Szezonsumma 2016: Füstbe ment tervek

Az év végéhez közeledtével összegezzük az idényt. Versenyek, játékosok idei teljesítményei kerülnek górcső alá sorozatunkban. Ebben a cikkben Roger Federer 2016-os szezonját vesszük szemügyre, akinek egy térdsérülés húzta keresztül a számításait.

A svájci legenda rövid menetrendet állított össze magának. Számolva a korából fakadó testi adottságaival és az ezt olykor-olykor meghaladó ambíciókkal, kevés versenyt „vállalt be”, nyárra akarta elérni csúcsformáját. Két eseményt tűzött ki magának első sorban a Grand Slam-rekorder: Wimbledont és a Riói olimpiát, ahol mindhárom számban szándékozott elindulni, az egyéni kimondottan érdekelte, nagyon törekszik még egy aranyéremért. Nem csak a kihirdetett programja szolgáltatott érdekességet vele kapcsolatban, hanem az is, hogy még 2015 végén bejelentette, Steffan Edberg nem marad az edzői stábban. Az ő munkáját a 35 éves bázeli egykori vetélytársa és jó ismerőse, Ivan Ljubicic vette át.

Idén Ivan Ljubicic működött közre a felkészülésben forrás: turnto10.com

Idén Ivan Ljubicic működött közre a felkészülésben
forrás: turnto10.com

Federer szinte rutinszerűen, Brisbane-ben kezdte meg a szezont. Címvédőként zsinórban harmadik döntőjébe jutott be az ausztrál városban. 2015-höz hasonlóan Milos Raonic volt az ellenfele az utolsó mérkőzésen. A kanadai azonban visszavágott neki, mindössze másodjára legyőzve őt. Ez a torna természetesen a legfőbb bemelegítés volt az Australian Openre. Az év első Grand Slam-tornáján magabiztosan menetelve bejutott a legjobb 4 közé. Az odáig vezető út alatt csak Grigor Dimitrov vett el tőle szettet, még a harmadik körben. Federer azzal a győzelemmel 300. GS-meccsét nyerte meg, ilyen mérföldkövet pedig még nem ért el férfi teniszező (Martina Navratilovának volt 306). Melbourne-ben 302-ig tudta növelni ezt a számot, David Goffint majd Tomas Berdychet is legyőzte. Az elődöntőben azonban maga Novak Djokovic következett, akinek nem igazán ment a játék addig a tornán, de ezen a meccsen megint megmutatta, mennyire jól tudja időzíteni a formáját. A szerb élete egyik legjobb teniszével rukkolt elő, e szereplésben pedig Federer csak statisztálni tudott (1/6 2/6 6/3 3/6).

Túl sokat nem játszott idén, de az év egyik legszebb labdamenete az övé lett:

Másnap egy nem túl jó hírt kellett közölnie. Térde megsérült és azonnali műtétre van szükség, ez pedig a rehabilitációval együtt egy nagyobb szünettel járt. Februárban egyáltalán nem játszott, majd az Indian Wells Mastersen sem indult el. Visszatérését Miamiban tervezte meg, végül ott sem indult el, gyomorfertőzésre hivatkozva. Három hónap kihagyás után versenyzett először, Monte Carlóban. A nagy szünethez képest jól játszott, gond nélkül meglett a 8 közé jutás. A hercegségben viszont ez volt a végállomás. Jo-Wilfried Tsonga győzte le egy küzdelmes meccsen, ahol főleg a hajrában mutatkozott meg a kihagyás. A következő helyszín Madrid volt. Vagyis lett volna. Federer megjelent a spanyol fővárosban, de az első edzést követően a visszalépés mellett döntött. Pechére, térdsérüléséből való visszatérését hátfájdalmak hátráltatták. Rómában már vállalta a játékot, de a legjobb 16 között Dominic Thiem legyőzte. Úgy futhatott neki a Roland Garrosnak, hogy alig játszott meccset előtte, ráadásul a salakpályás borítás egyre előnytelenebb számára. Sokan pedzegették, hogy el sem indul Párizsban. A jóslatok végül be is igazolódtak. Végzett edzést itt is, megpróbált mindent, de nem akart kockáztatni, nem ez a legfontosabb versenye. Az 1999-es US Open után először fordult elő, hogy nem láthattuk Roger Federer nevét „nagy torna” főtábláján.

