Szezonsumma 2016: WTA összefoglaló – február

Idei WTA visszatekintőnket a hölgyek februári versenyeivel folytatjuk. 

Szentpétervár (2016. 02. 08. – 2016. 02. 14.)

Vinci volt az első lovag Forrás: tennisnow.com

Vinci volt az első lovag
Forrás: tennisnow.com

Nem gyakori, hogy a februári tornák között egy fedett pályás versenyt is találjunk, ám a WTA húzott egy meglepőt, és a versenynaptár ilyen korai szakaszába tette a szentpétervári tornát. Az ITF viadalból varázsütésre premierré felminősített tornán kezdődött az olasz játékosok februári szárnyalása, a második helyen kiemelt Roberta Vinci ugyanis nem talált legyőzőre. A második helyen kiemelt rutinos olasz a torna fináléjában az új generációt képviselő Belinda Bencic-csel találkozott, és némi meglepetésre, de a játék képe alapján teljesen megérdemelten 6-4 6-3-ra nyerni tudott. A tornán pályára lépett Babos Tímea is, aki a legjobb nyolc között 6-7 6-4 6-7 arányban maradt alul a későbbi győztes Roberta Vincivel szemben.

Kaohsiung (2016. 02. 08. – 2016. 02. 14.)

Már csak egy kell az ötvenhez Forrás: vavel.com

Már csak egy kell az ötvenhez
Forrás: vavel.com

Az első alkalommal megrendezett, 500 ezer dollár összdíjazású tajvani tenisztornát kis túlzással sem nevezhetjük a legkomolyabb neveket felvonultató viadalnak, a volt világelső Venus Williams mellett igazán veretes  nevet hiába is kerestünk az indulók között.

Ezt persze az amerikai játékos legkevésbé sem bánta, aki játszmaveszteség nélkül, a döntőben a japán Misaki Doit 6-4 6-2 arányban legyőzve abszolválta karrierje 49. tornagyőzelmét, és egy olyan menetelésbe kezdett, amit nem sokan vártak tőle 2016-ban.

Dubai (2016. 02. 15. – 2016. 02. 21.)

Errani: Az első premier Forrás: sportinglife.com

Errani: Az első premier
Forrás: sportinglife.com

Ismét egy premier torna, és ismét egy olasz győztes Sara Errani személyében. A volt Roland Garros-finalista játékos tökéletesen kihasználta a kiemeltek korai búcsúját (az első nyolc helyen rangsorolt játékos közül négyen az első – Bencic, Pliskova, Vinci és Kuznetsova, négyen pedig a második fordulóban – Halep, Muguruza, Suarez Navarro és Kvitova – csomagoltak), és magabiztosan menetelve,

a döntőben a cseh Barbora Strycovát 6-0 6-2 arányban ledózerolva begyűjtötte karrierje kilencedik, és egyben legnagyobb tornagyőzelmét. Errani a siker mellé 465 ezer amerikai dollárral, és 470 ranglistaponttal is gazdagodott.

Rio de Janeiro (2016. 02. 15. – 2016. 02. 21.)

A salak még mindig fekszik Schiavonénak Forrás: sportskeeda.com

A salak még mindig fekszik Schiavonénak
Forrás: sportskeeda.com

Az év első salakpályás tornáján ki is emelhette volna magasba a győztesnek járó trófeát, mint egy korábbi Roland Garros-győztes, az olasz (nahát, már megint egy olasz) Francesca Schiavone. A második alkalommal megrendezett riói viadal február derekán talán túlságosan is kilóg a kemény pályán szezon többi versenye közül, így nem meglepő, hogy a top 50-ből nagyítóval kellett keresni a játékosokat a nevezési listán. Az alacsony érdeklődés mellett lezajló verseny fináléjában Schiavone végül 2-6 6-2 6-2 arányban győzött az amerikai Shelby Rogers ellen.

Jövőre a tornát nagy örömünkre a Budapest Ladies Open váltja!

Doha (2016. 02. 22. – 2016. 02. 28.)

Járt a puszi a madárnak is Forrás: bbc.co.uk

Járt a puszi a madárnak is
Forrás: bbc.co.uk

Az év első premier 5 kategóriás versenyén mindenki ott volt aki számított (kivéve aki sérüléssel bajlódott, vagy éppen eltiltását töltötte…), és a végén mégis egy olyan játékos örülhetett, akire a torna kezdetén nem sokan fogadtak. A spanyol Carla Suarez Navarro a katari csillaghullást kihasználva, és az elődöntőben Agnieszka Radwanskát 6-2 6-0-val kioktatva, simán jutott a torna döntőjébe, ahol a nagy tehetségnek tartott, és óriási meglepetésre a döntőig menetelő Jelena Ostapenkoval találkozott. A 18 éves lett hölgy már az első perctől nekiment rutinosabb riválisának, aki nem tudott mit kezdeni Ostapenko agresszív játékával, és villámgyorsan 6-1-re nyerte a nyitó játszmát. A folytatásban már győzött a rutin, a fokozatosan feljavuló Suarez Navarro két 6-4-es szettel fordítani tudott, és nyerte a mérkőzést.

Acapulco (2016. 02. 22. – 2016. 02. 28.)

Ekkora labdához ekkora kalap dukál Forrás: vavel.com

Ekkora labdához ekkora kalap dukál
Forrás: vavel.com

Mexikóban folytatta menetelését Sloane Stephens. A januárban Aucklandban tornagyőztes amerikai könnyedén menetelt a fináléig, ahol a szlovák Dominika Cibulkovával találkozott. Stephens a döntőben is meggyőző játékkal rukkolt elő, szett és breakelőnybe került, de Cibulkova fordítani tudott, így jöhetett a végletekig kiélezett , rövidítésben eldőlő döntő játszma. A tie-breakben aztán ismét az amerikai volt a jobb, és harmadik mérkőzéslabdáját kihasználva nyerni tudott. Stephens ezzel idei második, karrierje harmadik tornagyőzelmét aratta, és továbbra is hibátlan a finálékat tekintve.

A hozzászólások le vannak zárva.