ATP, Párizs: Nagyon közel a trónfosztás

Mozgalmas volt a pénteki forduló, azaz a negyeddöntők a Bercy-csarnokban. Marin Cilic életében először győzte le Novak Djokovicot, ezzel Andy Murray egy győzelemre van a világelsőségtől, és még a VB mezőnye is teljessé vált.

Isner nyerte az amerikai rangadót forrás: en.rfi.fr

Isner nyerte az amerikai rangadót
forrás: en.rfi.fr

Az elődöntőkért való küzdelmeket még délután a legváratlanabb párosítással kezdték. Két amerikai, Jack Sock és John Isner mérte össze erejét a remek hangulatot teremtő párizsi közönség előtt. A honfitársak 8-adjára találkoztak és a mindössze 4-3-as Isner „vezetésből” kiindulva nehéz lehetett megtippelni a győztes kilétét. Elsőre talán Sock-ot tippelték volna a legtöbben, hiszen ő nyújtotta a közelmúltban az extravagánsabb teniszt, ám a hórihorgas Isner megtalálta a módját, hogy babráljon ki Sock-kal. Az első szett break nélkül zajlott le, de Isner fogadott jobban, ő került többször jobb helyzetbe, meg is nyerte az első szettet. A folytatásban a befejezést is előkészíthette volna, break-előnybe került, de egy kétes vonalbírói ítélet miatt túlságosan elragadtatta magát, ez pedig a teljesítményére is ráment. Sock ezt köszönte szépen, és kiegyenlített. Isner azonban a döntőszettre lenyugodott, ellenfele pedig inkább mentálisan, de elfáradt. Megnyerte a játszma első 4 játékát, ez pedig utólag a győzelemhez is elegendő volt. Isner bejutott az elődöntőbe, megmentve ezzel kissé halovány szezonját.

Végeredmény: J. Isner (USA) – J. Sock (USA) 7/6(6) 4/6 6/4

Djokovic "jól lakott" a Garros győzelemmel? forrás: Livetennis.com

Djokovic “jól lakott” a Garros-győzelemmel?
forrás: Livetennis.com

Marin Cilic (9.) lesz az ellenfele a 4 között, akinek a 15. nekifutásra már sikerült legyőznie a világelső Novak Djokovic-ot (1.). A délszláv rangadó érdekesnek ígérkezett, hiszen a szerb a magasabban rangsorolt, és a jobb teniszező, de nincs jó formában. Ellentétben horvát ellenfelével, aki Bázelből tornagyőztesként érkezett meg Franciaországba, így a mentális fölény is nála lehetett. Ennek tükrében kezdődött a meccs, Cilic break-kel indított, de ezt „Nole” rögtön vissza is vette. Később már a háromszoros címvédő kerülhetett volna előnybe, ám a döntő pillanatokban nem úgy játszott, mint formája legjavának idején. A kihasználatlan lehetőség pedig megbosszulta önmagát. Adogatóként nem tudott szettben maradni, Cilic elvette a szerváját és megnyerte a szettet. A 2014-es US Open-bajnok erre utoljára az az évi Wimbledoni tornán volt képes Djokovic-csal szemben. A szoros küzdelem megmaradt a második szettben is. A fogadók előtt többször is ott volt a lehetőség, hogy lépéselőnybe kerülhessenek. A szerb talált először fogást a másikon. Soha jobbkor, hiszen a következő játékban az egyenlítésért adogathatott. A játékot végül nem tudta abszolválni, ezzel pedig az erőviszonyok is megfordultak. Két játékkal később a világelső egy pontra volt a vereségtől, kétszer is. A meccsben maradást ekkor még megoldotta és rövidítésre mentette a szettet, de ott azonban Cilic egy pillanatig sem engedett neki. A horvát fogadóként 3 pontot is megnyert, így a győzelem kiharcolása szinte problémamentes volt. Cilic először győzte le a szerbet, akinek abban kell reménykednie, hogy Milos Raonic (4.) legyőzze Andy Murray-t (2.).

