Türelem világelsőséget terem

2016. november 21.
by DGM96

Andy Murray éveken keresztül alulmaradt a Federer-Nadal-Djokovic-trióval szemben. Sokáig kellett elviselnie a közvélemény és a britek nyomását, ám a szezon véghajrájában leverte az utolsó koporsószöget is az őt érő kritikáknak. November 7-e óta hivatalosan is ő a világ legjobb férfi teniszezője.

Az elvárások hálójában

Nem jöttek egyből a nagy sikerek fotó: telegraph.co.uk

Nem jöttek egyből a nagy sikerek
fotó: telegraph.co.uk

Az elmúlt 10 év férfi teniszét az úgynevezett „nagy négyes” dominálta. Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic és Andy Murray. Ők négyen zsebelték be a legfontosabb tornák túlnyomó részét, emellett pedig nem csak eredményeikkel, de képességükkel és megfelelő mentális adottságukkal is messze kiemelkedtek vetélytársaik közül. Azonban az, hogy kik, és hányan is dominálták a sportágat, vetett fel kérdést a világ teniszrajongóiban. A kvartett tagjainak egyenkénti eredményeit ugyanis a mentális adottságaik határozták meg. Ebben a tekintetben pedig sokáig megkérdőjelezték a „nagy négyes” fogalmát, és inkább trióként beszéltek a férfi tenisz domináló egyéniségeiről. Azért, mert Murray rendre alulmaradt három legfőbb versenytársával szemben. Továbbá személyisége miatt is ő volt és még most is ő a legkevésbé népszerűbb ebből a kvartettből. Tudása mindig is megvolt, hogy a legnagyobbá váljon, de a hisztis kisgyerekhez hasonló viselkedése sikereiben és elfogadottságában is sokáig hátráltatta. Nem beszélve arról, hogy Nagy-Britannia is benne látta a félévszázad óta nélkülözött büszkeség visszahozását is, ami ezt a sportágat illeti. Ennek tetejében pedig, hol britnek, hol skótnak nevezték Angliában. Attól függött, nyert-e, vagy nem.

Háromévnyi hullámvasút

Az első wimbledoni trófeával fotó: intrigue.ie

Az első wimbledoni trófeával
fotó: intrigue.ie

A közvélemény siker utáni sóvárgásnak aztán véget vetett 2013-ban, amikor megnyerte Wimbledont, ezzel 1937 óta először ünnepelhettek hazai versenyzőt a tenisz védjegyes versenyén. Első jelentős sikereit ebben az időszakban érte el, egy évvel korábban olimpiai bajnok lett ugyanezen a pályán, majd megnyerte karrierje első Grand Slam-tornáját, a US Opent – ezek előzték meg a hőn áhított diadalt. Az átütő sikerek kovácsa a cseh-amerikai Ivan Lendl volt. Az egykori teniszező nagyon nagy hatással volt Murray-re, agresszívabb játékra és fegyelemre ösztökélte. Nem sokkal később azonban Murray elszenvedett egy nagyon komoly hátsérülést, sokáig nem játszott, emiatt kiesett a közvetlen élmezőnyből.

Legelső sorban végignézni Djokovic sikereit végül is nem rossz, minden persze elvárás függvénye fotó: reddit.com

Legelső sorban végignézni Djokovic sikereit végül is nem rossz, minden persze elvárás függvénye
fotó: reddit.com

Ennek tetejében Lendl-lel sem dolgozott tovább, a szétválásra nem jelentett be egyik fél sem konkrét okot, de nem is kellett nagyon, hiszen a 80-as és 90-es évek legendája köztudottan komoly személyiség, ráadásul manapság sokkal inkább golfozik. A skótnak egy évbe tellett visszaküzdenie magát oda, ahova igazán tartozik. Nem volt egy könnyű időszak, az eredmények nehezen jöttek, miközben számos személy segítségét kérte, mint edző. Még a volt női világelső Amelie Mauresmo-ét is, az pedig szinte példátlan, hogy férfi teniszező kér fel nőt edzőnek. Azért csak ő kerül említésre, mert az ő munkássága volt a leglátványosabb. Murray összetettebb, teniszt játszott, de ez is csak arra volt jó, hogy minduntalan Djokovic hátát figyelje másfél éven keresztül, aki ez alatt a tenisztörténelem egyik legnagyobb dominanciáját valósította meg.

Újra „Lendletben”

Ivan Lendl és Jamie Delgado: a sikerkovácsok fotó: heraldscotland.com

Ivan Lendl és Jamie Delgado: a sikerkovácsok
fotó: heraldscotland.com

Az elmúlt 365 napban azonban számos olyan esemény történt vele, ami vélhetőleg megalapozta jelenlegi sikereit. Hazáját még az előző év végén a győzelemig vezette a legfontosabb tenisz-csapatversenyen, a Davis Kupán, idén februárban pedig apa lett. Ilyen mérföldkövek nem egy játékos számára biztosítottak mentális támaszt egy későbbi diadalmenethez, Djokovic is ilyen előzményeknek köszönhetően élte meg legszebb napjait, ami a szakmát illeti. Február hónap nem csak kislánya megszületése miatt volt fontos Murray-nek, hanem azért is, mert új edzője lett, Jamie Delgado személyében, aki jó barátja. Delgado tovább kozmetikázott új tanítványán. Tavaszra nem csak játékban, de testbeszédben is egy sokkal érettebb és komolyabb Andy Murray-t láthattunk. A franciaországi Grand Slam-en, a Roland Garroson esélyesként indult, ehhez mérten el is jutott ott a döntőig.

Mr. és Mrs. - Nem elenyésző tényező, hogy közben házas ember, majd apa lett fotó: ibtimes.com

Mr. és Mrs. – Nem elenyésző tényező, hogy közben házas ember, majd apa lett. A tenisztörténelem igazolta már, hogy ez is pulszt tud jelenteni
fotó: ibtimes.com

Ott viszont Djokovic újra legyőzte, hiába volt valamivel gyengébb formában. A skót a nyertes első játszma után már-már méltatlanul összerogyott. Ez volt az utolsó csepp a pohárban. Egy hónappal később Lendl újra ott volt a stábjában. Visszatérése pedig most már nem csak Murray, hanem a teniszvilág számára is jelentős változásokat eredményezett. A 29 éves sportoló korábbi mentora és Delgado közreműködésének köszönhetően a vesztes Garros-döntő, június 5-e óta mindössze két (!) vereséget szenvedett, újra megnyerte Wimbledont, Rióban megvédte olimpiai bajnoki címét, ősszel pedig minden tornát megnyert, ahol csak elindult. Ezt a nem túl gyakori dominanciát pedig november 5-én koronázta meg. Ekkor dőlt el, hogy személyében új világelsőt köszönthetünk a férfiak között. Elsőségét pedig, mint láthattuk, a múlt heti VB-n bebiztosította, az év végére legalábbis, de nagyon valószínű, hogy 2017 elején is az ő nevével kezdődnek a heti ranglisták.

Andy Murray esete bizonyítja, hogy a sikerért befektetett munka előbb-utóbb ki fog fizetődni. A kritikák és a korai elvárások ellenére erős maradt, s mikorra már Federer és Nadal is el-elfáradni látszott, a lehetőségtől nem félve megragadta azt. Kellő önbizalmat szerzett ahhoz, hogy pozícióját sokáig megtarthassa. Ehhez a trónfosztott Djokovicnak lehet azonban egy-két szava, ha jövőre elkerülik a sérülések, és ha a sikerek utáni „jóllakottsága” is elmúlik.

A kiemelt kép forrása: en.as.com

A hozzászólások le vannak zárva.