US Open: Berdych nyerte a nap slágermeccsét, Wawrinka már a harmadik fordulóban

2014. augusztus 28.
by Airon

Harmadik napja tart az év utolsó Grand Slam tornája. Tomas Berdych egy korábbi világelsőt győzött le, Wawrinka tovább folytatta jó szereplését.

Lleyton Hewitt of Australia congratulates Tomas Berdych of the Czech Republic after their match at the 2014 U.S. Open tennis tournament in New York

Ezúttal Hewitt gratulálhatott Berdych-nek
Kép forrása: in.reuters.com

Bár a második fordulót már megkezdték tegnap, az egyik első fordulós mérkőzést talán a legjobban várhatták a teniszrajongók. Tomas Berdych, aki közel sem érkezett jó formában a tornára, rendesen belehúzott a sorsolásnál. A cseh játékos ugyanis megkapta az egyik legnehezebb nem kiemelt ellenfelet, az ausztrál Lleyton Hewitt-ot. A 2012-ben itt elődöntőt játszó teniszező azonban ezt a feladatot tökéletesen megoldotta. Sokan szoros mérkőzésre számíthattak, viszont ez a forgatókönyv leginkább csak a második fordulóban valósult meg. Miután Berdych 6/3-ra hozta az első játszmát, a másodikban igen csak meg kellett szenvednie a magabiztos előny kiharcolásáért. Hewitt-nak a játszma vége felé több break lehetősége volt, amit viszont kihasználatlanul hagyott. Erre a 2001-es US Open bajnok rá is fázott, mivel a következő játékban elvesztette az adogatását, majd Berdych behúzta 6/4-re a szettet. A harmadik játszmában pedig 3-3 után sikeresen eldöntötte a mérkőzést, így már készülhet második fordulós találkozójára a szlovák Martin Klizan ellen.

Stan Wawrinka; Kevin Anderson

Anderson egy elképesztő harcban jutott be a második körbe
Kép forrása: o.canada.com

A nap legizgalmasabb mérkőzését mégse Berdych-ék játszották, hanem a 17-es pálya hozott elképesztő küzdelmet. Kevin Anderson és Pablo Cuevas ugyanis egy több mint négy órás gigászi harcot vívtak. A meccs a dél-afrikai szája íze szerint kezdődött, mivel 6/3-ra megnyerte az első játszmát. A nyitószettben Cuevasnak szervái mögött jobbak voltak a mutatói, a fontos pontokat viszont többnyire Anderson nyerte meg. A második játszma rövidítése ennek ellenére hamar megváltoztatta a találkozót. Cuevas ezt megnyerte, majd 134 perc elteltével már ő állt közelebb a győzelemhez. Ekkor a torna 18.kiemeltje megrázta magát és kiegyenlített, majd jöhetett a mindent eldöntő ötödik szett. Az utolsó felvonásban a lehetőségek főleg Anderson előtt álltak, azonban hét break labdából csak egyet használt ki, míg Cuevas szintén egy alakalommal vette el ellenfele adogatását- jöhetett egy újabb Tiebreak. A legidegfeszítőbb részre ebben a pár percben Anderson tudta összeszedni magát, így egy drámai csatában végül továbbjutott. A dél-afrikai majd a lengyel Jerzy Janowicz-al játszik majd.

wawrinka6

Wawrinka a végén fejben maradt erősebb Bellucci-nál
Kép forrása: sportinglife.com

A játéknap végére pedig maradt az idei Australian Open bajnok második fordulós mérkőzése. Stan Wawrinka ezúttal a brazil Thomaz Bellucci-val csapott össze már a harmadik körbe kerülésért. Az elején úgy tűnt, hogy ez egy könnyű győzelem lehet a svájci részéről, mivel hamar két szettes előnyre tett szert. A harmadik játszmát azonban Bellucci nyerte, ami rögtön adott némi önbizalmat számára, így a folytatásra bőven maradtak izgalmak. A negyedik játszmában Wawrinkának lett volna lehetősége lezárni a mérkőzést, mivel öt break labdája volt, azonban ebből csak ugyanúgy egyet tudott kihasználni, mint a háló túloldalán álló Bellucci- következhetett a Tiebreak. Az idegek harcát végül mégis Wawrinka bírta jobban, amivel kezdi egyre jobban elhitetni, hogy ismét lehet vele az esélyesek között számolni. A svájcinak ugyanis sokáig a fejével volt problémája az elmúlt években, azonban a negyedik szett rövidítése is bizonyította, mennyire erős mentálisan. A harmadik fordulóban Blaz Kavcic lesz majd az ellenfele.

Ma folytatódik tovább a második forduló, ismét a nagyokon a sor, hogy megmutassák klasszisukat. A délelőtti programban Novak Djokovic, majd az esti mérkőzések egyikén Andy Murray lép pályára.

Az első forduló eredményei:

Tomas Berdych-Lleyton Hewitt 6/3 6/4 6/3

Martin Klizan-Steve Darcis 3/6 2/6 7/6(5) 7/5 6/4

Alexander Kudryavtsev-Evgeny Donskoy 2/6 7/6(3) 3/6 6/3 6/4

Teymuraz Gabashvili-Santiago Giraldo 6/3 1/6 7/6(6) 6/3

Feliciano Lopez-Ivan Dodig 1/6 7/5 2/6 6/4 1/1-nél Dodig feladta

Tatsuma Ito-Steve Johnson 6/2 3/6 5/7 4/1-nél Johnson feladta

Dominic Thiem-Lukas Lacko 6/3 6/3 6/2

Ernests Gulbis-Kenny De Scheeper 6/1 6/4 6/2

Marin Cilic-Marcos Baghdatis 6/3 3/1-nél Baghdatis feladta

Illya Marchenko-Marco Chiudinelli 7/6(3) 4/6 7/6(13) 7/6(4)

Jerzy Janowicz-Dusan Lajovic 6/3 7/5 5/7 7/5

Kevin Anderson-Pablo Cuevas 6/3 6/7(3) 4/6 6/2 7/6(1)

Grigor Dimitrov-Ryan Harrsion 6/2 7/6(4) 6/2

Dudi Sela-Carlos Berlocq 1/6 6/3 6/2 7/5

David Goffin-Niels Desein 6/1 6/3 6/3

Joao Sousa-Frank Dancevic 7/6(5) 3/6 6/2 4/6 7/6(2)

A második forduló eredményei:

Stan Wawrinka-Thomaz Bellucci 6/3 6/4 3/6 7/6(1)

Blaz Kavcic-Jeremy Chardy 6/2 7/6(6) 6/3

Kiemelt kép forrása: eurosport.yahoo.com

A hozzászólások le vannak zárva.