Végeredmény: M. Cilic (CRO) [9] – N. Djokovic (SRB) [1] 6/4 7/6(2)

Már csak egy meccset kell nyerni... forrás: au.eurosport.com

Már csak egy meccset kell nyerni…
forrás: au.eurosport.com

A skót ugyanis pár órával később abban a tudatban játszott Tomas Berdych (7.) ellen, hogy két győzelemre van a világelsőségtől. Az első akadály nem tűnt vészesnek, hiszen ő is dominál az utóbbi években a cseh ellen. Berdych-ben is volt azonban motiváció. Harcban volt még a VB-szereplésért. Fel is vette a kesztyűt Wimbledon címvédőjével. Az első szett úgy torkollott tie-break-be, hogy egyik fél sem jutott fogadóelőnyhöz, még az egyik legjobb return-özőnek tartott Murray sem. A rövidítésben Berdych kapta el nagyon jól a fonalat, még agresszívebben játszott, ennek meg is lett az eredménye. 6-1-re vezetett, de még innen sem tudta befejezni a játszmát! Murray hárította mind az 5 szettlabdát! Meg még utána 2-őt – 8-8-as állásnál ráadásul a skót lehetőséget adott Berdych kezébe, hiszen kettős hibát ütött. A csehnél ekkor azonban, mint a 6-1 után, megállt a tudomány. Murray került előnybe drámai küzdelem után. Úgy tűnt, hogy ez a meccset is eldönti. A 3-szoros GS-bajnok hamar break-előnybe került, ami majdnem végig is vitt. A meccs kiszerválásánál azonban visszaesett a játéka, Berdych pedig „minden mindegy alapon” elkezdett könyörtelenül játszani. Ennek a kettőnek az lett az eredménye, hogy a cseh visszajött a szettbe. Ezzel azonban csak a befejezés került későbbre. Berdych a következő játékban ugyanilyen simán vesztette el a szerváját. Murray ott volt a célegyenesben, akár love-game-mel is lezárhatta volna a találkozót, de az első 3 meccslabdából egyet sem értékesített. Két ponttal később azonban jött a 4., azt pedig már kihasználta. Karnyújtásnyira került a világelsőségtől!

Végeredmény: A. Murray (GBR) [2] – T. Berdych (CZE) [7] 7/6(9) 7/5

A végeredménynek Dominic Thiem is örülhetett. Azzal, hogy Berdych nincs már versenyben, biztossá vált az osztrák londoni VB-szereplése.

raonic-bercy-2016

forrás: vavel.com

A napot természetesen az egyetlen versenyben maradt francia, Jo-Wilfried Tsonga (11.) zárta, akinek Milos Raonic volt az ellenfele. A valóságos zenekarral kiálló nagyérdemű igyekezte volna belehajszolni a győzelembe a 2008-as bajnokot, számukra azonban a lehető legrosszabbul kezdődött minden. A kanadai nem sok lehetőséget engedett a nagy kedvencnek, akinek kétszer is el tudta venni a szerváját. Wimbledon idei döntőse 29 perc alatt már szert is tett az 1-0-s vezetésre. Tsonga azonban nem hagyta annyiban a dolgot. A második szettben már egyenrangú ellenféllé vált, a játszma elején lehetősége is volt arra, hogy elvegye Raonic robosztus szerváját. Ez végül nem történt meg. Később a kanadainak is volt egy lehetősége, de mindenféle további rizikós pillanat nélkül jutottak rövidítésig a felek. A mindent eldöntő 13. játék is nagyon kiélezett volt, egyetlen egy mini-break döntött, ez végül, a végeredményt is eldöntötte. Raonic zsinórban a 6. játszmáját is megnyerte Tsongával szemben, s készülhet a Murray elleni elődöntőre.

Végeredmény: M. Raonic (CAN) [4] – J-W. Tsonga (FRA) [11] 6/2 7/6(4)

Az elődöntők 14 óra körül kezdődnek. Előbb Marin Cilic játszik John Isnerrel, majd őket követi Murray és Raonic. Ne feledjük, utóbbi meccsen a skót világelsősége a tét: ha nyer jövő héttől az ő nevével kezdődik az ATP-ranglista.

A kiemelt kép forrása: en.as.com

A hozzászólások le vannak zárva.