RG 15: Négy kiemelt búcsúzott, de nem az élmezőnyből

Szerdán az alsó tábláé volt a főszerep, nagy szenzáció nem történt, a papírforma túlnyomórészt érvényesült.

Mindent megtett a spanyol, de hiába forrás: www.heraldsun.com.au

Mindent megtett a spanyol, de hiába
forrás: www.heraldsun.com.au

Akárcsak vasárnap, ezúttal is paralel játszott Svájc két legjobb teniszezője, Roger Federer (2.) és Stanislas Wawrinka (8.). A 2009-es bajnok spanyol ellenfelet kapott Marcell Granollers személyében. Az első szett és vetélytársa nem okozott gondot számára. 24 perc alatt kétszer is mattolta Granollers szerváját. A második játszma azonban tartogatott némi meglepetést. Lehet, hogy Federer már túl kényelmesen érezte magát a folytatásban, így váratlanul a spanyol került előnyösebb helyzetbe egy break után. A svájci azonban “résen volt”. Úgy érezte, nem engedheti meg magának a 2/5-ös hátrányt és újra a tudása legjavát adta. Bár az eltékozolt előny nem törte meg Granollerst, de mivel Federer “túlélte a rövidzárlatot”, szinte borítékolható volt a játszma végeredménye. A rövidítésben csak egy pontot veszített. A harmadik szettet megint a spanyol kezdte jobban, de mintha megint a másodikat játszották volna le. Csak ezúttal nem volt szükség tie-breakre. Összességében jól játszott Federer, az elszenvedett breakeket leszámítva, azokra viszont hamar tudott válaszolni, ezáltal is gyakorolva az éles szituációkat, amik azért várhatnak rá majd. A legjobb 32 között a bosnyák Dzumhur lesz az ellenfele.

Wawrinka csak magának köszönhette, hogy veszített egy szettet forrás: www.upi.com

Wawrinka csak magának köszönhette, hogy veszített egy szettet
forrás: www.upi.com

Eközben tehát Wawrinka játszott, mégpedig a szerb Dusan Lajoviccsal. A svájci meggyőzően kezdett, adogatása nem forgott veszélyben az első szett során. Sőt, a másodikban már dupla-break-előnyt sikerült kiharcolnia, s az sem volt baj, hogy abból egyet elengedett. Minden adva volt tehát arra, hogy egy újabb fordulót tudjon le 3-0-val. A harmadik szettben azonban kisebb hullámvölgybe került. Még úgy kezdődött minden, hogy két game-es különbség lesz ezúttal is, de végül egy igazi break-csatát követően éppen a tie-break előtt elveszítette a játszmát. A folytatás már sokkal biztatóbb volt “Stan” rajongói számára. Kedvencük kiharcolta a dupla-előnyt, de azt sikerült megint kissé elviccelődni. Adogatóként három meccslabdát tékozolt el, de hibáit kompenzálva Lajovic szervájánál csak be tudta fejezni a meccset. A bő 2 és félórás találkozó után elmondható, hogy bár jól játszott Wawrinka két játszmán keresztül, de a továbbiakban határozottabban kellene befejeznie a mérkőzéseket, mert ahogy egyre jobban haladnak előre a játékosok a versenyen, annál komolyabb vetélytársak következnek, akik nem lesznek olyan bőkezűek. A következő fordulóban Steve Johnson érkezik.

Nehéz meccset jósoltak Kei Nishikorinak, de végül állta a sarat forrás: www.zimbio.com

Nehéz meccset jósoltak Kei Nishikorinak, de végül állta a sarat
forrás: www.zimbio.com