Wimbledonra két bemelegítő tornával készült fel. Stuttgartban, majd Halléban. Mind a két helyen a legjobb 4-ig jutott és mindkét alkalommal olyan teniszező verte meg, akiről joggal lehet gondolni, hogy átvehetik a stafétát napjaink sztárjaitól: Thiem és Alexander Zverev. Szezonja egyik legfontosabb tornájára tényleg jó formába került. Wimbledonban játszmavesztés nélkül bejutott a negyeddöntőbe. Ezalatt egy eredményes szereplés esélye is felmerült, hiszen anélkül harcolhatta ki a döntőbe jutást, hogy Novak Djokovic-csal játszott volna. A szerb ugyanis váratlanul korán kiesett. Azonban az álmodozások kis híján szertefoszlottak. Marin Cilic a negyeddöntőben pazarul játszott Federer ellen. A horvát megnyerte az első két szettet, majd svájci szépítés után a negyedik játszma végén három meccslabdája is volt. A hétszeres bajnok viszont elképesztő lelkierejéről tett tanúbizonyságot. Kiegyenlített, majd a fordítást könnyen abszolválta. Mint utólag kiderült, ez volt az utolsó győzelme 2016-ban. Az elődöntőben Milos Raonic várt rá. A felek kiélezett mérkőzést vívtak, Federernek megvolt a lehetősége a negyedik szettben, hogy maga felé borítsa a mérleget, de nem élt vele. Ez az akkori erőviszonyokat megfordította, Raonic pedig a mérkőzést is később, miközben élete teniszét játszotta.

Hiába a "csonka" szezon, most is maradandót alkotott Wimbledonban. Nehezen fogjuk elfelejteni a Cilic elleni fordítást forrás: ftw.usatoday.com

Hiába a “csonka” szezon, most is maradandót alkotott Wimbledonban. Nehezen fogjuk elfelejteni a Cilic elleni fordítást
forrás: ftw.usatoday.com

Azon a meccsen, a döntőszettben az egyik pontnál a svájci csúszva igyekezett elérni a labdát, ám a műtött térde a mozdulat során picit megrándult, majd Federer ráesett. Sérülés nem történt ebből, mert befejezte a találkozót, de július 26-án azt a döntést hozta meg, hogy befejezi a 2016-os szezont. A nagy pihenőt orvosai javasolták, annak függvényében, hogy ha szeretne még versenyszerűen teniszezni. Legfőbb terve ezzel meghiúsult, nem indult el az olimpián. Játék hiányában pedig több, mint 6000 megvédendő ranglista ponttól esett el. 14 év után először esett ki a top 10-ből és 2000 óta először maradt tornagyőzelem nélkül egy adott évben.

Federer statisztikái 2016-ról:

  • 21-7-es mérleg
    • 1-4-es mérleg top10-esek ellen
  • 0 tornagyőzelem
  • Ranglistás helyezés év elején: 3.
    Ranglistás helyezés év végén: 16.

A 35 éves bázelit ebben évben kezdte el először veszélyeztetni igazán idősödése a versenyzésben. Nem tudott tornát nyerni és a világranglistán is egészen a 16. helyig esett vissza. Legtöbben már belátható távolságban érzik visszavonulásának időpontját. Ez a hosszú szünet azonban pont motiváltságát jelképezi, hiszen még vannak tervei, ezek megvalósításához pedig továbbra is erős szeretne maradni.

Rajongóinak már nem kell sokat várnia, hogy újra láthassák kedvencüket. Első 2017-es szereplése a január 1-én kezdődő Hopman-kupán lesz.

A kiemelt kép forrása: independent.co.uk

A hozzászólások le vannak zárva.