RG 16: Történelemírással egybekötött trónfoglalás Párizsban

Novak Djokovic megszerezte a hiányzó Grand Slam trófeát Párizsban. A szerb a döntőben Andy Murrayt győzte le négy játszmában.

A második hét egy elég fontos üzenet lehet a Roland Garros szervezőinek Kép forrása: indianexpress.com

A második hét egy elég fontos üzenet lehet a Roland Garros szervezőinek
Kép forrása: indianexpress.com

Két hetet vártunk arra, hogy két játékos 2016. június. 5-én összecsapjon a Muskétások kupájáért. Ez a 14 nap nem volt könnyű, hogy egyáltalán idejében lemenjen az idei Roland Garros. A második hetet többnyire borzalmas időjárás jellemezte, ami egy erős kritika a párizsi szervezőknek, hogy mennyire szükséges befedni legalább a Philipp Chatriért Stadiont, hiszen az elmúlt 7 nap időjárása kis híján a verseny 1 vagy 2 nap meghosszabbításába kerülhetett volna. A döntőben az időjárás közel se volt kellemes, azonban az égiek kegyesek voltak egy történelmi fináléhoz és elvitték máshova az esőfelhőket.

Djokovicnak ez a trófea hiányzott a gyűteményből, egyben a történelmi tett véghezviteléhez Kép forrása: pinterest.com

Djokovicnak ez a trófea hiányzott a gyűteményből, egyben a történelmi tett véghezviteléhez
Kép forrása: pinterest.com

Egy mérkőzés, amit bárki nyer meg, történelmet ír. Először nézzük Novak Djokovic szempontjából a dolgokat. A szerb játékos 2005 óta játszik a Roland Garroson megszakítás nélkül, vagyis ez a 12. próbálkozása arra, hogy Párizsban felemelhesse a serleget. A világelső 11 Grand Slam győzelmet szerzett idáig, a 12-dikkel szerette volna megcsinálni a Carrier Slamet. Ezek is önmagában lenyűgöző dolgok, amiért a szerb ma teniszezett, de van egy valami, ami az előző kettőt egyértelműen felülmúlja. Ezt Non-Calendar Slamnek hívják, Djokovic a 4 nagy torna címvédője lehetett volna egyszerre. Erre a fantasztikus teljesítményre Rod Laver óta (1969 ) nem volt képes senki.

Murrayt tavaly pont Djokovic állította meg a Garros döntő előtt Kép forrása: theguardian.com

Murrayt tavaly pont Djokovic állította meg a Garros döntő előtt
Kép forrása: theguardian.com

Andy Murray pályafutása nem úgy indult, hogy  kifejezetten a salakpályás specialisták közé sorolták őt, azonban erre évről-évre rácáfolt. A brit az idei Roland Garrosra remek formában érkezett, és maga a torna kőkemény megpróbáltatásai után a végjátékra a káprázatos tenisszel jelezte, ő ma nyerni jött ide. Murraynek ez volt az első Roland Garros döntője, hiszen eddig az elődöntőben jobbnyira Rafael Nadal vagy éppen Novak Djokovic útját állta. Egy nagyobb rekord megdöntése foroghatott Murray szemei előtt, hiszen brit játékos utoljára 1935-ben lett a párizsi Grand Slam győztese ( Fred Perry nyerte ezt a bizonyos versenyt )

A történelmi rekordok kivesézése után nézzük ezt a bizonyos történelmi mérkőzést…

Murray az első játszmában még jól játszott Kép forrása: rolandgarros.com

Murray az első játszmában még jól játszott
Kép forrása: rolandgarros.com

A nagyobb nyomás inkább a világelsőn volt, hiszen nem akármilyen rekordokat érhetett volna el. Eleinte Djokovic nem is igazán tudta a ránehezedő terhet megfelelően kezelni. A mérkőzés pedig úgy kezdődött, ahogy mostanában a szerb teniszezik. Magabiztos első játék, Murray csak a labdát kereste. A dominancia azonban percek alatt megszűnt, Djokovic elképesztő mennyiségű labdát elrontott, az első Roland Garros döntőjében teniszező Murray pedig miután már ő teniszezett break előnyben, csupán egyetlen adogatójátékában élt át nehezebb pillanatokat, magabiztosan nyerte 6/3-ra az első játszmát. Az első szett minden mutatója tökéletesen igazolta a pillanatnyi játékképet. Djokovic kétszer annyi ki nem kényszerített hibát ütött, Murray hatékonyabban teniszezett adogatásai és fogadásai mögött is.

Djokovic a második szettől uralta a mérkőzést Kép forrása: rolandgarros.com

Djokovic a második szettől uralta a mérkőzést
Kép forrása: rolandgarros.com

Murray tehát remek tenisszel kezdte a mérkőzést, a második felvonás azonban abszolút nem az ő percei voltak.  Djokovic az első játékban hárított egy break labdát, majd egyre stabilabbá vált, az egyenlítés rövid idő alatt nem is lehetett kérdéses, Murray 1-3 után már nem tudott ebben a szettben játékot csinálni. Ekkor még csupán arra lehetett gondolni, hogy a brit egy idő után kicsit beosztja az energiáit, és minden tekintetben már rákészül egy hosszú és küzdelmes harcra, a következő 1 óra 43 perc egészen más forgatókönyvet tartogatott.