A szerdai nap két másik fontos szereplője Tomas Berdych (4.), és Kei Nishikori (5.) volt. A japán nem kapott könnyű ellenfelet, hiszen a brazil Thomaz Bellucci zsinórban 5 győztes mérkőzéssel és egy genfi tornagyőzelemmel a háta mögött érkezett meg Párizsba. Ez az eredménysor pedig nem volt véletlen, hiszen Bellucci tökéletesen helytállt két szetten keresztül. Csak annyi volt a gond az ő részéről, hogy mind a kettőt Nishikori nyerte. A harmadik végeredménye is (6/4) kiélezett küzdelmet sugall, de az végül úgy alakult ki, hogy a japán a két breakjéből egyet “úgymond” elengedett, amiből aztán nem lett baj. Berdych honfitársával, Radek Stephanekkel játszott egy jó kis mérkőzést. A 36 éves Stephaneknek sokat segíthetett a korából eredő tapasztalata, na, meg persze az is, hogy az együtt eltöltött Davis Kupa események miatt jól ismerheti Berdych-t (vice versa). A papírforma ugyan nem borult fel, de a 2010-es wimbledoni döntősnek majdnem 3 és félóra kellett ahhoz, hogy megnyerje a meccset.

Gael Monfils egy játszmára volt a kieséstől forrás: www.tampabay.com

Gael Monfils egy játszmára volt a kieséstől
forrás: www.tampabay.com

Elvileg a harmadik fordulótól játszhat kiemelt a kiemelttel, de a csehnek és Nishikorinak várnia kell még erre, ugyanis Benjamin Becker a nap meccsén, a döntő szettben 10/8-ra győzte le Fernando Verdascot (32.), ő fog játszani majd a japánnal, míg Berdych ellenfele a Fogninit (28.) kiejtő Benoit Paire lesz. Verdascon kívül egy másik spanyol, Roberto Bautista-Agut is búcsúzott, miután Lukas Rosol meglepően simán győzte le. Nem volt ilyen meglepő azonban Ernests Gulbis (24.) kiesése. A lett a leghosszabb teniszmeccset elveszítő Nicolas Mahuttól kapott ki. Végezetül essen szó a hazai versenyzőkről is. Jó napot zárhattak a franciák. Gilles Simon (12.) és Jo-Wilfried Tsonga (14.) is három játszmában nyert, de Gael Monfilsnak (13.) ugyanez csak ötben sikerült az argentin Schwartzman ellen. Erre a napra is jutott azonban egy be nem fejezett meccs. Philipp Kohlschreiber (22.) és Pablo Andujar találkozójába természetesen a sötétedés kotnyeleskedett bele. Ez a mérkőzés egyébként érdekesen alakult, mert a németnek 0-2-ről sikerült egyenlítenie, ráadásul a döntő játszmában 4/2-re vezet.

A legfontosabb eredmények (2. forduló):

K. Nishikori (5.)T. Bellucci7-5 6-4 6-4
G. Monfils (13.)D. Schwartzman4-6 6-4 4-6 6-2 6-3
R. Federer (2.)M. Granollers6-2 7-6(1) 6-3
J-W. Tsonga (14.)D. Sela6-4 6-1 6-1
G. Simon (12.)M. Klizan7-5 6-2 6-3
T. Berdych (4.)R. Stephanek6-3 6-7(7) 6-3 6-3
S. Wawrinka (8.)D. Lajovic6-3 6-4 5-7 6-3
N. MahutE. Gulbis (24.)6-3 3-6 7-5 6-3
P. Cuevas (21.)D. Thiem7-6(7) 7-5 6-7(5) 7-5
B. BeckerF. Verdasco (32.)6-4 0-6 1-6 7-5 10-8
B. PaireF. Fognini (28.)6-1 6-3 7-5
L. RosolR. Bautista-Agut (19.)6-4 6-2 6-2
P. Kolhschreiber (22.)P. Andujar1-6 6-7(5) 6-3 6-3 4-2

Utóbbi mérkőzést másnap fejezik be.

Csütörtökön a felső ági teniszezők is harcba szállnak a 32 közé jutásért, és még egy lépéssel közelebb kerülhetünk a Djokovic-Nadal über-negyeddöntőhöz. Nadal (6.) ellenfele Nicolas Almagro lesz, a közelmúltból okulva pedig akár egy több, mint 3 szettes meccs is kialakulhat köztük. Djokovicnak (1.) várhatóan nem lehet ilyen nehéz feladat a luxemburgi Gilles Müller legyőzése. Rajtuk kívül még David Ferrerre (7.) lesz érdemes figyelni, aki honfitársával, Daniel Gimeno-Traverrel játszik.

A kiemelt kép forrása: www.theguardian.com

A hozzászólások le vannak zárva.