Bryanék élete: 16 év, 95 tornagyőzelem

2014. március 16.
by Írókéz

Az amerikai Bob és Mike Bryan, a páros világranglista vezetői tegnap megvédték Indian Wellsben tavalyi bajnoki címüket. Ennek apropóján adunk egy kis áttekintést az ikerpár sikerekben gazdag pályafutásáról.

Kétség sem férhet hozzá, hogy napjaink egyeduralkodó férfi párosa a Bob és Mike alkotta Bryan-Bryan páros. Ha elindulnak egy versenyen, jóval nagyobb esélyük van megnyerni azt, mint a mezőny többi részének együttvéve. Változzanak bárhogy a párosjáték szabályai, ők mindig alkalmazkodnak hozzá.

Amint azt a múlt héten megírtuk, az idei indian wells-i páros versenyen, példátlan módon, az egyéni világranglista első tíz helyezettjéből hét elindult párosban is. Aztán – nem meglepetésre – végül a páros világranglista első két helyezettje játszotta a döntőt. A döntőbe vezető úton elvérzett Federer, Djokovic, Murray és Wawrinka is, Bryanék pedig 95. férfi páros tornagyőzelmüket ünnepelhették.

Blájen? Lémlik, hogy ismelem...

Blájen? Lémlik, hogy ismelem…

A most 35 éves ikerpár 1998 óta indul profi versenyeken. Első tornagyőzelmüket három év múlva aratták, a világelsőséget pedig 2003-ban érték el először, azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal az ő nevükkel kezdődik a világranglista. Eredménylistájuk szédítő. 14 Grand Slam győzelem, karrier Grand Slam, olimpiai bajnoki cím, a tegnapival együtt 27 Masters bajnokság, és hol van még pályafutásuk vége? 95 tornagyőzelmnél tartanak, és ebbe nem számoltuk bele vegyespáros győzelmeiket, amelyek szintén szép számmal akadtak.

Mellesleg, a páros versenyszám mellőzöttségét reprezentálja az, hogy az ikrek 16 év alatt fejenként mintegy 11 millió dollárt ütögettek össze, ami jóval kevesebb, mint Rafael Nadal tavalyi 14 millió dolláros pénzdíja.

A Bryan fivérek természetesen ideális párost alkotnak, egyikük bal-, másikuk jobbkezes. Mindketten 190 cm magasak, jól szerválnak és ritörnöznek, a hálónál pedig halálosak. A modern páros felfogás szerint a balkezes Bob jobb oldalról, a jobbkezes Mike pedig bal oldalról fogad, így a fonákra érkező szervákat könnyebb keresztbe megjátszani.

Bryanék vitrinjéből már csak a calendar Grand Slam hiányzik. 2013-ban majdnem összejött nekik, az év első három nagy versenyét megnyerték, de végül a US Openen vereséget szenvedtek a későbbi győztes Paes-Stepanek párostól.

Kiemelt kép forrása: www.tennisnow.com