Megtört a gall hegemónia: Goffin-Sousa döntőt rendeznek Metzben

2007: ekkor volt utoljára, amikor nem került hazai játékos még a döntőbe se a Metz-i közönség előtt. Goffin nyerte a tehetségek csatáját, Sousa legyőzte a még utolsó versenyben lévő francia játékost.

goffin2

Goffin remek hét után küzdhet meg a ATP trófeáért
Kép forrása: tennisplaza.be

Az első elődöntőben két roppant ügyes a húszas éveiben járó teniszező csapott össze, ráadásul meglepetésként érhette a teniszrajongókat, hogy ezt a mérkőzést a felső ágon David Goffin és Jan-Lennard Struff fogja játszani. Az első játszmában a hosszabb labdamenetekben a belga könnyebben bele tudta vinni ellenfelét a hibákba és ennek 2-2-nél meg is lett az eredménye, megszületett a mérkőzés első break-je. Goffin elsőre megtartotta előnyét, így német vetélytársának egyelőre a zárkózás volt a feladata és reménykedhetett, hogy sikerül visszaszereznie az elvesztett adogatást. Majd Goffin, amikor ki kellett volna szerválnia a szettet, egy kicsit beremegett. A legrosszabbkor jött hullámvölgyet Struff kihasználta és kezdődhetett minden előröl. A következő két adogatójáték sikeres volt, jöhetett a Tiebreak. A rövidítésben az első fordulásig agresszív ütések és adogatások: 3-3-ig esélye nem volt a fogadónak pontot szerezni. Először Struff, pontosabban fogalmazva Goffin ajándéka törte meg a jeget. Kérdés volt, hogy a belga kettős hibája sokba kerülhet-e számára. A Tiebreak azonban innen fordult: Két nagy hiba Struff-tól, egy tenyeres nyerő és egy jó szerva a belgától. Goffin 7-4-re nyerte a rövidítést és behúzta az első szettet. Sokat számított, hogy a folytatásban lévő hosszabb játékokat a szett elején rendre a belga nyerte, de riválisa egyelőre tartotta magát. Majd Struffnál jött az igen erős hullámvölgy 2-3-nál, ami az adogatásába került, Goffin egyre közelebb került a győzelemhez. Továbbra is fantasztikus labdamenetek, de valahogy ezekből mindig a torna nyolcadik kiemeltje jött ki jobban. Goffin a break előnyétől kezdve már nem teketóriázott, egy ásszal lezárta a meccset. A 23 éves teniszező megküzdhet pályafutása második tornagyőzelméért idei kizbüheli sikere után.

SOUSA Joao (POR)

Sousa két játszmás sikerével törte meg a francia egyeduralkodást Metzben
Kép forrása: tennis.sportrightnow.com

Majd szinte felrobbant a csarnok, érkezett Gael Monfils. A hazai show-man ellenfele ezúttal a portugál Joao Sousa volt. A francia második tornagyőzelméért küzdött Metzben, még ellenfele a második ATP sikeréért akart tovább harcolni. Eleinte stabil adogatójátékok, majd 2-2-nél izzott a csarnok: Monfils egy parádés elütéssel elvette ellenfele szerváját. A pakliban benne volt, hogy a francia nagy adogatásinak köszönhetően lazán kiszerválhatja a szettet, azonban előnye nem tartott sokáig, 4-4-nél ismét egyenlő volt az állás. Bár Monfilsnak a következő játékban ismét volt lehetősége a breakre, egy túl hosszú rövidítés miatt csak esély maradt ebből és már Sousa volt előnyben. Innentől ugyanúgy, mint az első elődöntőben, rövidítés döntötte el az első játszmát. Folyamatos hibák, a játékosok így jutottak el az első térfélcserénél 3-3-ig, Monfils nem tudott nagyobb előnyt kovácsolni az állandó előnyökből. 5-5 és egy hosszú labdamenet, Sousa jutott először szett labdához. A portugál kezéből előbb kipördült az ütő az első szervánál, majd a másodikból egy jó előkészítés után elvesztette a pontot: 6-6. Ez azonban nem zavarta meg, megnyerte a következő két pontot és egy küzdelmes rövidítést követően megnyerte az első játszmát. Látszólag ez megtörte Monfilsot, aki elkezdett rontani, el is ment az első adogatójáték. A francia pontról-pontra szenvedett és hamar 4-0-s hátrányban találta magát. Sousa pedig a végére megőrizte a hidegvérét, a győzelemhez kellően rendkívül stabilan teniszezett és különösebb gond nélkül lezárta a találkozót. A guimaresi fiatalember tehát két játszmában legyőzte Monfilsot, amivel megtörte a 2009 óta tartó hazai diadalmenetet.

A fináléban tehát David Goffin és Joao Sousa küzd meg a tornagyőzelemért. 2008-ban fordult elő utoljára, hogy Dmitry Tursunov személyében nem francia játékos nyert itt, így ismét „vendég” sikernek tapsolhat majd a Metz-i közönség.

Az elődöntő eredményei:

David Goffin-Jan-Lennard Stuff 7/6(4) 6/2

Joao Sousa-Gael Monfils 7/6(6) 6/2

Kiemelt kép forrása: sportal.com.au

A hozzászólások le vannak zárva.