ATP: Monfils és Cilic elődöntős, Kohlschreiber viszont kiesett

Monfils Montpellierben, Cilic pedig Zágrábban jutott be az elődöntőbe a két ATP 250-es torna pénteki játéknapján.

Montpellier

Nieminen zsinórban másodszor jutott be az elődöntőbe

Nieminen zsinórban másodszor jutott be az elődöntőbe
Forrás: atpworldtour.com

Az ötödik kiemelt és 2010-es győztes Gael Monfils a helyi szurkolók nagy örömére hét ászt ütve, 6:4, 6:4 arányban búcsúztatta az üzbég Denis Istomint. A döntőbe jutásért Monfils azzal a Nieminennel játszik majd, akit három korábbi találkozójuk alkalmával mindannyiszor megvert, legutóbb épp itt, a 2012-es negyeddöntőben. A tavalyi elődöntős finn ellenfele a mezőny legidősebb játékosa, a selejtezőből feljutó francia Marc Gicquel volt. Gicquel a második fordulóban meglepetésre legyőzte a második kiemelt Simont, és Nieminen is csak a döntő játszma rövidítésében tudott felülkerekedni rajta – 6:3, 3:6, 7:6

A harmadik kiemelt Janowicz mindössze 14 adogatópontot veszített, ellenben 18 ászt ütött a hetedik kiemelt Roger-Vasselin ellen a 70 percig tartó, 6:2, 6:4-re végződő negyeddöntős mérkőzésen. A 23 éves lengyel tavaly öt tornán is eljutott legalább a negyeddöntőig, beleértve a wimbledoni elődöntőjét is. Montpellierben a döntőbe jutásért az első kiemelt és címvédő Gasquet ellen kell majd bizonyítania, aki alig több, mint egy óra alatt 6:4, 6:2-vel intézte el selejtezős honfitársát, Olivettit. Gasquet adogatása egyszer sem került veszélybe a mérkőzés során, ellenfelét viszont háromszor is breakelni tudta. A két játékos egymás elleni mérlege 1-1-re áll, mindkét meccsüket tavaly játszották: Indian Wellsben Gasquet, Rómában pedig Janowicz bizonyult jobbnak.

Eredmények:

Nieminen – Gicquel – 6:3, 3:6, 7:6

Monfils – Istomin – 6:4, 6:4

Janowicz – Roger-Vasselin – 6:2, 6:4

Gasquet – Olivetti – 6:4, 6:2

Zágráb

Cilic újabb lépést tett a címvédés felé Forrás: atpworldtour.com

Cilic újabb lépést tett a címvédés felé
Forrás: atpworldtour.com

A torna címvédője, Marin Cilic az utóbbi kilenc évben nyolc alkalommal  szerepelt a tornán, melyet háromszor meg is nyert. A negyeddöntőben sikerült életben tartania a negyedik győzelméről és a címvédésről dédelgetett álmait, mivel 7:5, 6:4 arányban felülmúlta honfitársát, a 2011-es győztes Ivan Dodigot. A két horvát nagyon jó barátságot ápol, olyannyira, hogy Cilic volt Dodig esküvői tanúja, ezért is volt ez nehéz mérkőzés mindkettejük számára, melynek sorsáról Cilic nyilatkozata szerint csak “néhány pont döntött”. Az ötödik kiemelt utolsó 19 zágrábi meccséből 18-at megnyert. Cilic elődöntőbeli ellenfele a német Phau lesz, aki a tavalyi BNP Paribas Open óta az első ATP versenyén szerepel, és jelenleg csak a 358. helyet birtokolja a világranglistán. Phau az izraeli Dudi Sela ellen nyert 70 perc leforgása alatt 6:4, 6:3-ra.

A brit Evans Stepanek visszalépése után szerencsés vesztesként vehetett részt a Horvátországban zajló tornán, amit meg is hálált, ugyanis Hajek és Berrer legyőzése után a harmadik kiemelt Kohlschreibert is búcsúztatta. Az első játszma 6:4-es megnyerése után úgy tűnt, hogy helyre áll a világ rendje, mivel Evansnek nem volt lehetősége elvenni ellenfele adogatását, a harmadik kiemelt német viszont mindkét breaklabdáját értékesíteni tudta és 6:2-vel egyenlített. A döntő szettben ismét Evans tudott breakelni, ellenfele lehetőségeit pedig ezúttal hárította, így 6:4, 2:6, 6:4-re ő nyerte a másodpercre pontosan két óráig tartó mérkőzést. Következő ellenfele majd az első kiemelt Tommy Haas lesz, aki a selejtezős Kuznetsovot verte meg 7:6, 6:4-re.

Eredmények:

Phau – Sela – 6:4, 6:3

Cilic – Dodig – 7:5, 6:4

Evans – Kohlschreiber – 6:4, 2:6, 6:4

Haas – Kuznetsov – 7:6, 6:4

A kiemelt kép forrása: lefigaro.fr