AusOpen 2015: Djokovic ötödször is bajnok

Az év első Grand Slam tornájának végéhez értünk és az igazi főattrakció, a férfi egyes torna döntője zárta a selejtezőkkel együtt majdnem három hetes eseményt. A két döntős már harmadszorra volt ott ebben a felállásban a Rod Laver arénában a torna utolsó napján, a végkimenetel pedig mindig ez volt. Djokovic a bajnok, ötödször.

Az ifjabb Djokovic a tévé előtt szurkolt Forrás: Jelena Djokovic Twitter oldala

Az ifjabb Djokovic a tévé előtt szurkolt
Forrás: Jelena Djokovic Twitter oldala

A szerb klasszis ma beállított egy olyan rekordot, amivel Andre Agassi és Roger Federer fölé lépett, ötször nyerte meg az Australian Opent, ami az Open Era kezdete óta neki sikerült először. Emellett pedig összességében nyolcadik Grand Slam bajnoki címét szerezte meg, amivel lehagyta Mats Wilandert, és beérte szintén Agassit, Ivan Lendlt és Jimmy Connorst, ez pedig azt jelenti, hogy velük megosztott helyen az örökranglista ötödik helyére lépett fel. Már csak Björn Borg (11), Pete Sampras (14), Rafael Nadal (14) és Roger Federer (17) állnak előtte. A következő lépés még messze van, de Djokovic jelenlegi formáját elnézve egy-két éven belül meglehet. Ejtsünk azonban néhány szót magáról a döntőről.

Andy Murray negyedszer ért oda Melbourneben a döntőig és negyedszer vitte haza a második helyezettnek járó tálcát. Murray nem ezért jött, a trófea volt a célja, de ehhez legalább még egyszer neki kell majd futnia a versenynek. Sir Murray biztató jeleket mutatott ebben a két hétben, abban biztosak lehetünk, hogy nem az már aki tavalyi rossz évében volt, a kemény munka meglátszik a játékán, bár ezt akkor tudtuk volna igazán megmondani, ha Federer vagy Nadal ellen is pályára lép. Azonban az egyetlen top10-es játékos akit le kellett győznie az Tomas Berdych (7) volt, előtte pedig Grigor Dimitrov (11) volt a legkomolyabb ellenfél. Előbbi ellen továbbra is negatív mérleggel rendelkezik, utóbbitól pedig a wimbledoni negyeddöntőben kapott ki utoljára.

Kim Sears reakciója az elődöntőben történtek sajtóvisszhangjára Forrás: Getty Images

Kim Sears reakciója az elődöntőben történtek sajtóvisszhangjára
Forrás: Getty Images

A Djokovic-Murray párharcban ez volt az ötödik Grand Slam döntő, eddig 2:2-re álltak, Murray tudott nyerni Wimbledonban (2013) és a US Openen (2012), Djokovic pedig kétszer Ausztráliában (2011, 2013). A legsimább Murray wimbledoni győzelme volt három szettben, a legszorosabb pedig a Us Open, Melbourneben még nem játszottak ötszettes döntőt, csak elődöntőt. A mérkőzés ígéretesen kezdődött, a 72 perces első szett tie-breakkel ért véget, melyben Murray hibázott kritikus ponton, így elveszítette azt. A második szettben többször el tudták venni egymás adogatását, de 6:6-nál ismét rövidítés következett, amit ezúttal Murray nyert meg. Két és fél óra játékidő és 1:1 szettállás után tehát egy új mérkőzés kezdődött.

Innentől viszont az eredmény majdnem teljesen úgy alakult, ahogyan két évvel ezelőtt: Djokovic elővette azt a játékát, amiért jelentős előnnyel világelső. A harmadik szett közepén elvette Murray adogatását, majd mellé tette saját játékát, így 6:3-ra megnyerte azt, ami szintén a két évvel ezelőtti eseményeket idézte fel. A negyedik szettben pedig Murray rácáfolt arra a pozitív benyomásra amit a tornán tett, nem tudta kezelni a szerb játékát, nem tudta hozni az adogatásait és 6:0-val bukta el az utolsó szettet és a negyedik esélyét arra, hogy Ausztrália bajnoka legyen.

A végeredmény tehát Novak Djokovic (1) – Andy Murray (6): 7(7):6(5), 6(4):7(7), 6:3, 6:0

Andy Murray negyedjére sem nyert Australian Opent Forrás: facebook.com/AustralianOpen

Andy Murray negyedjére sem nyert Australian Opent
Forrás: facebook.com/AustralianOpen

Az elmúlt két hét eredménye még az, hogy hosszú idő után helyre állt a rend a “nagy négyes” terén, hiszen Andy Murray döntős szereplésével a világranglista negyedik helyére lépett előre, Djokovic győzelmével pedig négyük összes egyéni Grand Slam trófeáinak száma már 41.

A férfi világranglista pedig holnaptól így kezdődik majd:

1. Novak Djokovic (13.045)

2. Roger Federer (9.205)

3. Rafael Nadal (5.745)

4. Andy Murray (5.475)

Kiemelt kép forrása: facebook.com/AustralianOpen

A hozzászólások le vannak zárva.