AusOpen 2015: A cseh óriás nagy napja, véget ért az ausztrál tündérmese

Kora reggel már a negyeddöntőket rendezték az uraknál az Australian Openen. Berdych elképesztő tenisszel verte Nadalt, a másik mérkőzésen Murray szomorította az ausztrál szurkolókat.

Tomas Berdych-Rafael Nadal 6/2 6/0 7/6(5)

17 vereség egyhuzamban, és mégis úgy odaállni Rafael Nadal ellen, hogy egy igen magas szinten tudjon egy éljátékos teniszezni. Nos, ennyi vereséget lelkileg sem könnyű megemészteni, azonban Tomas Berdych lehengerlő módon játszott a spanyol ellen.  Ezt a történetet nézve, Fernando Gonzalez példáját idézhetjük fel, aki 10 vereség után legyőzte 2007-ben Roger Federert.

Na de lássuk, mi is történt a mérkőzésen…

Berdych könnyedén kezdett Kép forrása: ausopen.com

Berdych könnyedén kezdett
Kép forrása: ausopen.com

Az első játszmában, ha csak az eredményt nézzük, akkor lehetne mondani- Berdych jól kezdett, Nadal még nem tudott felpörögni rendesen és cseh egy sima 6/2-vel megnyerte az első játszmát. Na de lássuk, hogy a statisztika mit mutat. Berdych az elején rendkívül pontosan és agresszívan teniszezett, ellenfele pedig viszonylag sok hibával játszott. Ezek a hibák Nadal számára az adogatása elvesztéséhez vezettek 1-2-nél, amit csak akkor nem sajnálhatott volna, amennyiben a következő játékban a két break lehetőségből legalább egyet értékesít. Ez nem így lett, Berdych továbbra is nyugodtan teniszezhetett és innentől már nem engedte közel riválisát az újabb szervajáték elnyeréséhez, 5-2-nél pedig egy újabb break-el lezárta a szettet.

Nadalnak nagyon nem ment a második szettben Kép forrása: ausopen.com

Nadalnak nagyon nem ment a második szettben
Kép forrása: ausopen.com

A második játszmában Berdych folytatta domináns szerepét , és erre Nadalnak nem volt válasza. Ha csak a tenisztörténelemben kicsit kutatómunkát végzünk, ritkán láthatunk olyan szettet, ahol a spanyol még egy előnyig sem jutott el. A közönség csodálkozva nézte, hogy mit művel a csehteniszező 25 percen keresztül. Berdych a második szettben üthetett akármit, az aránnyá vált. Elképesztő erejű és precizitású nyerők sokasága. Úgy tűnt ezt a Berdychet még egy lavina sem tudná megállítani, teniszével annyira Nadal fölé nőtt.

Berdych fantasztikus tenisszel múlta felül Nadalt Kép forrása: ausopen.com

Berdych fantasztikus tenisszel múlta felül Nadalt
Kép forrása: ausopen.com

A harmadik játszmában azonban azt láthattuk, hogy Nadal valamennyire kezdett magához térni. Bár még Berdych továbbra is brutális módon ütött mind a két oldalról, azonban a salakkirály már jobb százalékban jött ki a szett elején a nehéz helyzetekből a saját adogatásainál. 4-4 és jött egy elképesztően hosszú játék, ahol Nadalnak először a mérkőzésen az adott percekben lévő játéka miatt reális esélye nyílt, hogy elvegye Berdych adogatását. A cseh azonban elővette nagy szerváját kétszer is és már a meccs megnyeréséért fogadhatott. Úgy tűnt a lehetőségek elmulasztása sokba kerülhet, mivel Berdych fogadóként két mérkőzéslabdához jutott, Nadal azonban két irgalmatlanul pontos szervával kihúzta magát a csávából, minden folytatódhatott tovább. Elérkezett a Tiebreak, amit Berdych 5-1-el nyitott és ismerve az ő adogatásait, nem gondoltuk volna, hogy Nadal számára ilyen mélyről van visszaút. A cseh viszont elkezdett remegni, amit ellenfele ki is használt- ekkor 5-4 volt Berdychnek. Talán ha Nadal egy picikét jobban szervál a rövidítés végén, akkor máshogy alakult volna a mérkőzés. 4-5-nél egy könnyen letámadható második szerva, amivel Berdych ismét eljutott két mérkőzéslabdáig. Az elsőt még Nadal hárította, a másodiknál viszont már nem adogatóként álhatott oda a folytatás kiharcolására. Berdych egy fantasztikus napjának egy méltó lezárása volt a mérkőzéslabda: A cseh második szervához készült, aminél majdnem a labda kiesik a kezéből és üt egy ász értékűt. Tomas Berdych egészen elképesztően teniszezett és megérdemelten győzte le Rafael Nadalt.

