Cilic negyedszer is győzni tudott Zágrábban

2014. február 9.
by andF

Marin Cilic győzelmével zárult a zágrábi ATP 250-es torna, melynek döntőjében Tommy Haast múlta felül 6:3, 6:4 arányban.

Cilic legutóbbi 21 Zágrábi meccséből 20-at megnyert Forrás: atpworldtour.com

Cilic legutóbbi 21 Zágrábi meccséből 20-at megnyert
Forrás: atpworldtour.com

Montpellier-hez hasonlóan Zágrábban is az első és az ötödik kiemelt csatáját hozta a döntő, és itt is a papíron esélytelenebbnek számító játékos tudott nyerni. A játékosok nem kezdték túl színvonalasan a találkozót, Cilic rögtön négyet is hibázott, ezzel odaajándékozta az első adogatójátékát ellenfelének. Haas rögtön igyekezett viszonozni a szívességet, így egy gyors breakváltást követően 1:1 lett az állás. A horvátnak sikerült hamarabb összekapnia magát, hozta az adogatását majd ismét elvette ellenfeléét, így 5:3-nál a játszma megnyeréséért adogathatott.  Ezt a tettet sikeresen végre is hajtotta és egy játszmányira került a címvédéstől. Cilic sem játszott kifejezetten jól a szettben, de ellenfele a fontos pillanatokban rendre hibázott, ez pedig döntőnek bizonyult a játszma sorsát illetően.

A második szettben Cilic már sokkal jobban játszott, az elsőben mutatott 37%-os első adogatás beütést 64%-ra tornázta fel és 37 nyerőjének a zömét is a második játszmában ütötte. Haas 3:3-ig tartotta magát, amikor is három breaklabdához juttatta ellenfelét. Ezek közül kettőt hárítani tudott a német, de a harmadikat Cilic egy nyerővel kihasználta. 5:3-as Cilic vezetésnél Haas adogatóként meccslabdát hárított, de ezt követően Cilic magabiztosan kiszerválta a mérkőzést – 6:3, 6:4 lett a végeredmény. Haas az egész mérkőzés folyamán idegesen játszott, ez hol a saját karjába harapásban, hol pedig ütődobálásban vagy a vonalbíróval való vitatkozásban nyilvánult meg.

Cilic negyedszer tudott diadalmaskodni Zágrábban, összességében pedig pályafutása  tizedik ATP tornagyőzelmét szerezte meg, amivel holtversenyben a második helyen áll Ivan Ljubiciccsel karöltve az open érában – Goran Ivanisevic 22 tornagyőzelemmel, köztük egy 2001-es wimbledoni sikerrel a legeredményesebb horvát teniszező.

Haas egyike azon hat aktív játékosnak, akik 500 győzelemmel rendelkeznek a touron: szombaton Evans ellen pályafutása 550. profi győzelmét szerezte meg. Érdekesség, hogy Haas 13 alkalommal szerepelt első kiemeltként ATP tornán, eddigi legjobb teljesítménye pedig az elődöntőbe jutás volt 2002-ben Long Islanden és 2009-ben Los Angelesben.

Végeredmény:

Cilic – Haas – 6:3, 6:4

A kiemelt kép forrása: pix123.com