ATP beharangozó: Dubai, Sao Paulo, Acapulco

Február utolsó játékhete immáron a kemény pályáról fog szólni.

Sao Paulo

Kategória:ATP World Tour 250
Borítás:Fedett salak
Díjazás:539 730 $
Címvédő:Rafael Nadal
288_2050-público brasil open

forrás: oglobo-globo.com

A Brasil Open 2001-ben került megrendezésre először, akkor még Costa do Saiupe-ban, ahonnan 2012-ben költözött jelenlegi helyszínére. A torna 12 éves történelmének legeredményesebb résztvevője a spanyol Nicolas Almagro (2.), aki háromszor volt veretlen a tornán, ráadásul mind a két helyszínen is. A versenyt kihagyó Rafael Nadal is rendelkezik egy-egy sikerrel mindkét városból. A torna top-kiemeltje a német Tommy Haas lesz, aki idén eddig igencsak gyengélkedik. Az esélyes természetesen a háromszoros bajnok spanyol, de az argentin Leonardo Mayer (7.) és a brazil Thomaz Bellucci is aspiráns egy jó szereplésre jelenlegi formájuk alapján.

Dubai

Kategória:ATP World Tour 500
Borítás:Kemény pálya
Díjazás:2 359 935 $
Címvédő:Novak Djokovic
P19-130304-304

Djokovic “fürdik” a konfektiben a tavaly döntő után. Idén is ez lesz a vége?
forrás: taipeitimes.com

Az Emírségek legnagyobb városában mindig is színvonalas mezőny szokott összegyűlni, nem történik ez másként idén sem. Ott van az indulók között a címvédő és négyszeres bajnok Djokovic (1.), a friss rotterdami bajnok és tavalyi döntős Berdych (3.), del Potro (2.), továbbá a torna legeredményesebb teniszezője, a hétszeres döntős és ötszörös győztes Federer (4.)

Valószínűleg e négy személyről fog szólni a verseny (akárcsak tavaly), bár Djokovic és Federer formájáról nem sokat tudni, hiszen ők az Australian Open óta először fognak ütőt ragadni, a nagy termetű argentinnál pedig kérdéses, mennyire gyógyult meg a bal csuklója. Berdychről azonban nincsenek ilyen kérdések, mentálisan és fizikálisan is rendben lehet egy hollandiai diadal után. Rajtuk kívül még Tsongára (5.) lesz érdemes figyelni, aki ma döntőzött Marseille-ben.

Acapulco

Kategória:ATP World Tour 500
Borírás:Kemény pálya
Díjazás: 1 454 365 $
Címvédő:Rafael Nadal
1004702_714553968575530_58405421_n

Új köntösbe öltözött a mexikói torna
forrás: facebook.com/AbiertoMexicanoDeTenis

Ritka az olyan, amikor két, párhuzamosan zajló versenynek egy és ugyanazon személy a címvédője. Már pedig az idén bekövetkezett néhány szankciónak köszönhetően ez az abszurd tény állt elő. Mivel Nadalnak semmi köze nincs Chuck Norrishoz, nem tudna egyszerre két versenyen indulni a címvédésért, ám a jövő héten nem fog játszani a világelső, így 750 ponttól elesni. Na, de akkor térjünk a lényegre…

Ha valaki elkezdené elemezni a torna múltját, nem fog sokra menni, hiszen 20 év után új éra fog kezdődni, mert a salakot felváltja a kemény pálya. Ez a torna nívójának érdekében egy jó lépés, ugyanis az eddiginél komolyabb mezőny gyűlt össze. Itt fog játszani a héten Andy Murray (2.), aki igyekszik újra formába jönni hátráltató hátsérülése után, de Ferrer (1.) sem tántorodott el az éles váltástól, ami a borítást illeti, viszont az biztos, hogy nem várható akkor dominancia tőle, mint salakon. Továbbá Grigor Dimitrov (6.) és a friss marseille-i bajnok Gulbisra (7.) is érdemes lesz figyelni.

A tornák sorsolásai megtalálhatóak az alábbi linkeken:

Sao Paulo

Dubai

(az acapulcói torna főtábláját még nem sorsolták ki)

kiemelt kép forrása: facebook.com/AbiertoMexicanoDeTenis