ATP összefoglaló – 2014. június

A Roland Garros után nem szusszanhattak a legjobbak sem, hiszen rögtön elkezdődött a Wimbledonra való felkészülés. Júniusban négy füves pályás torna volt hivatott ezt szolgálni.

A Grand Slam versenyeket követő tornákon általában a nagy nevek pihennek, a világranglistán hátrébb lévő játékosok pedig nagyobb eséllyel jutnak be egy ATP torna főtáblájára. A Roland Garros és Wimbledon között azonban korántsem ez a helyzet, hiszen mindössze pár hetük van a játékosoknak, hogy átálljanak a füves borításra és formába lendüljenek a nagy klasszikusra. 250-es tornák ide vagy oda, a legnagyobbak is részt vesznek ezeken a versenyeken, úgyhogy van miről beszámolni.

Hozzám hasonlóan sokakban felmerülhetett már a kérdés, hogy miért nincs 250-esnél magasabb besorolású füves pályás verseny? Nos, ennek különböző okai voltak, viszont 2005-től már Queens és Halle is 500-as versenynek adhat otthont. Ezen kívül egyel több verseny áll majd a játékosok rendelkezésére, ugyanis a stuttgarti torna salakról füves borításra vált. 2014-ben azonban csak négy darab 250-es tornán mérkőzhettek a játékosok, de mint fentebb említettem, a felhozatalban ez nem feltétlen látszott meg.

Halle (09.06.2014. – 15.06.2014.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250€809,600Roger FedererRoger Federer
Federer hetedik hallei serlegét emeli magasba Forrás: atpworldtour.com

Federer hetedik hallei serlegét emeli magasba
Forrás: atpworldtour.com

A Gerry Weber Open 1993. óta biztosít felkészülési lehetőséget Wimbledonra. Roger Federer rendszeres résztvevője a tornának, aki hatszoros bajnokként érkezett a helyszínre 2014-ben.

Nem ő volt azonban az első kiemelt, mivel Nadal is Halle mellett döntött. Sok köszönet azonban nem volt benne, a Roland Garros kilencszeres bajnoka már az első mérkőzésén kikapott, méghozzá két sima játszmában a jamaicai-német Dustin Brown-tól. A harmadik kiemelt Raonic is hasonlóan járt, 2013. után megint nem tudott meccset nyerni – Peter Gojowczyk jelentette számára a végállomást. A kiemeltek közül Janowicz, Gasquet és Youzhny is első körös búcsút könyvelhetett el.

Az elődöntőben a felső ágon a hazai Kohlshreiber és Alejandro Falla csatájából meglepetésre a kolumbiai került ki győztesen, szetthátrányból tudott fordítani a német ellen. Az alsó ágon Federer két szettben verte Nishikori-t és abszolút esélyesként várta a döntőt. A fináléban Falla a várakozáson felül teljesített, szépen tartotta a lépést a svájcival, aki csak 7-6, 7-6 arányban tudta felülmúlni ellenfelét és megszerezte hetedik halle-i győzelmét.

Sorsolás és eredmények

Queens (09.06.2014. – 15.06.2014.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250€809,600Andy MurrayGrigor Dimitrov

Grigor Dimitrov

Grigor Dimitrov

A torna címvédője, Andy Murray 2014-ben csak harmadik kiemeltként indulhatott, Wawrinka és Berdych is előtte volt már az indulók közül a világranglistán. Bár így is a legnagyobb esélyesnek számított, meglepetésre kikapott a harmadik fordulóban a veterán Radek Stepanektől. Berdych kicsivel tovább bírta, de az elődöntőbe vezető után Lopez megállította őt, ami füves borításon nem annyira meglepő.

Az elődöntőben Wawrinka – Dimitrov és Lopez – Stepanek összecsapásokat rendeztek, ahonnan a bolgár és a spanyol teniszező került ki győztesen. Kettejük döntőbeli találkozója parázs csatát hozott, Dimitrov szetthátrányból fordítva, a borításhoz méltóan három tie-breakbe torkolló játszmában hódította el a trófeát.

Sorsolás és eredmények

‘s-Hertogenbosch (14.06.2014. – 21.06.2014.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250€485,760Nicolas MahutRoberto Bautista Agut

Roberto Bautista-Agut

Roberto Bautista-Agut

A felkészülési időszak második hetében már szerényebb mezőny szokott összejönni, pár éljátékos teniszét azonban ekkor is megcsodálhatjuk. Kivételt képez ez alól az első kiemelt David Ferrer, aki visszalépett a tornától és helyét a szerencsés vesztes Lorenzi vette át. A második kiemelt, szintén spanyol Verdasco ment két kört, de a harmadik fordulóban Melzer megálljt parancsolt neki.

Az elődöntőbe négy nem kiemelt játékos jutott. A felső ágon Becker két játszmában verte Sousa-t, alul pedig Bautista-Agut fordított szetthátrányból Melzer ellen, majd végül hasonlóképpen, 2-6, 7-6, 6-4-re a döntőt is megnyerte. Ez volt a spanyol játékos első ATP tornagyőzelme.

Sorsolás és eredmények

Eastbourne (15.06.2014. – 21.06.2014.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250€485,760Feliciano LopezFeliciano Lopez

Aegon International - Day Eight

Feliciano Lopez

Az Aegon Open jövőre Nothingham-ben lesz, de a torna jellege nem változik. 2014-ben Feliciano Lopez érkezett címvédőként, aki annak ellenére, hogy spanyol játékos, sokkal inkább vitézkedik füvön vagy kemény pályán, mint salakon.

A második kiemelt Dolgopolov még a verseny előtt visszamondta a szereplést, így papírforma eredménynek mondható az első kiemelt Gasquet és a harmadik Lopez döntőbe jutása. A fináléban a spanyol teniszező kezdett jobban, és bár a második játszmát elvesztette a rövidítésben, végül ő könyvelhette a tornagyőzelmet és megvédte a címét.

Sorsolás és eredmények

A kiemelt kép forrása: atpworldtour.com

A hozzászólások le vannak zárva.