Grand Slam Down Under: Az Australian Open elé

Beharangozzuk a férfi egyes tornát.

Az ó- és az újév fordulóján legyömöszöltük a torkunkon az utolsó szelet bejglit, kilábaltunk a szilveszter utáni macskajajból, majd mindenki visszatérhetett a hétköznapi életvitelhez. Túl sokat nem kell várni az újabb szórakozáshoz, hétfőtől újra tenisszel kelhetünk, ebédelhetünk (akár fekhetünk): Jön az Ausztrál Open!

Kategória:

Grand Slam

Borítás:

Kemény pálya

Díjazás:

A$19,703,000

Címvédő:

Novak Djokovic

forrás: www.smh.com.au

forrás: www.smh.com.au

2015-ben ilyenkor azt lehetett várni, hogy az azt megelőző évre jellemző Djokovic-Federer versengés áttevődik az újévre (meg is történt), s folytatódik egy melbourne-i Grand Slam-döntővel. Ezt a jóslatot tette semmissé az olasz Andreas Seppi, miután nagy meglepetésre kiejtette a harmadik körben a fizikailag gyengülni még mindig nem hajlandó svájcit. Djokovic hozta a kötelezőt, a Federer után maradt űrt pedig az újra erőre kapó Murray töltötte be, miután Rafa Nadal akkori állapotában nem nagyon tehette meg ezt. Így a két jó ismerős már a negyedik alkalommal csaphatott össze a kontinensállamban. Az első két szetten osztozkodtak, mialatt páratlan minőségű tenisszel kényeztették el a nézőket. Ezután Djokovic hengerelt (ahogy az egész évben) és a következő két szett alatt mindössze három játékot veszített.

A szerb már akkor is világelső volt, Murray pedig azóta feljött a második helyre, ezért idén sem találkozhatnak a finálénál hamarabb. A mostani kiírás során azonban csak ez az egyetlen, amit tényként lehet kezelni. Emellett lesznek olyan kérdések, hogy “összejön-e a Djokovic-Federer elődöntő és a Nadal-Wawrinka negyeddöntő?”, “Murray lelép-e még idő előtt?”, meg hát persze “milyen lesz Lleyton Hewitt búcsúja?”. Kaphatunk lehetséges válaszokat, ha jobban megnézzük a sorsolást.

Felső ág

Első negyed

Djokovic dohai szereplésének mottója az lehet, hogy “az év új, a lendület a régi”. A már megszokott magabiztossággal reprezentálta világgal szembeni előnyét. A fejedelmi menetelés pedig Melbourne-ben is folytatódhat, az elődöntőig szinte garantáltan. Az ifjú dél-koreai Chung ellen kezd, utána jöhet Dodig, Seppi (28.), a 16 között pedig várhatóan Karlovic (22.), Simon (14.) vagy Pospisil – utóbbi kettő egymás ellen játszik majd az első körben. A negyeddöntőben Tsonga (9.) Nishikori (7.), vagy akár Paire (17.) lehet az ellenfele.

Várható negyeddöntő: Djokovic – Nishikori/Tsonga/Paire

Második negyed

Federer nem járt a legjobban, de azért ennyire nehéz dolga nem lesz forrás: sports.dailymirror.lk

Federer nem járt a legjobban, de azért ennyire nehéz dolga nem lehet
forrás: sports.dailymirror.lk

Federer (3.) a grúz Basilasvilivel játszik kezdésként. Aztán jöhet jó eséllyel Alex Dolgopolov, aki korántsem könnyű ellenfél. Első rangsorolt ellenfele a következő fordulóban érkezhet, Dimitrov (27.) révén. Vele sem ártana majd számolnia a svájcinak. A legjobb 8 közé jutásért Thiemmel (19.) vagy Goffinnel (17.) találkozhat – hozzá kell azért azt tenni, hogy az osztráknak Leonardo Mayerrel kell játszania az első fordulóban. A negyeddöntőre is számos opció merül fel, hiszen Cilic (12.), Berdych (6.) és Kyrgios (29.) útja könnyen keresztezheti majd egymást. Könnyen kaphatott volna könnyebb sorsolást…

Várható negyeddöntő: Federer – Berdych/ Cilic /Kyrgios

Alsó ág

Harmadik negyed

Sor kerülhet a 2014-es döntő visszavágójára forrás: bleacherreport.com

Sor kerülhet a 2014-es döntő visszavágójára
forrás: bleacherreport.com

Az első forduló slágermeccse egyértelműen a Nadal (5.) – Verdasco mérkőzés lesz. Bár már 7(!) éve történt, de még máig elevenen él sokunkban az akkori elődöntőjük emléke. A két balkezes spanyol nem fukarkodott a drámával és a színvonallal. Erre most talán nincsen sok esély, de kezdésnek nagyon érdekes lesz a mallorcai számára. A második fordulóban a Benjamin Becker vagy Dudi Sela érkezik, ha nem történik meglepetés (mármint, ha Verdasco nyer). A 32 között Chardy (30.) várhat a 2009-es bajnokra, utána pedig Kevin Anderson (11.) vagy Gael Monfils (23.), egyik sem lenne könnyű.

