US Open 2015: Ha egyszer beindul a svájci darálógépezet

Két mérkőzés, és csak két és fél szettnyi veszített játék? Két svájci úriember jött, látott és kíméletlenül tarolt.

Azt tegnap este mi magunk se tudtuk megmondani biztosan, hogy mikor láthatjuk a US Open alsó ágának negyeddöntőit. Ez a fránya eső szokásához híven mindig a legrosszabbkor tudja átalakítani az ember programját. Szerencsére azonban nem annyira, hogy ne lehetett volna két találkozót lebonyolítani.

Wawrinka megérdemelten jutott az elődöntőbe Kép forrása: reuters.com

Wawrinka megérdemelten jutott az elődöntőbe
Kép forrása: reuters.com

Stan Wawrinka a torna előrehaladtával kezdett egyre jobb formába lendülni, jöhetett Kevin Anderson az elődöntőbe jutásért. A dél-afrikai az előző körben aratott bravúr győzelme után kíváncsiak voltunk, látunk-e valami hasonló lenyűgöző játékot, vagy a Murray elleni siker csak egy extázis szerű tenisz marad erre a tornára. Az első játszmában a svájci fonákjaival, még ellenfele tenyereseivel irányított. 3-3-nál aztán a semmiből jött az első break, Wawrinka egyszer csak előnybe került. Két játék hiányzott a vezetés megszerzéséhez, Anderson ostromolt, azonban Wawrinka fonákjaival minden támadást visszavert, övé lett 6/3-al az első szett. A második játszma egy ideig nyugodt hangulatában ment előre, majd 4-4-nél a kétszeres Grand Slam bajnok ismét a fonákjához nyúlt, ami a saját következő hozott adogatásának köszönhetően döntőnek bizonyult. Wawrinka a harmadik szettben már minden szépítés nélkül úgy verte meg Andersont, ahogy azt ő szerette volna. Lenyűgöző fonákok és elütések, ráadásul egy Federer által kedvelt t vonalas fogadással tarkítva. Anderson az első két szettben minden erejét felhasználta ezért a mérkőzésért, két szettig bírta, a harmadikban már nem tudott ellenfél lenni Wawrinka számára.

Federer ismét simán elbánt Gasquetel Kép forrása: sportskeeda.com

Federer ismét simán elbánt Gasquetel
Kép forrása: sportskeeda.com

Roger Federer decemberben pályafutása egyik hiányzó sikerét Richard Gasquet ellen aratta, akkor egy meglehetősen sima mérkőzésen. A francia ezen a tornán remek formát mutatott, agresszív támadójátékkal semmisítette meg Berdychet, ez azonban egy egészen más mérkőzés volt. A svájci igaz sokkal többet hibázott mint riválisa, ez viszont egy csöppet sem befolyásolta a sima három szettes győzelmét. Federerre nem lehetett mondani, hogy különösebben extra teljesítményt nyújtott azért, hogy megverje Gasquetet, itt egészen más döntött. Nem kell minden pontban a legjobbat játszanod, elég ha az igazán sorsdöntő labdamenetekre odateszed magad. Ezt Roger Federer is tudta és a fontos pillanatoknál általában mindig egy káprázatos nyerőt húzott elő, amivel padlóra küldte ellenfelét. Elég megnézni a nyerők szempontjából ezt a mérkőzést, és akkor már értelmet nyer a második kiemelt sok hiba ellenére való könnyed diadala. 50 nyerő és hét veszített játék, Federer ellentmondás nem tűrően masírozott az elődöntőbe.

Utoljára Federer gratulálhatott Wawrinkának, vajon ez most így lesz? Kép forrása: tennisnow.com

Utoljára Federer gratulálhatott Wawrinkának, vajon ez most így lesz?
Kép forrása: tennisnow.com

Az elődöntőben két remek formában lévő barát találkozik, a svájci döntős már tehát garantált. Utolsó találkozójuk egy ideig az egyik részről felejthetetlenné vált, kérdés Wawrinka képes-e megismételni azt a teniszt? Esetleg Federer könnyed teniszével ledönthetetlen falat állít honfitársa elé? Minden kiderül pénteken, addig próbáljunk meg nyugodtan aludni.

A negyeddöntők eredményei: 

Stan Wawrinka(5)-Kevin Anderson(15) 6/4 6/4 6/0

Roger Federer(2)-Richard Gasquet(12) 6/3 6/3 6/1

Kiemelt kép forrása: eurosport.com

A hozzászólások le vannak zárva.