WTA Finals: Sharapova ismét kikapott, Serena javítani tudott

A női tenisz szezonzáró tornájának csoportköreiből már nincs sok hátra, lassan körvonalazódnak a továbbjutók és biztos kiesőnk is van már, de még nem dőlt el minden. Lássuk a negyedik nap három mérkőzésének eredményét.

Agnieszka Radwanska (6) – Caroline Wozniacki (8)

Wozniacki jelenleg csoportja első helyén áll Forrás: tennisnow.com

Wozniacki jelenleg csoportja első helyén áll
Forrás: tennisnow.com

Caroline Wozniacki megállíthatatlannak tűnik, és ugye a szezon második felében is láttunk már tőle szép pillanatokat, de most egy  meccsel a csoportkörök vége előtt a B csoport első helyén áll két győzelemmel. Mai mérkőzésén az első szett szorosra sikerült, öt break volt a tizenkét játékban, végül a dán bizonyult stabilabbnak a végén, és 7:5-re nyerte. A második szettben négy break volt, Radwanska három, Wozniacki pedig egy alkalommal veszítette el adogatását, így 6:3 eredménnyel ezt is a dán nyerte.

Statisztikát tekintve Radwanska 64%, Wozniacki pedig 71%-ban ütötte be az első szervákat, és a pontokat 54%-ban és 59%-ban hozták. Első szerva mögött utóbbiak nem számítanak olyan erős mutatóknak, viszont a mérkőzésben fontosak voltak a második adogatások, ahol már látványosabb a különbség, Radwanska 39%-ban, míg Wozniacki 56%-ban tudta hozni ezeket a pontokat és ez döntőnek bizonyult.

Maria Sharapova (2) – Petra Kvitová (3)

Petra Kvitová visszavágott legutóbbi mérkőzésükért Forrás: facebook.com/wta

Petra Kvitová visszavágott legutóbbi mérkőzésükért
Forrás: facebook.com/wta

Visszavágó a China Open döntőért. Talán ez is járhatott a cseh versenyző fejében, amikor a mai második mérkőzésen kiállt orosz ellenfele ellen.  A fogadóirodák szerint Sharapova volt az esélyesebb, alig másfélszerzes szorzót kapott, míg Kvitová 2,6 fölöttit is. A mérkőzés 77 percig tartott, és simának nevezhető két szettben cseh győzelemmel ért véget, ami Sharapovának nem jelent sok jót, ha azt vesszük alapul, hogy világelső szeretett volna lenni a következő héttől.

A statisztika Kvitová mellett szól, még akkor is ha az első szerváikat mindketten 63%-ban ütötték be, a megnyert pontokban már nagy a különbség. Sharapova 48%-ban, Kvitová pedig 70%-ban tudott ezek mögött pontot nyerni, ami elég volt, hogy különbséget tegyen. A második szervák mögött nyert pontokról nem is beszélve, ami az orosznak mindössze 37%-ban sikerült hat kettőshibával kiegészítve, cseh ellenfele viszont itt is több mint felét, 53%-ot tudott hozni.  Ennek ellenére Kvitová is elvesztette kétszer az adogatójátékát, de Sharapova ötször, így nem volt kérdéses a mérkőzés kimenetele: 6:3, 6:2 Petra Kvitová javára, aki így 1:1-re javította nyert és elvesztett meccseinek arányát a tornán.

 Serena Williams (1) – Eugenie Bouchard (5)

Genie Bouchard talán kétség kívül az idei év egyik olyan játékosa, akinek sikerült nagy szintet lépnie és mérföldkövekhez érnie mind az eredményeit, mind pedig a helyezését tekintve. A mezőny legfiatalabb játékosaként a legidősebbel került szembe a mai nap harmadik mérkőzésén és bár két vereség után biztosan szeretett volna már legalább szettet nyerni, de a világelsőnek ez a meccs is fontos volt, hiszen megerősíthette helyét a csoportban, megtartva a továbbjutás lehetőségét.

Serena háromból két mérkőzést tudott megnyerni Forrás: Getty Images

Serena háromból két mérkőzést tudott megnyerni
Forrás: Getty Images

Williams átgázolt ellenfelén, kegyelmet nem ismerve 6:1, 6:1 eredménnyel küldte őt haza első világbajnokságáról. Ilyen arányú győzelemnél a statisztikában látható különbségek is egyértelműen a győztesre mutatnak, de nézzük mit rejtett magában a meccs.

Williams öt ászt ütött egy kettőshiba mellé, míg Bouchard hét kettőshiba mellett ászt nem tudott ütni. Az amerikai 69%-ban beütötte az első szerváit és ezek mögött 79%-ban nyerte is a pontokat, második szerváinak is hozni tudta 54%-át, ezt összehasonlítva kanadai ellenfele 23%-os rátájával egyre jobban magyarázza az eredményt.

Serena mindössze egy breaklabdát kellett, hogy hárítson, ez pedig magabiztos adogatójátékokat jelent, különösen, hogy szerváiból összesen tizenegy pontot veszített a két szettben. Genie adogatásainál tizenkét breaklabda volt, amiből ellenfele hét alkalommal tudta elvenni szerváját, ilyen arányok mellett pedig nemhogy mérkőzést, de szettet is nehéz nyerni.

A csoportkörök pénteken zárulnak, három mérkőzés van még hátra, ezek határozzák majd meg az elődöntők összetételét is. A csoportelsőség még mindenhol nyitott kérdés, de az A csoportot jelenleg két győzelemmel vezeti a biztos továbbjutó Simona Halep, aki holnap ismét pályára lép. Ebben a csoportban kieső Genie Bouchard, tehát a másik elődöntős hely sorsa tulajdonképpen Ana Ivanovic holnapi teljesítményén múlik majd.

A B csoport esetében még semmi sem biztos, az eddigi gyenge teljesítménye ellenére még akár Maria Sharapova is továbbjuthat, ha társai neki kedvező végkimeletellel játsszák le meccseiket. A csoportot Caroline Wozniacki vezeti két győzelemmel, a második helyen Agnieszka Radwanska, a harmadikon pedig Petra Kvitová áll.

Érdemes lesz tehát holnap is követni a WTA szezon utolsó napjait, de akinek nincs lehetősége megnézni a mérkőzéseket, látogassaon el a Teniszvilágra, ahol beszámolunk majd az eredményekről, a továbbjutókról és az elődöntős párosításokról is.

Kiemelt kép forrása:www.straitstimes.com

A hozzászólások le vannak zárva.