng úgy gondolja, hogy jó lenne megismételni a 2010-es bravúrját, amikor elődöntőt játszott, és ehhez nem árt egy-két kiemeltet is hazaküldeni. A Vinci ellen aratott két játszmás győzelem döntő momentumai a break lehetőségek kihasználásában láthatóak. Míg a kínai játékos 71 százalékban használt ki ezeket, addig olasz ellenfele mindössze 30 százalékban.

Bár nem akkora meglepetés, de érdemes pár mondatot áldozni Venus Williams és Ekaterina Makarova mérkőzésének. A 2003-ban döntő Williams az első játszmában régi önmagát idézve rendkívül jól játszott, alig fél óra alatt három breaket is csinálva 6-2 arányban nyert. A második játszmában az orosz hölgy az óvatos teniszből támadóbb teniszre váltott, és ezzel sokszor hibázásra késztette az amerikait, akinek hiába volt több break lehetősége, nem tudta jól kihasználni őket, így a második szettet Makarova nyerte 6-4-re. A döntő szettben minimális különbség volt a két játékos között, hol az egyik, hol a másik javára, így kis szerencsével, és a mérkőzésen kevesebb hibával játszó Makarovaé lett a döntő játszma. Venus kiesésével már csak Serena képviseli a Williams családot, aki két sima játszmában verte a tinédzser Ashleight Barty-t.

Azért maradt még kiemelt: Angelique Kerber Forrás: www.crunchsports.com

Azért maradt még kiemelt: Angelique Kerber
Forrás: www.crunchsports.com

A Rod Laver Arenaban játszott a kilencedik kiemelt Angelique Kerber, és a szlovák születésű, de hazai színekben induló Jarmila Gajdosova. Az első játszmát a német hölgy nyerte , de a hazai közönség örömére Gajdosova 6-0 arányban hozta a másodikat. A döntő szettben Kerber mindkét break lehetőségét kihasználta, ezzel 6-2-re hozta a játszmát, és jutott a második fordulóban. Szintén ezen a pályán játszott a hazai reménység Stosur is. Ellenfele a cseh Klara Zakopalova volt. Stosur a breakekben bővelkedő mérkőzésen (összesen 11 alkalommal tudták egymás adogatójátékát elvenni) végül két játszmában nyert, és várhatja következő ellenfelét, a múlt héten élete első WTA tornagyőzelmét arató bolgár Pironkova személyében.

Nem okozott gondot a továbbjutás a múlt évben döntőt játszó Na Li-nek sem. Ő a 16 éves horvát Ana Konjuh ellen játszott, és nyert két sima játszmában. Szintén továbbjutott a szerb Ana Ivanovic, a belga Kirsten Flipkens, és a szlovák Daniela Hantuchova is, bár a szlovák hölgy rendesen megizzadt a brit Heather Watson ellen. Nem sikerült a visszatérés az orosz Vera Zvonarevnak. Ellenfele egy hazai játékos, a világranglistán mindössze 125. Casey Dellacqua volt. Az inkább párosban sikeres ausztrál hölgy még nagy falatnak bizonyult a volt világranglista másodiknak, aki végül két sima játszmában 6-2 6-2 arányban legyőzte őt.

Eredmények:

S. Williams (amerikai, 1.) – A. Barty (ausztrál) 6-2 6-1
S. Stosur (ausztrál, 17.) – K.Zakopalova (cseh) 6-3 6-4
A. Kerber (német, 9.) – J. Gajdosova (ausztrál) 6-3 0-6 6-2
N. Li (kínai, 4.) – A. Konjuh (horvát) 6-2 6-0
A. Ivanovic (szerb, 14.) – K. Bertens (holland) 6-4 6-4
E. Makarova (orosz, 22.) – V. Williams (amerikai) 2-6 6-4 6-4
J. Goerges (német) – S.Errani (olasz, 7.) 6-3 6-2
L. Kumkhum (thaiföldi) – P. Kvitova (cseh, 6.) 6-2 1-6 6-4
D. Hantuchova (szlovák, 31.) – H. Watson (brit) 7-5 3-6 6-3
K. Flipkens (belga, 18.) – L. Robson (brit) 6-3 6-0
C. Dellacqua (ausztrál) – V. Zvonareva (orosz) 6-2 6-2
S. Lisicki (német, 15.) – M. Lucic-Baroni (horvát) 6-2 6-1
I. Falconi (amerikai) – A. Medina Garrigues (spanyol) 6-3 6-1
B. Bencic (svájci) – K. Date-Krumm (japán) 6-4 4-6 6-3
J. Zheng (kínai) – R. Vinci (olasz, 12.) 6-4 6-3
M. Niculescu (román) – S. Peer (izraeli) 6-4 6-1
T. Pironkova (bolgár) – S. Soler-Espinosa (spanyol) 6-3 6-2
M. Barthel (német) – S. Zhang (kínai) 7-6 6-3
A. Riske (amerikai) – E. Vesnina (orosz, 23.) 6-2 6-2
Ka. Pliskova (cseh) – P. Parmentier (francia) 6-0 6-1
L. Hradecka (cseh) – D. Vekic (horvát) 6-3 6-1
V. Dolonc (szerb) – L. Arruabarrena (spanyol) 2-6 6-2 6-4
M. Keys (amerikai) – P. Mayr-Achleitner (osztrák) 6-2 6-7 9-7
F. Pennetta (olasz, 28.) – A. Cadantu (román) 6-0 6-2
A. Beck (német) – P. Martic (horvát) 6-0 6-0
E. Bouchard (kanadai, 30.) – H. Tang (kínai) 7-5 6-1
L. Safarova (cseh, 26.) – J. Glushko (izraeli) 7-5 3-6 6-1
A. Kudryavtseva (orosz) – C. Garcia (francia) 6-2 7-6
V. Razzano (francia) – A. Van Uytvanck (belga) 7-6 7-6
M. Puig (puerto-ricoi) – A. Tatishvili (grúz) 6-2 6-4
L. Davis (amerikai) – S. Vickery (amerikai) 6-3 6-3
Y. Wickmayer (belga) – D. Pfizenmaier (német) 7-6 6-3

Kiemelt kép forrása: www.rodlaverarena.com.au