Fed Kupa: a Budapesti rendezvény beharangozója

A héten a hölgyeknél a Fed Kupáé a főszerep, melynek magyar vonatkozása is van, Budapesten rendezik ugyanis az Euro/Afrikai zóna I. csoportjának mérkőzéseit.

A forduló 16 ország részvételével zajlik majd, melyek csapatait négy négyes csoportba sorolták. A csoportgyőztesek a rájátszásban döntik majd el egymás között, hogy melyik kettőnek lesz esélye feljutni a Világcsoport II-be, az utolsó helyezettek esetében pedig az Euro/Afrikai zóna II. csoportjába való kiesés elkerülése a tét.

Fed-Cup-Logo

Az országok a Fed Kupa rangsor alapján négy kalapba kerültek, mindegyikből egy-egy országot sorsoltak az egyes csoportokba.

“A” csoport

Az “A” csoportban Belgium (16.), Horvátország (28.), Hollandia (31.) és Luxemburg (55.) kapott helyet. Előzetesen a csoportgyőzelemre a legmagasabban rangsorolt belgáknak van esélyük, akiknél két top100-as játékos is szerepel majd. A világranglista 19. helyén álló wimbledoni elődöntős Kirsten Flipkens nagyban hozzájárulhat hazája esetleges sikeréhez, mellette még Wickmayertől várhatnak jó szereplést a belgák, bár az egykori top20-as játékos nem muzsikál túl jól újabban: idén egy első és két második fordulós búcsút tud csak felmutatni.

A horvátok két fiataljuktól, Petra Martictól (108.) és Donna Vekictől (93.) várhatnak meglepetést míg Hollandia leginkább a 2012-ben első és eddig egyetlen WTA tornagyőzelmét megszerző Kiki Bertensben (94.) bízhat. A sereghajtó a csoportban egyértelműen Luxemburg, amely bár rendelkezik egy top100 környékén tanyázó játékossal Minella személyében, a második számú teniszezőjük nincs a legjobb ezer  között.

“B” csoport

Ide került a házigazda Magyarország (30.), melynél Babos Tímea (86.) mellett Jani Réka Luca (249.) Czink Melinda (254.) és Bukta Ágnes (319.) lett nevezve az összecsapásokra. A magyarok mellett viszont a románokat is a “B” csoportba sorsolták, akik alighanem a legerősebb válogatottal rendelkeznek az egész mezőnyben. Három top100-as játékosuk is van, közülük a legmagasabban rangsorolt Simona Halep (11.), aki öt tornát is nyert a tavalyi szezonban. Nincs sokkal lemaradva tőle Cirstea sem (22.), Niculescu (60.) pedig kifejezetten kellemetlen ellenfélnek számít. A britek válogatottjából kimaradt Laura Robson, így a szigetországbeliek nem rendelkeznek top100-as játékossal, Lettország viszont top200-assal sem, így ők előreláthatólag az utolsó hely elkerüléséért fognak küzdeni.

Babos idén egy páros tornagyőzelemmel és egy döntővel is büszkélkedhet, az viszont nem ad túl sok bizakodásra okot, hogy a fontos pillanatokban általában nem tudott ott lenni fejben. Reméljük a hazai közönség buzdítása önbizalommal tölti majd el a legjobb magyart, amit átragaszt csapattársaira is.

A magyar válogatott számára szerdán 16 órakor kezdődik a verseny Románia ellen, pénteken ugyanekkor Lettországgal, szombaton pedig a Britekkel mérkőzik.

“C” csoport

A “C” jelű kvartettben nehéz egyértelmű esélyest találni, Ukrajna (21.) és Ausztria (26.) is hasonló játékerőt képvisel.  Nem írható le Izrael válogatottja sem, ahol az egykori top20-as Shahar Peer jelentheti a legnagyobb veszélyt a fent említett két csapatra, Szlovénia (32.) viszont egyértelműen kiesőjelöltnek tűnik.

“D csoport”

Az utolsó csoportba került az egész mezőny legmagasabban rangsorolt teniszezője, a fehérorosz válogatottat erősítő világranglista második, Victoria Azarenka. Országa továbbjutásáért vívott harcában segítségére lesz még a top100-ba tartozó Govortsova (91.) is, de a legalacsonyabban rangsorolt versenyzőjük is belül van a háromszázon. Ezzel szemben  Portugália, Törökország és Bulgária legjobbja is kívül esik a top100-on, sőt, a bolgároké a kétszázban sincs benne.

A rájátszás mérkőzéseit vasárnap rendezik, ahol az A csoport csapatai a D csoportban szereplőkkel fognak játszani, a “B” jelű kvartett pedig a “C” jelűvel csap majd össze.