ATP World Tour Finals: Djokovic már a 4 között, Murray is közel áll hozzá

Mindkét csoport túl van már a második fordulón, a négyszeres címvédő már elődöntős, a másik csoportban viszont a harc továbbra is nyílt.

Ivan Lendl-csoport

Thiem javította idei döntőszettes meccs mérlegét (22-3) Fotó: skysports.com

Thiem javította idei döntőszettes meccs mérlegét (22-3)
Fotó: skysports.com

A keddi napot az első forduló két vesztese, Dominic Thiem (8.) és Gael Monfils (6.) nyitotta. A meccs pikantériája természetesen az volt, hogy mindkét fél gyakorlatilag a versenyben maradásért játszott. A kisebbfajta „krízist” pedig az is tetézte, hogy a szezon végét sem a francia, sem az osztrák nem nyomta meg igazán, fáradtság vagy sérülés miatt. Gyakorlatilag két sebzett vad támadt egymásra ezen a meccsen. Thiem viszont vasárnap Djokovic ellen már mutatta a javulás némi jeleit, ezek pedig nem voltak hamis „szignálok”. Makulátlan volt az első szettben, 19 első szerva mögött megjátszott pontból 17-et megnyert, lehetőséget nem hagyott Monfils-nak, aki zsinórban a harmadik játszmáját veszítette el az O2-Arénában. Az osztrák tehetség lendülete viszont a második játszmában nagyon megtört, épp úgy, ahogyan a szerb ellen az első fordulóban. Most is ugyanilyen simán egyenlített ki az aktuális ellenfél. Monfils azonban nem tudta ezt kihasználni, vagyis Thiem ezt nem engedte, mert a döntőszettre újra összeszedte magát. A nehéz pillanatokban ő játszott jobban, ez pedig a játszma hajrájában a mérkőzést is eldöntötte. Az osztrák második meccsét is megnyerte Monfils ellen, és életben tartotta továbbjutási esélyeit. Apropó Monfils! A francia játékos szerdán bejelentette visszalépését a tornától, bordasérülésre hivatkozva, helyét az utolsó fordulóra a belga David Goffin (9.) veszi át.

Végeredmény: D. Thiem (AUT) [8] – G. Monfils (FRA) 6/3 1/6 6/4

Raonic továbbra sem tud mit kezdeni Djokovic-csal Fotó: skysports.com

Raonic továbbra sem tud mit kezdeni Djokovic-csal
Fotó: skysports.com

A csoport másik meccsén már 4 közé jutás volt a tét. Az első fordulóban Novak Djokovic (2.) mentális fölényét kihasználva nyert Thiem ellen, míg Milos Raonic (4.) nagyon magabiztos játékkal szerezte meg első győzelmét az O2-Arénában. A négyszeres címvédő szerb formája megkopott az elmúlt időkben, míg Raonic megbízható teljesítményt nyújtott. Ebből kifolyólag lehetett arra számítani, hogy a nagy szerváló kanadai igenis megszorongathatja a trónfosztott Djokovic-ot. Voltaképpen az meg is történt, de „Nole” újra abban volt erős, mint bombaformájában: a szoros szituációk menedzselésében. Nem játszotta legjobbját a szerb, mindkét szettet több hibával teljesítette, mint nyerő ütéssel (6-8, 5-14), de mindkét rövidítést kezdeti hátrányból tudta megfordítani. Igen, két tie-break-es szett volt a meccsen. Az elsőt úgy nyerte meg a 12-szeres Grand Slam-bajnok, hogy a rövidítés első 4 pontjából 3-at elveszített. A második záró játékában pedig újra Raonic-é volt a kezdeti előny. Ez a szett egyébként érdekes és egyben fordulatos volt. Hiába a gyors borítás, hiába Raonic nagy szervája, ebben a játszmában négy alkalommal is a fogadó nyert játékot, Djokovic kétszer is kiharcolta a break-előnyt, és egyszer sem tudta azt megerősíteni. Mindez azonban már csak mellékes, hiszen ő nyert. Goffin ellen egy tét nélküli meccsen edzhet kicsit, míg Raonic és Thiem megvívja nagy csatáját a továbbjutásért.