Djokovic a végjátékra ismét Murray fölé nőtt Kép forrása: rolandgarros.com

Djokovic a végjátékra ismét Murray fölé nőtt
Kép forrása: rolandgarros.com

Djokovic ismét megmutatta riválisának, hogy ő egy egészen más szint a jelenlegi profi teniszben, az első szett elvesztése után egyoldalú mérkőzést csinált ebből a döntőből. Murray hiába tud majdnem mindenkit ebben a mezőnyben egy három szettes mérkőzésen felőrölni, Djokovic ellen hamar ellőtte minden erejét. A brit az utolsó két szettben rendre fáradtan mozdult a labdákért, a világelső megnyerte könnyen a harmadik játszmát, majd a negyedikben 5-2-nél már a Roland Garros győzelméért adogathatott. Murray egy parádés kontraejtésből mégis egy rövid időre erőt tudott meríteni, de mindezt hiába. Djokovic elveszített két játékot és látszólag idegesebb volt Murraynél, mégse hagyta, hogy izgalmak legyenek a végére és kiszerválta a győzelmet.

Djoko belefeküdt a szívbe Kép forrása: rolandgarros.com

Djoko belefeküdt a szívbe
Kép forrása: rolandgarros.com

A győzelem pillanata a végére egy görcsbe rándult Djokovic szellemi felszabadulása volt. A momentum ami örökre emlékezetünkben marad, hiszen miután a szerb megnyerte pályafutása első Roland Garros serlegét megígérve egy dolgot Gustavo Kuertennek, egy hatalmas szívet rajzolt arra az oldalra, ahol megnyerte a versenyt.

Andy Murrayn látszott, hogy nehéz pillanatokat élt át, nyilatkozatában mégis elismerte, hogy ez egyértelműen Novak napja volt, hihetetlennek tartja azt a teljesítményt, amit a világelső elért. A brit emellett köszöntet mondott először a családjának, barátainak és a csapatának, majd azoknak a labdaszedőknek és vonalbíróknak, akik remek munkát végeztek a két hét során.

Ezek után Novak Djokovicon volt a sor, hogy néhány szót szóljon első párizsi győzelme után. A szerb a díjátadón tett nyilatkozatában elmondta, hogy gratulál Andy Murraynek a remek tornájáért, meggyőződése Djokovicnak, hogy a brit fog még egy párszor Grand Slam trófeát tartani a kezében. Ezen kívül Nole megköszönte a családjának, barátainak, szerelmének és csapatának a támogatást, és azt, hogy el tudják őt viselni. Ezen kívül Djokovic köszönetet mondott a nézőknek, akik jelen voltak a két hétben.

Murray ismét elfogyott Djokovic ellen…

Van még min dolgoznia Murraynek, ez ismét bebizonyosodott Kép forrása: rolandgarros.com

Van még min dolgoznia Murraynek, ez ismét bebizonyosodott
Kép forrása: rolandgarros.com

Novak Djokovic és Andy Murray hét Grand Slam döntőt vívott egymás ellen, és a forgatókönyv már nem először volt ugyanolyan, mint a múltbeli fináléknál. Andy Murray remekül tartotta magát, de nem végig, ráadásul fizikailag most volt a leggyengébb. A brit játékos hiába készített ki valóban mindenkit ezen a tornán, Djokovic ismét maga alá söpörte egy óra után, és a harmadik  szettől olyanná vált, mint egy bokszoló, aki arra vár, hogy bedobják a fehér törölközőt. Természetesen elvitathatatlan az tény, hogy Murray a világ második legjobb játékosa, azonban a szerbbel szembeni fizikális és mentális problémák minden tekintetben egy igen erős kritika lehet mégis a brit számára,hiszen a döntőben elég hamar ismét csődöt mondott.

Carrier-, Non-Calendar Slam és még mi van benne idén Djokovicban?

Djokovic a Roland Garros trófeával, Párizsban is egyeduralkodó volt a szerb Kép forrása: rolandgarros.com

Djokovic a Roland Garros trófeával, Párizsban se talált legyőzőre a világelső
Kép forrása: rolandgarros.com

Novak Djokovic ismét bebizonyította, hogy jelenleg nincs ellenfele ebben a mezőnyben. Hiába szenvedett vereséget Monte Carloban Jiri Veselytől, Rómában pedig Murraytől, egyértelműen a mezőny fölött áll játéktudásban. A szerb a második bekezdésben említett rekordokat tehát egy olyan Grand Slam tornán érte el, amit 12 év kínkeserves küzdés után tudott megnyerni, azonban hiába két szett elvesztése, végigment a mezőnyön, mint egy expressz vonat. Djokovic ebben a szezonban a lejátszott 47 tétmérkőzésből mindösszesen hármat veszített el! A szezonból még két Grand Slam torna van hátra, akár egy Golden Slam megcsinálásával újabb történelmet írhat Boris Becker tanítványa.

Kiemelt kép forrása: rolandgarros.com

A hozzászólások le vannak zárva.