ATP, Párizs: Világelsőség tornagyőzelemmel ünnepelve

Két felszabadult teniszező játszott az év utolsó Masters-ének döntőjében. John Isner felvállalta a nyílt sisakos játékot, de a szárnyaló Andy Murray-t így sem lehetett megcsípni.

Eseménydús héten lehetett túl a világ teniszkedvelő közönsége a Paris Masters alatt. Kialakult a VB-mezőnye, majd az is biztossá vált, hogy 2016 november 7-én olyas valakivel kezdődik az ATP World Tour ranglistája, akivel eddig még soha. Emellett még John Isner menetelése kavarhatta fel az állóvizet. A hórihorgas amerikai nem tett ki önmagáért az évben, veszélyben volt év végi top 20-as helyezése is, erre pedig már jó régóta nem volt precedens. A 31 éves Tampa-i teniszezőről azt gondolhatja az ember utólag, hogy “rástartolt” erre a tornára, hiszen neki ez az utolsó volt a szezonban. Ez annak ellenére is helytálló feltételezés, hogy az ő negyedébe sorsolt Dominic Thiem (6) és Stan Wawrinka (3) is idényvégi formával szenvedett, így egyikőjükkel sem kellett játszania. Honfitársát, Jack Sock-ot a 8 között három szettben verte, majd a finálét a Djokovic-ot kiejtő Marin Cilic (9) ellen harcolta ki, remek tenisszel. Meg lett mentve a szezon, a játék jól ment – mindenféle nyomás nélkül nézhetett a döntő elé az amerikai. Ezt mondhatta el magáról Andy Murray (2) is. Pedig nem a legmakulátlanabb menetelést produkálta a francia fővárosban. Verdasco és Berdych (7) ellen is nehéz pillanatokat élt meg, de elszántsága világelsőhöz méltó volt. A hőn áhított pozíciót végül meccs nélkül biztosította be. Elődöntős ellenfele, Milos Raonic (4) combsérülésre hivatkozva nem állt ki szombaton, így biztossá vált, hogy a vasárnapi döntő végeredményétől függetlenül Andy Murray-nek fogják hívni a következő heti (azaz e heti) világelsőt. A felszabadultság tehát mindkét fél részéről garantálható volt.

A nagyobb húzta a rövidebbet forrás: sportstarlive.com

A nagyobb húzta a rövidebbet
forrás: sportstarlive.com

Ennek fejében vágtak neki a mérkőzésnek a felek. Isner a szervákra és ritmustalan alapvonal-játékára alapozott, az amerikai lendületét pedig a skót elnyűhetetlen lábmunkájával és kreatívabbá vált játékával próbálta megtörni. Utóbbi sikerült az első szettben, annak is a közepén. Isner már az első alkalommal visszavághatott volna, de Murray mind a két break-labdát hárította, majd behúzta a nyitószettet. Az amerikai korántsem mondott le a meccsről, a második szettben fej-fej mellett haladtak a felek, kizökkenthetetlennek tűntek. 4/4-es állásnál és skót adogatásnál azonban Isner állt óriási lehetőség előtt. Kiharcolta a 0-40-es állást, ami a számára 3 break-labdát jelentett. Murray viszont most is a szinte tökéletes fizikális és mentális állapot eszenciáját  megtestesítve hozta a szerváját. Murray feltámadása és egyben Isner elszalasztott lehetőségei azonban nem eredményezték előbbi előnybe kerülését. A szettről rövidítés, azon belül pedig nüánszok döntöttek. A 7 nyert pontig tartó játék közepén az amerikai nyert fogadópontot, majd később még egyet, így kiegyenlített.

Az angol ajkú úriemberek rászolgáltak arra, hogy torna főszponzora által finanszírozott “közönség-zenekar” élénkítette a hangulatot a Bercy-csarnokban. A kiélezett küzdelem a döntőszettben folytatódott, a 29 esztendős Dunblane-i teniszező azonban  úgy koncentrált ebben a fontos pillanatban, ahogyan csak a legjobbak képesek. Ő vált a veszélyesebbé, ha pedig ő került veszélybe (ami az ő esetében maximum 40-40-es állás volt adogatóként), nem esett pánikba. A szett elején egymás után két játékban is elvehette volna Isner szerváját, de mindkétszer elővette adogatása legjavát ellenfele. A jég végül csak megtört a hajrában, ami a korábbi alkalmakkor nem sikerült, az 5/4-nél igen. Az azt megelőző játékban Isner közel volt a break-hez, de 40-40-nél messzebb nem jutott. Amikor meg a meccsben maradás volt a tét, megremegett a keze. Murray köszönte szépen a lehetőséget és 2 óra 19 percnyi játék után karrierje első Bercy-i tornagyőzelmének ünnepelhetett.

Végeredmény: A. Murray (GBR) [2] – J. Isner (USA) 6/3 6/7(4) 6/4

A skót 8., összességében 43. tornagyőzelmét aratta. Káprázatos szezonját pedig hazai közönség előtt zárhatja le, friss világelsőként, a londoni ATP World Tour Finals-on.

A kiemelt kép forrása: foxnews.com

A hozzászólások le vannak zárva.