Roger Federer hetedszer is győzött Halleban

Roger Federer megszerezte pályafutása hetedik tornagyőzelmét a Halleban zajló Gerry Weber Openen. A svájci döntőbeli ellenfele a kolumbiai Falla volt, aki ellen két tie-breakes játszmában tudott nyerni.

Alejandro Falla az esélytelenek nyugalmával állhatott ki Roger Federer ellen, talán ő maga sem hitte igazán, hogy most fogja megszerezni pályafutása első ATP tornagyőzelmét. Utolsó két találkozójuk alkalmával azonban szetteket tudott nyerni, ami némi reménnyel tölthette el őt és a szurkolókat is, hogy nem látunk majd túlságosan sima mérkőzést.

Federer hetedik hallei serlegét emeli magasba Forrás: atpworldtour.com

Federer hetedik hallei serlegét emeli magasba
Forrás: atpworldtour.com

Nem is tudta lerohanni a második kiemelt Federer ellenfelét, aki egészen a nyolcadik játékig szépen tartotta a lépést esélyesebb riválisával. 4-3-as Federer vezetésnél viszont már nem tudta hozni az adogatójátékát a kolumbiai, Federer a legjobbkor került breaklőnybe – 5-3-nál a szett megnyeréséért adogathatott. Sok játékosnak gondot okoz egy játszma kiszerválása, de Federer nem tartozik közéjük, főleg nem nála jóval alacsonyabban rangsorolt ellenfelekkel szemben. Ezúttal azonban más volt a helyzet: ahelyett, hogy szettlabdákhoz jutott volna a svájci, három breaklabdával kellett szembenéznie, melyek közül csak egyet tudott hárítani. Falla visszajött a szettbe, és ha már így alakult, ki is harcolta a rövidítést. A tie-breakben az első két adogatópontot mindkét játékos sikeresen hozta, de ezután már csak Federer nyert pontot – 7-6(2) arányban megnyerte az első játszmát.

A második szettet Falla kezdte adogatóként és úgy tűnt, a breakhátrányból való visszakapaszkodás után elveszített játszma árnyai még nem oszlottak szét a fejében, ugyanis rögtön elbukta az adogatójátékát. Ami megtörtént egyszer, miért ne történhetne meg újra? – tette fel magában a kérdést Falla, és ahogyan az az első játszmában történt, ezúttal is sikerült azon nyomban visszabreakelnie. A későbbiekben már nem esett több break, így következhetett ismét a rövidítés, ahol Falla most sem tudta megszorongatni Federert. A végeredmény 7-6(2), 7-6(3) lett, Roger Federer megszerezte pályafutása hetedik győzelmét a Gerry Weber Openen.

Sikerének köszönhetően Federer 46-5-re módosította hallei mérlegét és 128 860$-al valamint 250 ranglistaponttal gazdagodott. A mostani volt pályafutása 14. füves pályás tornagyőzelme, összességében pedig 79 trófeát tartogat a vitrinjében.

Falla lehetett volna a második kolumbiai játékos Mauricio Hadad után, aki elhódít egy ATP serleget. Tavaly is játszott egy döntőt, akkor Ivo Karlovictól kapott ki Bogotában.

ATP 250, Halle, döntő:

Federer (2) – Falla – 7-6(2) – 7-6(3)

A kiemelt kép forrása: atpworldtour.com