RG 15: Kialakult a nyolcaddöntő mezőnye a férfiaknál

Az “élenjárók” még nem kerültek nehéz helyzetbe, de a franciáknak meg kellett küzdeniük a győzelemért.

Péntek (alsó ág)

A kiesés szélén volt Monfils forrás: reuters.com

A kiesés szélén volt Monfils
forrás: reuters.com

Kétség kívül ez volt az izgalmasabb nap, ráadásul a hazaiaknak is itt termett a legtöbb babér, bár ez úgy volt lehetséges, hogy a legtöbb francia az alsó ágra került. Ez alól kivétel Richard Gasquet (20.), mert a sötétedés miatt csak másnap tudták lebonyolítani a döntőszettet az argentin Carlos Berlocq ellen. A befejezés azonban már nem volt olyan kiélezett mint a meccs többi része. Gasquet volt a higgadtabb és nagyon okos játékkal leradírozta a pályáról az ellenfelét. Nem volt ilyen könnyű dolga Gael Monfilsnak (13.), aki a nap rangadóját játszotta az uruguayi Pablo Cuevas (21.) ellen. A meccs pedig hozta a hozzá fűzött reményeket, de még a dráma sem maradt el. Cuevas úgy vághatott neki a negyedik szettnek, hogy ő van előnyben, s ha ez még nem elég, már 4/1-re is vezetett! A “showman” azonban meg tudta fordítani az állást és zsinórban 5 játékot besöpörve kiharcolta a döntőjátszmát. Hogy az izgalmak tovább fokozódjanak, Monfils itt is break-hátránnyal kezdett, de azt hamar visszavette és utána már nem volt megállás. Szintén öt szettben nyert Gilles Simon (12.) honfitársa, Nicolas Mahut ellen. Ezen a meccsen azonban nem forgott veszélyben az esélyesebb továbbjutása, Mahut tisztességesen helytállt, egy szettre volt a továbbjutástól, de a döntőjátszmára elkészült az erejével. Tsongának (14.) már kevesebb gondot okozott a spanyol Andjuar. Ugyan egyik szett sem volt sima, de végig “Ali” kezében volt a gyeplő.

Federer még mindig menetel, az első komoly próba Monfils ellen jöhet majd forrás: bleacherreport.com

Federer még mindig menetel, az első komoly próba Monfils ellen jöhet majd
forrás: bleacherreport.com

Az élmezőnyön még nem tudtak ennyire kifogni, mint a franciákon. Federer (2.) másfél óra alatt rendezte le a mérkőzését a bosnyák Dzumhur ellen. Ugyan ennyi idő kellett Wawrinkának (8.) is az amerikai Steve Johnsonnal szemben. Kei Nishikori (5.) pedig játék nélkül ment tovább, miután Benjamin Becker nem tudta vállalni a részvételt. Berdychnek (4.) már kicsit nehezebb dolga akadt a Benoit Paire ellen, de ez a meccs is majdnem három szettes lett, mert a második játszma rövidítéseben a francia 6-2-ről alig tudta abszolválni a játékot. Ki kell emelni még erről a napról az orosz Gabashvilit, aki 5 évvel ezelőtti teljesítményéhez hasonlóan most is eljutott a nyolcaddöntőig, hozzá kell azt azonban fűzni, hogy Lukas Rosol ellen ő is volt az esélyes.

A nap eredményei:

R. Federer (2.)D. Dzumhur6-4 6-3 6-2
J-W. Tsonga (14.)P. Andujar7-6(3) 6-4 6-3
R. Gasquet (20.)C. Berlocq3-6 6-3 6-1 4-6 6-1
G. Simon (12.)N. Mahut6-2 6-7(6) 6-7(6) 6-3 6-1
G. Monfils (13.)P. Cuevas (21.)4-6 7-6(1) 3-6 6-4 6-3
K. Nishikori (5.)B. BeckerNishikori játék nélkül továbbjutott
T. GabashviliL. Rosol6-4 6-4 6-4
T. Berdych (4.)B. Paire6-1 6-7(5) 6-3 6-4

 Szombat (felső ág)

Egy meccsre vagyunk az álom-negyeddöntőtől forrás: bleacherreport.com

Egy meccsre vagyunk az álom-negyeddöntőtől
forrás: bleacherreport.com

Tegnap Nadal (6.), Murray (4.) és Djokovic (1.) is játszott. Utóbbi kettő ellenfelei a feltörekvő ausztrál generáció két csillaga, Thanasi Kokkinakis (Djoko) és Nick Kyrgios (25.) (Murray) voltak. Tehetségüket nem lehet kétségbe vonni, de a világ legjobbjai ellen nyújtott teljesítményük mutatja, hogy kell még fejlődniük . Rafa Nadalnak is egy tehetséggel kellett megküzdenie, a korábbi junior wimbledoni bajnokkal, Andrey Kuznetsovval. A Salakkirály magabiztos győzelmet aratott. David Ferrer (7.) egy nagyon rapszodikus meccsen, öt szettben győzte le az olasz Bolellit, de összességében nem volt nehéz dolga, mert az utolsó kettő alatt mindössze egy játékot veszített. A franciák most is örülhettek, hiszen Jeremy Chardy simán legyőzte a belga Goffint (17.), így a franciák összesen 5 versenyzőt delegálnak a legjobb 16 mezőnyében, hiszen Gasquet is nyert Kevin Andersonnal (15.) szemben. Ki kell még emelni Jack Sock teljesítményét is. A 22 éves teniszező amerikai létére salakon játssza majd első GS-nyolcaddöntőjét, miután Borna Coricot győzte le.

A nap eredményei:

N. Djokovic (1.)T. Kokkinakis6-4 6-4 6-4
R. Gasquet (20.)K. Anderson (15.)4-6 7-6(4) 7-5 6-4
A. Murray (3.)N. Kyrgios (25.)6-4 6-2 6-3
R. Nadal (6.)A. Kuznetsov6-1 6-3 6-2
J. ChardyD. Goffin (17.)6-3 6-4 6-2
D. Ferrer (7.)S. Bolelli6-3 1-6 5-7 6-0 6-1
J. SockB. Coric6-2 6-1 6-4
M. Cilic (9.)L. Mayer (23.)6-3 6-2 6-4

A nyolcaddöntők párosításai:

Djokovic (1.)Gasquet (20.)
SockNadal (6.)
Murray (3.)Chardy
Cilic (9.)Ferrer (7.)
Nishikori (5.)Gabashvili
Tsonga (14.)Berdych (4.)
Wawrinka (8.)Simon (12.)
Monfils (13.)Federer (2.)

Ma az alsó ági meccsek fognak lezajlani. Szép nap elé nézhetünk, ugyanis csak a Nishikori meccse tűnik simának.

A kiemelt kép forrása: www.theguardian.com

A hozzászólások le vannak zárva.