ATP: Nem sok hiányzik már a Federer-Nadal döntőhöz

Pénteken a negyeddöntőket rendezték Bázelben és Valenciában.

Valencia

Spanyolországban a papírforma úgy, ahogy van, a feje tetejére állt. A negyeddöntőre a 8 kiemelt teniszezőből már csak 2 maradt versenyben (Ferrer (1.) eleve visszalépett az eseménytől). A pénteki meccsek után viszont már csak egy, de pont egy spanyol, Roberto Bautista-Agut (7.) áll még a lábán. Ő Mischa Zverevet ejtette ki. A negyeddöntőig még versenyben lévő másik rangsorolt teniszező, szintén hispán Guilhermo Garcia-Lopez (6.) nem aratott sikert. Két, szoros szettben maradt alul a múlt héten Bécsben döntőző Steve Johnsonnal szemben. A nap folyamán Vasek Pospisil aratta a legmagabiztosabb sikert, miután két 6/3-as szettben ejtette ki a német Daniel Brandsot. A kanadai ellenfele az a Joao Sousa lesz, aki kicsit nehezebben tudott felülkerekedni Pablo Cuevason.

Eredmének:

V. Pospisil – D. Brands                    6/3 6/3

J. Sousa – P. Cuevas                         6/4 6/4

R. Bautista (7.) – M. Zverev            6/4 6/3

S. Johnson – G. Garcia-Lopez (6.) 7/5 6/4

Az elődöntőben Pospisil – Sousa és Bautista – Johnson meccsek lesznek.

Bázel

Kicsit keletebbre ennyi meglepetés nem történt. Richard Gasquet (6.) megállította Ivo Karlovicot, miután a francia egy majdnem 2 és félórás ütközetben, meccslabdát hárítva legyőzte a horvát ász-királyt. Gasquet győzelmével fenn állt az esélye annak, hogy az idei Tennis Classics férfi egyesének párosítása kialakuljon. Ezt azonban Rafa Nadal (3.) hiúsította meg, ugyanis egy majdnem ugyanolyan hosszú mérkőzésen kiejtette a szintén horvát Marin Cilicet (7.). Nadal az első meccsén rendesen megízlelhette, milyen, ha az embert sarokba szorítják. Ezt a tapasztalatot most is kamatoztathatta, mivel szett- és breakhátrányban volt a US Open 2014-es bajnoka ellen.

forrás: instagram.com/atpworldtour

forrás: instagram.com/atpworldtour

A felső ág egyik negyeddöntőjében két amerikai csapott össze. Jack Sock, aki John Isnert (6.) verte meg korábban, és Donald Young, aki pedig Kevin Andersont (4.). A referencia Sock sikerét igazolta volna, de nem volt ám olyan könnyű dolga a múlt héten Stockholmban döntőző amerikainak. Talán az a legjobb kifejezés, hogy Sock saját magának köszönhette a “túlórát”. Az első szettet breakelőnnyel kezdte, de honfitársa hamar válaszolni tudott, majd a hajrában már Youngnak állt a zászló. A másodikban Sock még jobban pazarló volt, ezúttal dupla-előnyét nem tudta elsőre kamatoztatni, ám az elszalasztott lehetőségek nem törték meg őt. Kiegyenlített, a döntőszettben pedig játéktudásának megfelelően játszott, s fejezte be simán a meccset. Federer (1.) ellen természetesen már nem ő lesz a favorit. A svájci fenomén újra szettet veszített a tavalyi döntő visszavágóján, David Goffin (8.) ellen. A gyeplőt így is a kezében tartotta, hiába a három szett, viszonylag rövid volt a meccs. Az első játszmát még magabiztosan nyerte meg, ám a folytatásban megkopott a lendülete, belga ellenfele pedig ezt használta ki egy break-váltást követő break-előny kiharcolásával. Federer, ha voltak is kételyek, eloszlatta azokat a harmadik szettben, ahol már csak egy játékot engedett Goffinnek.

Eredmények:

R. Federer (1.) – D. Goffin (8.) 6/3 3/6 6/1

J. Sock – D. Young                      5/7 6/4 6/2

R. Nadal (3.) – M. Cilic (7.)       4/6 6/3 6/3

R. Gasquet (6.) – I. Karlovic     6/4 6/7(2) 7/6(6)

Az elődöntőben Federer Sockkal, Nadal pedig Gasquet-val fog találkozni. Egy fordulóra hiányzik tehát egy Roger Federer – Rafa Nadal ütközethez, amire már 1 éve és 9 hónapja nem volt példa!

A kiemelt kép forrása: rafaelnadalfans.com

A hozzászólások le vannak zárva.