ATP: Montpellier-ben házi döntőt rendeznek, Cilic negyedik győzelmére készül Zágrábban

Franciaországban a címvédő Gasquet Monfils ellen játszik a holnapi döntőben, Marin Cilic ellenfele pedig az első kiemelt Tommy Haas lesz Zágrábban.

Montpellier

Monfils 20 döntőjéből mindössze négyet tudott megnyerni Forrás: atpworldtour.com

Monfils 20 döntőjéből mindössze négyet tudott megnyerni
Forrás: atpworldtour.com

A címvédő Richard Gasquet a 2010-es győztes Monfils ellen játszik majd az Open Sud de France döntőjében. Az első kiemelt Gasquet még nem veszített szettet a héten, és ez az elődöntőben sem volt másképp: a harmadik kiemelt Janowiczot egy óra 42 perc alatt 7:6, 7:6 arányban győzte le. Janowicz 16 ászt is ütött, de a rövidítések alkalmával nem tudta igazán odatenni magát, így a hazai játékos jutott be a fináléba. Gasquet első versenyén szerepel új edzőjével, Sergi Brugueraval, és pályafutása 21. ATP World Tour döntőjét játszhatja holnap (tízet nyert és tízet veszített eddig).

Gasquet ellenfele majd honfitársa, Gael Monfils lesz, aki 6:2, 3:6, 6:1 arányban múlta felül a finn Nieminent. Monfils 2010-ben Davydenko legyőzésével meg tudta nyerni a tornát, 2012-ben pedig döntőt játszott, amit elveszített Berdych ellen. 2014-ben eddig csak Rafael Nadal tudta őt megverni a dohai döntőben majd pedig az Australian Openen, így érdekes összecsapásra számíthatunk holnap.

Gasquet és Monfils egymás elleni mérlegét az alacsonyabban rangsorolt Monfils vezeti 5:4-re. Idén már összefutottak Dohában, ahol a későbbi döntős 6:2, 7:5-re nyert a legjobb 16 között. Francia földön 2:2-re állnak egymás ellen: 2004,2005 és 2009-ben Metzben, tavaly pedig épp itt Montpellierben kerültek össze.

Eredmények:

Monfils – Nieminen – 6:2, 3:6, 6:1

Gasquet – Janowicz – 7:6, 7:6

 

Zágráb

Cilic egy győzelemre van negyedik győzelmétől  Forrás: atpworldtour.com

Cilic negyedik győzelmére készül
Forrás: atpworldtour.com

Marin Cilic egy győzelemre került a címvédéstől és összességében negyedik zágrábi győzelmétől, miután az elődöntőben meggyőzően, 6:3, 6:4-re verte a selejtezős német Phau-t. Phau jelenleg a világranglista 358. helyén tartózkodik, és nem  túlságosan ismerős neki az ATP elődöntők légköre: legutóbb 2009-ben sikerült eljutnia a legjobb négy közé, Houstonban.

A 25 éves Cilic pályafutása tizedig ATP tornagyőzelmére készül, Zágrábban pedig negyedszer ülhet fel a trónra miután 2009-ban Ancic, 2010-ben Berrer, tavaly pedig Melzer ellen tudott nyerni a döntőben. Bár a sorsolás nem kedvezett a hazai játékosoknak (Dodig Karlovic után épp Cilic ellen volt kénytelen játszani), Cilic gondoskodott róla, hogy idén is legyen horvát teniszező a döntőben, ami az utóbbi 9 alkalomból nyolcszor is előfordult.

Cilic ellenfele a torna első kiemeltje, Tommy Haas lesz, aki a meglepetésember Evans ellen tudott nyerni három játszmában. Evans szerencsés vesztesként Stepanek helyére ugorhatott be és az előző fordulóban kiejtette a harmadik kiemelt Kohlschreibert, majd Haas ellen is megnyerte az első játszmát 7:5-re. A világranglista 12. helyezettje azonban nem jutott honfitársa sorsára, 6:4-es egyenlítést követően a döntő játszma is az ő győzelmével zárult (6:3).

Cilic és Haas eddig háromszor találkozott egymással: 2009-ben Wimbledonban  Haas nyert döntő szett 10:8-ra, 2012-ben pedig két salakos torna elődöntőjében futottak össze, Münchenben Cilic, Hamburgban pedig Haas tudott nyerni.

Eredmények:

Cilic – Phau – 6:3, 6:4

Haas – Evans – 5:7, 6:4, 6:3

A kiemelt kép forrása: ouest-france.fr