Végeredmény: N. Djokovic (SRB) [2] – M. Raonic (CAN) [4] 7/6(6) 7/6(5)

A csoport állása:

GyőzelemVereségSzett arányPont
1.Djokovic204-12 pont
2.Raonic112-21 pont
3.Thiem113-31 pont
4.Monfils020-40 pont

John McEnroe-csoport

Murray és Nishikori hatalmas meccset játszott, köszönhető ez javarészt a japánnak Forrás: atpworldtour.com

Murray és Nishikori hatalmas meccset játszott, köszönhető ez javarészt a japánnak
Forrás: atpworldtour.com

A torna eddigi legjobb meccsét Andy Murray (1.) és Kei Nishikori (5.) játszotta. 2016-ban már negyedszer néztek farkasszemet egymással. Legutóbbi meccsük a US Open negyeddöntőjében volt, ahol Murray kissé saját magát is megverte, külső körülményekre hivatkozva többször is szóba elegyedett a bíróval, így elveszítette a kontrollt, Nishikori ezt használta ki. Persze a japán akkori érdemeit sem szabad a szőnyeg alá söpörni, a mostani meccsen is megmutatta párját ritkító kvalitását és nagyon megdolgoztatta a friss világelsőt. Ahogyan várni lehetett, kemény alapvonal-csata zajlott, de Nishikori felvette a kesztyűt és agresszív taktikája nem vált hibák sokaságának forrásává. Az első szett nagyon hosszú volt, mégis break nélkül érkeztek a rövidítéshez, ahol kiváltképp színvonalas teniszt láthatott a közönség. A japán nagyon kezdeményezően játszott a game elején, ennek köszönhetően később 3 szettlabdához is jutott, de Murray elképesztő küzdelemben hárította azokat. Nishikori azonban nem tört meg, két szettlabdát is hárított, majd 11-9-re nyerve a rövidítést, 1 óra 25 perc (!) után került előnybe. Ekkor azonban kissé elfáradhatott, Murray a második játszmát break-kel kezdte, előnyét pedig majdnem végig is vitte. A japán viszont még pont jókor vette vissza az elveszített adogatást. Ám ahelyett, hogy egyenlítés lett volna a szetten belül, egyenlítés lett a szetteket tekintve, Murray ugyanis rögtön visszabreakelt. A folytatásban úgy tűnt, a 2014-es US Open döntőse ellőtte utolsó puskaporait. A döntőjátszmában tartolt a világelső, 5/1-es vezetésre tett szert. Innen azonban Nishikori nagyot küzdött, ez végül csak a lezárás meghosszabbítására volt elegendő. Így sem lehet csalódott, 3 óra 20 perces kőkemény csatára késztetett egy olyan játékost, aki immáron egy 22 győzelmes szériánál tart, továbbjutási esélyei pedig továbbra is megmaradtak. Murray második győzelmével természetesen már ott van az elődöntőben.

Végeredmény: A. Murray (GBR) [1] – K. Nishikori (JPN) [5] 6/7(9) 6/4 6/4

Wawrinka elszántságával bizonyult jobbnak Cilic-nél Fotó: livetennis.com

Wawrinka elszántságával bizonyult jobbnak Cilic-nél
Fotó: livetennis.com

Gael Monfils mellett gyakorlatilag Marin Cilic (7.) is lemondhat a 4 közé jutásról, hiszen azok után, hogy Murraytől kikapott az első körben, ezúttal Stan Wawrinka is (3.) legyőzte. Mindkét fél számára nagyon fontos volt a meccs, hiszen a svájci is vereséggel kezdte a tornát. Frappáns kis érkőzést játszott az idei és a 2014-es US Open-bajnok egymással. Nem volt olyan a színvonal, mint a délutáni meccsen, de unalomra sem volt oka a közönségnek egyáltalán. Wawrinka nagyjából olyasfajta győzelmet aratott, mint amilyet Djokovic Raonic felett: két rövidítésben, a szoros szituációkat jobban kezelve. Emellett azonban az is megjegyzendő, hogy Cilic gyakran túlságosan is passzív volt, és ellenfele fonákjára játszott, ez pedig Wawrinka esetében minden, csak nem megoldás. És, hogy mik is voltak azok a szoros szituációk? Az első szettben például Cilic-nek volt szettlabdája fogadóként, majd a második szettet break-előnnyel kezdte, egyik sem volt azonban elég, hogy istenigazából megnehezítse Wawrinka dolgát, aki immáron zsinórban hatodszor győzte le a horvátot. A McEnroe-csoport következő fordulóját pénteken rendezik, Cilic Nishikori-val, Wawrinka Murray-vel fog játszani.

Végeredmény: S. Wawrinka (SUI) [3] – M. Cilic (CRO) [7] 7/6(3) 7/6(3)

A csoport állása:

GyőzelemVereségSzett arányPont
1.Murray204-12 pont
2.Nishikori113-21 pont
3.Wawrinka112-21 pont
4.Cilic020-40 pont

Folytatás csütörtökön. Délután 15 óra körül Djokovic játszik Goffin ellen, majd 21 óránál nem hamarabb jön Thiem és Raonic meccse.

A kiemelt képforrása: indianexpress.com

A hozzászólások le vannak zárva.