Számok, melyek alapján Djokovic jobb, mint Federer és Nadal

2015. augusztus 2.
by andF

Górcső alá véve Novak Djokovic eddigi, 2015-ös teljesítményét, a számok azt mutatják, hogy soha senki nem teljesített még olyan jól, mint a szerb. Még Federer vagy Nadal sem…

Az eredeti cikket a tennisworldusa oldalán olvashatjátok: www.tennisworldusa.org/Numbers-Reveal-Novak-Djokovic-is-Better-than-Roger-Federer-and-Rafael-Nadal-articolo24999.html

Djokovic idei teljesítménye eddig több, mint lenyűgöző. A szezon kezdetétől ezidáig szinte minden jelentősebb tornát megnyert: Australian Open, Indian Wells, Miami, Monte-Carlo, Róma és Wimbledon is a szerb győzelmével ért véget.

A 2015-ös Djokovic-teljesítmény nem csak a saját, már-már legendásnak mondható 2011-es menetelését körözi le, de Federer vagy Nadal valaha volt legjobb szezonján is túltesz. Vizsgáljuk meg alaposabban a számokat és a statisztikákat.

A naptári évet tekintve Djokovic 9585 pontot gyűjtött, ami 115-el több, mint a 2011-es remeklésekor, mikor egészen a Roland Garros elődöntőjéig veretlen maradt.  Négy évvel ezelőtt az év ezen szakaszában a szerbnek “mindössze” 9470 pontja volt. Federer legjobb szezonjában 9400 pontot gyűjtött az adott időszak alatt, amely mindkét Djokovic produkciótól elmarad. Nadal a legjobb szezonját 2010-ben futotta, mikor is wimbledoni győzelmének köszönhetően 8275 pontot gyűjtött összesen.

A Wimbledonnal záruló időszakot követően nézzük meg, hogy hogyan teljesítettek a játékosok korábban a szezon további részében.

2011-ben Djokovic 13630 ponttal zárta az évet, vagyis az év második felére szemmel láthatóan elfáradt és visszaesett a teljesítménye. Ennek ellenére ez a mennyiség még mindig több, mint amit Nadal 2013-ban (13030) és 2010-ben (12495) szerzett.

Minden idők legtöbb megszerzett pontja Roger Federer nevéhez fűződik, 2006-ban a svájci 15695 pontot gyűjtött. A pontokat a jelenlegi pontszámítási rendszerhez viszonyítva állapítottuk meg, mivel 2006-ban még a régi rendszer volt érvényben, amikor is 1000 pont járt a Grand Slam győzelemért.

A feladat tehát adott Djokovic számára: meg kell haladnia a Federer által gyűjtött 15695 pontot. Ehhez arra lenne szükség, hogy dominálja az amerikai kemény pályás szezont és sorozatban győzzön Montrealban, Cincinnatiben, a US Openen, majd az év végi világbajnokságon se találjon legyőzőre. Ezen kívül természetesen Pekingben, Sanghajban és Párizsban is értékes pontokat szerezhet.

Vajon az év végén Djokovic lesz korának legjobb játékosa a megszerzett pontok alapján?

A kiemelt kép forrása: ibtimes.com

A hozzászólások le vannak zárva.