Nadal győzelmével zárult a Rio Open

A világelső ellenfele a döntőben Alexandr Dolgopolov volt, akit két játszmában, 6-3, 7-6 arányban intézett el, megszerezvén idei második tornagyőzelmét.

Nadal ellen már nem ment olyan jól a játék az ukránnak Forrás: atpworldtour.com

Nadal ellen már nem ment olyan jól a játék az ukránnak
Forrás: atpworldtour.com

Rafael Nadal meglepetésre igencsak megszenvedett az elődöntőben honfitársa, Pablo Andujar ellen: az első játszma borzasztóan gyenge játékkal történő elvesztése után csak döntő játszma 12-10-el tudta kiharcolni a döntőbe jutást. A fináléban az ukrán Dolgopolov volt az ellenfele, aki 2012 októbere óta először jutott be egy ATP torna döntőjébe. Nadal elődöntőben mutatott gyengélkedésének nyoma sem volt a mai mérkőzésen, az első játszma elején sikerült breakelőnybe kerülnie, igaz, 4-2-es vezetésnél ellenfelének három (nem egymást követő) breaklehetősége is volt, ám ezeket a világelső sikerrel hárította, és végül 6-3 arányban megnyerte a játszmát. A második szett az elsőhöz hasonlóan kezdődött: Nadal korán breakelőnybe került és 5-4-nél a mérkőzés megnyeréséért adogatott, ám ekkor teljesen váratlanul elbukta a szervajátékát – Dolgopolov egyenlített. A játszma sorsáról a tie-break döntött, ahol Nadal már semmit sem bízott a véletlenre, 6-3-as vezetésnél három meccslabdához jutott, melyek közül rögtön az elsőt ki tudta használni a saját adogatásánál és ezzel megnyerte a mérkőzést.

Veresége ellenére Dolgopolov nem lehet elégedetlen a teljesítményével, hiszen három top20-as játékost is sikerült búcsúztatnia a tornán (Ferrer, Fognini, Almagro) – összehasonlításképp a tavalyi szezon egészét tekintve egyetlen, a top20 közé tartozó teniszező ellen sem tudott meccset nyerni.

Nadal, Kuerten és Dolgopolov Forrás: rioopen.com

Nadal, Kuerten és Dolgopolov
Forrás: rioopen.com

Rafael Nadal pályafutása 62. ATP tornagyőzelmét szerezte az első Rio Openen, győzelmének köszönhetően 500 ranglistaponttal és 316 400$-al lett gazdagabb. Dolgopolov jutalma 142 650$ és 300 ranglistapont volt mellyel az 54. helyen álló ukrán több, mint tíz helyet lép majd előre a hétfői ranglistafrissítés alkalmával.

Végeredmény:

Nadal – Dolgopolov 6-3, 7-6

A kiemelt kép forrása: atpworldtour.com