Ahogyan az a cikk elején említésre került, Wawrinka (4.) negyedében van Nadal. A 2014-es bajnok Dimitry Tursunovval játszik először. Első komolyabb ellenfele Jack Sock (25.) lehet a 32 között. A következő forduló még nehezebb lehet, hiszen az újra erősödő Milos Raonic (13.) várhat majd ott rá. Kétesélyes párosítás lehet, ha összejön.

Várható negyeddöntő: Wawrinka/Raonic – Nadal

Negyedik negyed

"Hány fogásos lesz az utolsó vacsora?" forrás: www.tennis.com.au

“Hány fogásos lesz az utolsó vacsora?”
forrás: www.tennis.com.au

A tábla ezen része tartogatja magában a legérdekesebb kérdéseket. Itt találhatjuk ugyanis Lleyton Hewittot. A hazaiak klasszisa ezen a tornán fog utoljára megjelenni profi játékosként tenisz eseményen. A torna végeztével visszavonul, majd átveszi Ausztrália Davis Kupa válogatottjának irányítását. Minden idők legfiatalabb világelsője honfitársa, James Duckworth ellen kezdi meg “utolsó táncát”. Ezen a meccsen annak ellenére lehet esélye, hogy mindössze a 306. helyen találhatjuk a világranglistán, ám ebben a speciális szituációban, kevés teniszező ellen lehet mérvadó a rangsor. Nem biztos, hogy David Ferrer (8.) is azon kevesek közé tartozna. Győzelem esetén valószínűleg vele játszhat az ausztrál a második körben. Ha létrejön a párosítás, az egy igazán küzdelmes meccset eredményezhet, Ferrer mentalitásából és Hewitt helyzetéből kiindulva. De egyáltalán meddig juthat a kétszeres Grand Slam-bajnok? Az első fordulót behúzhatja, utána lehet minden bizonytalan. Olyan teniszezők vannak még a negyed ezen részén, mint Isner (10.), Lopez (18.), Steve Johnson (31.).

Meglepő, de Kim Sears befolyásolhatja igazán ezt az ágat. forrás: www.telegraph.co.uk

Meglepő, de Kim Sears befolyásolhatja igazán ezt az ágat.
forrás: www.telegraph.co.uk

A másik témát Andy Murray (2.) szolgáltatja. A friss Davis Kupa győztes skót ugyanis apa lesz az elkövetkezendő napokban, s nem tartja kizártnak, hogy ott lesz hitvese, Kim Sears mellett a fontos pillanatban. Számíthatunk arra tehát, hogy visszalép majd a versenytől később. Egy azonban biztos, a négyszeres döntős első körös ellenfele a német “teniszfióka”, Alexander Zverev lesz. Utána jön a Mannarino – Groth meccs győztese. A legjobb 32 között Joao Sousa (32.) érkezhet, majd a negyeddöntőbe jutáshoz jó eséllyel Fabio Fogninin (20.) vagy Bernard Tomicon (16.) keresztül vezet az út. Mindez azonban csak akkor következhet be főleg, ha Murray végigmegy a tornán. Ellenkező esetben viszont az idesorsolt komolyabb vetélytársak nagyot profitálhatnak.

Láthatjuk tehát, hogy nagyon bizonytalan ez az ág. Ennélfogva nem is érdemes konkrét jóslatokba bocsátkozni.

Egy Grand Slam-tornán a figyelem általában a második héten a nagyobb (érthető módon), a hétfőn kezdődő verseny bonthatja meg ezt a rendet, mely főleg Hewittnak köszönhető. Murray lehetséges távollétében szoros lehet az alsó ág. Míg ezt a felsőről kevésbé lehet elmondani, sanszos a Djokovic-Federer elődöntő (a világelső részéről legalább is mindenféleképpen). Egy szó, mint száz: nagyon lehet miért várni az év első kéthetes tornáját!

A kiemelt kép forrása: pictagram.info

A hozzászólások le vannak zárva.