Wimbledon: A férfi egyes beharangozója

Alig két napon belül kezdetét veszi minden teniszverseny legnagyobbika. A sorsolás már pénteken elkészült, annak elemzésével pedig essünk is túl egy nagyobb hangvételű előzetesen.

Kategória:Grand Slam
Borítás:
Díjazás:£12,568,000
Címvédő:Novak Djokovic
2014 (egyik) legjobb meccse volt a wimbledoni döntő forrás: origo.hu

2014 (egyik) legjobb meccse volt a wimbledoni döntő
forrás: origo.hu

Az előző esztendőben úgy érkezett meg mindenki az All England Club-ba, hogy toronymagas esélyest nem igazán lehetett volna megnevezni. Novak Djokovic akkori eredményességéül megkapta az első kiemelt szerepét, mely utólag mint kiderült, már előre vetített valamit. Valamit, ami lassan egy éve tart, hiszen a szerb 3. világelsőségi “mandátumát” a 2014-es torna végeztétől datáljuk. A fináléban egy káprázatos meccsen, öt szettben győzte le Roger Federert, aki kéthetes produkciójával bizonyította további létjogosultságát a férfi tenisz elitjében.

Jelenleg velük kezdődik a világranglista, ennél fogva egy esetleges visszavágóra újfent az utolsó meccsen kerülne sor. S hogy a történelem ismételheti-e önmagát? Kérdéses. Federer formája ugyan nem kopott, de a lassan hagyományossá váló tény, miszerint az egyik ág nehezebb a másiknál, most őt sújtotta. Hogy miért, kiderül az elkövetkezendő sorokból.

Felső ág

Wawrinkára megint figyelni fognak. Így is képes lesz majd nagyot játszani? forrás:  indianexpress.com

Wawrinkára megint figyelni fognak. Így is képes lesz majd olyan nagyot játszani, mint Párizsban?
forrás: indianexpress.com

A sorsoláskor Djokovic (1.) húzta a hosszabbat. Bár a német Kohlschreiber nem kellemes első körös ellenfél, de a továbbiak ráhangolódásához tökéletes lehet. A második körben Jarko Nieminnen vagy Lleyton Hewitt érkezik, közülük az ausztrál okozhat érdekességeket. A szerb első rangsorolt vetélytársa Bernard Tomic (27.) lehet. A legjobb 16 között a kiemelési rendszer alapján Kevin Andersonnak (14.) kellene következnie, de Thanassi Kokkinakis és Jerzy Janowicz is kifoghat egy jó szereplést. A negyeddöntőbe a tábla ezen részén Kei Nishikori (5.) juthat be még, de a fű talán jobban fekszik John Isnernek (17.) és Marin Cilicnek (9.), mint a japánnak, akinek szerencséje azonban, hogy csak az egyikőjükkel küzdhet meg.

A legjobb 4 között összejöhet a Roland Garros döntőjének visszavágója. Stan Wawrinka (4.) került ugyanis a felső ág alsó negyedébe. A svájcinak könnyű lehet az első hét, csak Dominic Thiem (32.) jelenhet kisebb akadályt, de a negyeddöntőben az alábbi teniszezők valamelyikével kerülhet össze: Dimitrov (11.), Kyrgios (26.), Raonic (7.). Alapvetően ezek komoly nevek, de Dimitrov idén formán kívül játszik, Raonic pedig nagy kérdőjel, mert egy kisebb operációt követően kezdett el a füvön játszani az évben.

Alsó ág

Kemény lett az alsó ág! forrás: www.sportskeeda.com

Kemény lett az alsó ág!
forrás: www.sportskeeda.com

Itt aztán, kis túlzással, elszabadulhat az őrület! Nem elég, hogy Andy Murray (3.) a negyeddöntőben Rafael Nadallal (10.) csaphat össze, de már egy körrel hamarabb megkaphatja Tsongát (13.) vagy Ivo Karlovicot (23.). A 2013-as bajnok egyébként a kazah Kukushkin ellen kezd. Nadalnak pedig Thomaz Bellucci lesz az első ellenfele. A mallorcai a nyolcaddöntőben aztán David Ferrerrel (8.) játszhat, előtte pedig megvívhatja a stuttgarti torna döntőjének visszavágóját Viktor Troickival (22.)

Federer (2.) kapcsán, ha azt feltételezzük, hogy bejut a döntőbe, akkor az imént felsorolt nevek közül kerülhet ki az esetleges elődöntőbeli ellenfele. No comment. Ám az ő negyede sem könnyű. Minden fordulóra juthat olyan ellenfél, akit tényleg komolyan kell vennie. Talán az elsőben nem, ahol a bosnyák Dzumhurral fog játszani. Utána azonban a szervagyáros Sam Querrey következhet. A legjobb 32 között pedig egy másik amerikai, Jack Sock (31.). A 22 éves amerikai nagyon jól játszott Nadal ellen Párizsban, salakon. Sock vagány játéka azonban még hatásosabb lehet füvön. Federernek fel kell majd kötnie a gatyát, ha ő kerül az útjába. A nyolcaddöntőben Feliciano Lopez (15.) érkezhet, negyeddöntőben pedig Tomas Berdych (6.). Ilyen opciók tudatában nehéz út vár a bázelire. Ugyan mindegyikőjüket képes lenne legyőzni, de nem mindegy, mennyi játékidő lesz majd a lábában az adott meccset megelőzően. Ezért lehet nehéz dolga.

Lehetséges párosítások a 8 között

Djokovic (1.) – Nishikori (5.)/ Isner (17.)/ Cilic (9.)

Wawrinka (4.) – Raonic (7.)/ Kyrgios (26.)

Murray (3.) – Nadal (10.)/ Ferrer (8.)

Federer (2.) – Berdych (6.)

Konklúzió

Bár a teniszközönség egy része patetikus hangulatba került, miután Stan Wawrinka legyőzte Novak Djokovicot, de semmiképp sem szabad álmodozni a szerb hanyatlásáról. Hiába volt frusztráló egy újabb vereség a Karrier-Grand Slam kapujában, még mindig a ő világ legjobbja, s minden bizonnyal még éhesebb a sikerre és a címvédésre. Nem kockázatos tipp, ha azt gondoljuk, hogy a döntőig eljuthat. Kockázatosabb azonban a másik ág döntősét kitalálni. A 2015-ös torna izgalmait pedig éppen a tábla alsó felének eseményei garantálhatják.

A kiemelt kép forrása: www.mydesignfile.com.au

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.