AusOpen 2015: Kiesett Federer, Nadal tovább menetelt

A harmadik kör kezdete hozta a torna eddigi legnagyobb meglepetését, Andreas Seppi legyőzte Roger Federert. A többiek nem hibáztak, Rafael Nadal könnyedén került a legjobb 16 közé.

Federer 2001 után ismét a harmadik körben búcsúzott Ausztráliában Kép forrása: dailymail.co.uk

Federer 2001 után ismét a harmadik körben búcsúzott Ausztráliában
Kép forrása: dailymail.co.uk

Talán kevesen gondolták volna, hogy Roger Federernek, aki az elmúlt negyedévben bombaformában teniszezett, a harmadik forduló jelenti majd a végállomást Melbourneben. A svájci utoljára 2001-ben esett ki a verseny ezen szakaszában az Australian Openen. Akkor 14 éve a francia Arnaud Clement volt a „hóhér”. A mérkőzés elején a két játékos szépen fej-fej mellett haladt, majd Seppi a lehető legjobb pillanatban kihasználva ellenfele apró megingását, megcsinálta a breaket. Az olaszon ekkor kezdett látszani az idegesség jele, azonban Federer némileg segítségére volt a break labdáknál, így végül Seppié lett az első játszma 6/4-el. A folytatásban Seppi továbbra is elképesztő színvonalon teniszezett, ráadásul nagyon kevés rontással. 6-6, majd jöhetett a rövidítés, ahol Federer már 4-1-re is vezetett, azonban riválisa ismét sokkal erősebb maradt fejben a fontos pontoknál és pár pillanat múlva már két szettes előnybe került. A harmadik játszmában érződött először a volt világelsőn, hogy megrázta magát és máris szépített. A negyedik játszma innentől sorsdöntővé vált, mivel amennyiben a svájci ezt is megnyerte volna, valószínűleg felőrölte volna a végén Seppit. A negyedik szett azonban egészen más forgatókönyvet hozott és egy újabb rövidítés, ahol Edberg tanítványa többször is mini break előnyben volt, mégis elbukott. Seppi tehát okos játékával pályafutása legnagyobb győzelmét aratta, a következő körben majd Nick Kyrgios lesz az ellenfele.

Nadal könnyedén került a nyolcaddöntőbe Kép forrása: ausopen.com

Nadal könnyedén robogott a nyolcaddöntőbe
Kép forrása: ausopen.com

A Rod Laver Arena akár lehetett volna ma a nagyágyúk „temetője” azonban Rafael Nadal nem szerette volna Roger Federer példáját követni. A spanyol amennyire nehezen és megszenvedve jutott el a legjobb 32-ig, annyira könnyedén gázolt át az izraeli Dudi Selán. Nadal pár napja még hasgörccsel szenvedett, ami miatt Smyczek elleni mérkőzésén a pályán kívüli ápolásra szorult, ezt ma már nem lehetett rajta egy percig sem látni. Az első két szettet a salakkirály 6/0 6/1-re nyerte meg, mindösszesen 57 perc alatt, a látszólag sima győzelembe csak a harmadik szett tudott némileg belerondítani. Sela ebben a játszmában tudta a legjobb teniszét nyújtani, 5-5-nél még két break lehetőségig is eljutott, ennek ellenére Nadal 7/5-el lezárta a mérkőzést. A következő mérkőzésén a spanyol nagy adogatásokra és kőkemény összecsapásra készülhet a Richard Gasquet-et búcsúztató, dél-afrikai Kevin Anderson ellen.

Dimitrov nyerte a nap mérkőzését Kép forrása: ausopen.com

Dimitrov nyerte a nap mérkőzését
Kép forrása: ausopen.com

A nap mérkőzése ezúttal a hármas pályán folyt. A hangulatban most sem csalódhattunk, Marcos Bagdhatis szurkolói most is a szokásos módon buzdították kedvencüket. Dimitrov gyakorlatilag végig az eredmény után futott, mivel először 1-0-ra, majd 2-1-re is a ciprusi vezetett, azonban a bolgár mindig egyenlíteni tudott. A döntő szett előtt megtippelhetetlen volt, ki fog továbbjutni, Bagdhatisnak jobb ómen lehetett, hogy ő nyerte a páratlan szetteket, azonban Dimitrov magabiztos adogatásainak köszönhetően megközelíthetetlen volt a bolgár szervajátéka. A ciprusi hiába játszott remekül ezen a mérkőzésen és bármennyire közel volt a győzelemhez, nem tudott élni az eséllyel. A döntő játszmában kétszer is elveszítette az adogatását, így Dimitrov 6/3-al véget vetett ennek a csatának, így jöhet Andy Murray, aki Joao Sousa elleni könnyedén nyert három játszmában.

A holnap napon ismét Djokovic és Wawrinka szereplését csodálhatja meg a Rod Laver Arena közönség. Mellettük a Ferrer-Simon és a Lopez-Janowicz is jó mérkőzésnek ígérkezik.

A harmadik forduló eredményei:

Tomas Berdych-Viktor Troicki 6/4 6/3 6/4

Bernard Tomic-Sam Groth 6/4 7/6(8) 6/3

Kevin Anderson-Richard Gasquet 6/4 7/6(3) 7/6(6)

Rafael Nadal-Dudi Sela 6/0 6/1 7/5

Andy Murray-Joao Sousa 6/1 6/1 7/5

Grigor Dimitrov-Andy Murray 4/6 6/3 3/6 6/3 6/3

Nick Kyrgios-Malek Jaziri 6/3 7/6(6) 6/1

Andreas Seppi-Roger Federer 6/4 7/6(5) 4/6 7/6(5)

Kiemelt kép forrása: edition.cnn.com

A hozzászólások le vannak zárva.