Djokovic lett Róma bajnoka

A mai napon a végéhez ért a római ATP mesterverseny, ahol a fináléban jöhetett egy újabb Rafael Nadal-Novak Djokovic összecsapás.

Ezen a héten mind a két játékosnak igen rögös útja volt a döntőbe vezető úton. A világelső Simon, Youzhny ellen is döntő szettre kényszerült, ráadásul utóbbi kettővel szemben még szett hátránya is volt. A szerb sem mondhatja, hogy könnyű dolga lett volna. Először Kohlschreiber vett el tőle játszmát, majd Ferrer kényszerítette túlórázásra, végül Raonic ellen egy Tiebreak választotta el a búcsútól. A címvédőnek csupán az elődöntőben volt egyszerű dolga, mivel Dimitrov-on meglepően simán gázolt át.

nadaldjokovic

Legutóbb Miamiban Djokovic meglehetősen simán nyert
Kép forrása. rafaelnadalfans.com

A két játékos a mai mérkőzésével egy újabb tízes meccsszám kezdetébe lépett bele, mivel most csaptak össze 41. alkalommal. A legutóbbi mérkőzésüket idén szintén egy mesterverseny döntőjében játszották, ahol Djokovic simán verte Nadal-t. A spanyolnak pedig volt miért visszavágnia, ugyanis az elmúlt három meccsüket mind a világranglista második nyerte meg és ezek mind tornadöntők voltak ( Peking, Mesterek Kupája és Miami ). A címvédő legutóbb a tavalyi US Open döntőjében tudta legyőzni riválisát.

1. játszma: Nadal nagyon bekezdett és előnye kitartott a szett végéig.

nadal8

A kezdés Nadalnak sikerült jobban
kép forrása:screenshot.com

A mérkőzés kezdetére egyértelműen a spanyolnak sikerült jobban felébrednie. Nadal rettentően pontosan teniszezett, Djokovic pedig igen sok ki nem kényszerített hibát tudhatott magáénak. Ennek eredményeként Nadal elhúzott villámgyorsan 4-1-re, amiből még a szerb kissé 4-3-nál valamennyire vissza tudott kapaszkodni. Innen kezdődhetett gyakorlatilag az igazi klasszikus Nadal-Djokovic összecsapás. A címvédő viszont innentől nem volt hajlandó az egy break-re csökkent előnyt kiengedni a kezéből és 6-4-el megszerezte a vezetést. A mallorcai az első szettben sokkal több pontot tudott megnyerni adogatásaiból, ami főleg a második szerváknál látszott ( 75 %-os pontosság ).

2. játszma: Djokovic feljavult és kiharcolta a döntő játszmát.

djokovic2

A második játszmában Djokovic már egyre nagyobb tempót diktált
Kép forrása: screenshot.com

A második játszmában fordult a kocka, mivel a szerb egy egész más arcát mutatta a folytatásban. Egyre hosszabban játszott és egyre több nyerőt tudott ütni. Djokovic kezdte pontról-pontra átvenni az irányítást és rögtön elhúzott 3-0-ra. A szerb azonban nem tudta tartani break előnyét és 3-2-nél ismét a világelső került közelebb a győzelemhez. Itt jött az újabb fordulat, Djokovic ismét brékelni tudott és riválisának 5-2-nél már a szettben maradásért kellett adogatnia. Ezt még a spanyol sikeresen meg is oldotta, azonban a két évvel ezelőtti győztes a következő játékban nem kegyelmezett. Hozta 15-30-ról megfordítva a szerváját, így következhetett a mindent eldöntő harmadik szett.

3. játszma: Djokovic egy fordulatos szett után lett Róma bajnoka.

nadal9

Nadal hiába jött vissza a harmadik szettben brékhátrányból
Kép forrása: screenshot.com

A harmadik játszmát ismét a szerb kezdte sokkal jobban, mivel gyorsan elvette Nadal szerváját. Azonban a címvédőnek erőt adhatott, hogy következő adogatójátékát négy break labdáról tudta hozni. Ennek meg is lett az eredménye, mivel a spanyol 3-2-nél egalizált, azonban innen nem várt újabb fordulat következett be. Úgy gondolhattuk, hogy ezzel Nadal sikeresen megtöri Djokovic-ot, azonban a befejezés hasonló lett az előző szetthez. A világelső miután visszajött, ismét elvesztette a saját szerváját és 5-3-nál már a meccsben maradásért kellett adogatnia. Djokovic a következő játékban parádésan játszott. Fogadásai és ütései elképesztően hosszan jöttek vissza, ahol többször a vonalat sem kímélte a szerb. Djokovic végül elnyerte ellenfele szerváját, amivel 2011 után ismét diadalmaskodni tudott a római mesterversenyen.

Djokovic római sikerével 19. mesterverseny győzelmét könyvelhette el, Rómában pedig második alkalommal tudott nyerni. A szerb ezzel a diadallal még közelebb került a világelsőség visszahódításához. A két világklasszist legközelebb a Roland Garros-on láthatjuk, ahol Nadal kilencedik párizsi győzelméért fog hajtani.

A döntő eredménye:

Novak Djokovic(2)-Rafael Nadal(1) 4/6 6/3 6/3

Kiemelt kép forrása: screenshot.com