Andy Murray-Nick Kyrgios 6/3 7/6(5) 6/3

Az ausztrál közönség továbbra is hitt abban a csodában, hogy hosszú idő után végre ausztrál játékos nyeri a Melbourne-i Grand Slam tornát Mark Edmondson 1975-ben aratott győzelme után. Nos, Nick Kyrgios már így is félelmetesen játszott a torna folyamán, azonban ma ehhez a feladathoz nem tudott még kellőképpen felnőni Andy Murray ellen.

A meccs történései…

Murray remekül teniszezett az első szettben Kép forrása: ausopen.com

Murray remekül teniszezett az első szettben
Kép forrása: ausopen.com

A mérkőzés elején Kyrgios 0-30-al kezdett Murray adogatójátékánál, azonban ellenfele szerváját ekkor tudta utoljára szorossá tenni. Murray onnantól kezdve elkezdett rendkívül hatékonyan adogatni, nem nagyon adott esélyt a breakre fiatal ellenfelének. Kyrgios folyamatosan tüzelte magát, azonban 3-2-nél Murray túl nagy nyomást helyezett rá, és az első lehetőségnél elbukta a saját adogatását. A brit játékosnak ennyi tökéletesen elegendő volt ahhoz, hogy végigvigye az előnyét, könnyedén 6/3-ra nyerte meg a nyitószettet. Murray ráadásul remekül kombinálta a játékát: a hálóhoz igen gyakran ment, rövidítéseire Kyrgiosnak nem igazán volt ellenszere.

Murray a második játszma rövidítésében mindent eldöntött Kép forrása: ausopen.com

Murray reakciója mindent elárul a második szett végéről
Kép forrása: ausopen.com

A második játszmában Kyrgios egyre hosszabban és egyre erősebbeket ütött főleg a tenyereséről. A tüzelés most sem maradt el részéről, ennek hangot is adott, úgy tűnt elkezdett megnyugodni és felveheti a versenyt Murrayvel. Ez azonban még mindig kevés volt arra, hogy Murray adogatásainak a közelébe bármennyire is férkőzni tudjon, vetélytársa továbbra is remekül adogatott és könnyed szervajátékokkal futott az eredmény után. A Tiebreak nem is lehetett kérdés, ahol Kyrgios hullámosan teniszezett. Hol megijedve, hol extázisban játszott, mégis nagyobb esélye volt Murraynél, hogy megnyerje a rövidítést. Az ausztrál már 4-3-ra is vezetett a Tiebreaken belül, Murray pontos emelései azonban megfosztották őt az egyenlítéstől. Kyrgiosnak a befejésnél egy picivel több bátorság még hiányzott, így Murray a második szettet is megnyerte, amivel eldőlni látszott a továbbjutás kérdése.

Murray véget vetett az ausztrál tündérmesének Kép forrása: ausopen.com

Murray véget vetett az ausztrál tündérmesének
Kép forrása: ausopen.com

A harmadik szettől már csak egy kérdésre nem kaptunk választ. Mikor törik meg végleg Kyrgios, mikor születik meg az a break, ami véglegesen eldönti a mérkőzés végkimenetelét. Murray 3-2-re vezetett, ahol egy hosszú játék folyamán szorult a hurok Kyrgios körül. A harmadik break labda végül már sikeres volt, a brit két játékra került az elődöntőtől. Az ausztrál minden erőtartalékát mozgósította a folytatásért, elvette Murray adogatását és visszajött a mérkőzésbe. A brit azonban nem szeretett volna negyedik felvonást, így még egyszer összeszedte magát és az újabb break előnyét már nem engedte ki a kezéből. Murray fejben és teniszben is erősebb volt, mint Kyrgios, remek játékkal nyerte a mérkőzést.

Az elődöntő párosítása az alsó ágon:

Tomas Berdych(7)-Andy Murray(6)

A hozzászólások le vannak zárva.