Szezonsumma 2016: Reflektorfényben a Masters-tornák (2. rész)

Az év végéhez közeledtével összegezzük az idényt. Versenyek, játékosok idei teljesítményei kerülnek górcső alá sorozatunkban. Ebben a cikkben az év utolsó négy 1000-es tornáját vesszük szemügyre.

Az első rész megtalálható itt.

US Open Series

Idén az olimpia felborította a megszokott menetrendet. A Riói torna „beékelődött” a kanadai és a cincinnati verseny közé. Az ötkarikás esemény megosztotta a versenyzőket. Valaki arra hegyezte ki a nyarát, ezért valamelyik Masterst kihagyta, valaki lemondta az olimpiát, és voltak azok, akik ott voltak Dél-Amerikában, de a következő hétre ereje vesztetten játszottak Cincinnatiban. Mindezen következmények miatt egyik 1000-esen sem volt teljes a mezőny és nem arról szóltak az események, hogy érvényesült volna a papírforma.

Djokovic jól melegített az olimpiára Kép forrása: couperogers.com

Djokovic jól melegített az olimpiára
Kép forrása: couperogers.com

Torontóban Novak Djokovic, Stan Wawrinka, Kei Nishikori és az akkor friss wimbledoni finalista, Milos Raonic voltak a legnagyobb nevek. Mind a négyűjük eljutott a negyeddöntőig, mindenféle gond nélkül. Raonic mindenféleképpen meg szerette volna ajándékozni a hazai közönséget egy újabb remek szerepléssel, ám a legjobb között Gael Monfils keresztülhúzta a számításait.  A többiek viszont nem okoztak negatív meglepetést. Djokovic-Monfils és Wawrinka-Nishikori elődöntőket rendeztek az Ontario-tó partján. A szerb világelső könnyedén a döntőbe jutott, míg a japán némi meglepetést okozott a későbbi US Open-bajnok legyőzésével. Miami után újra Djokovic és Nishikori játszott Masters-döntőt. Végül nem csak a párosítás ismétlődött meg, hanem a végeredmény is: 6/3 7/5 Djokovicnak. „Nole” szerzett egy kis önbizalmat a korai wimbledoni vereség után és az olimpia előtt. Rióban viszont már az első meccsen kikapott Del Potrótól, majd könyöksérülésre hivatkozva kihagyta a cincinnati tornát.

Marin Cilic ezúttal kihasználta a kínálkozó lehetőséget Kép forrása: t13.cl

Marin Cilic ezúttal kihasználta a kínálkozó lehetőséget
Kép forrása: t13.cl

Kis túlzással, aki nem volt ott Kanadában, az ott volt az USA-ban. Andy Murray és Rafa Nadal is a résztvevők között volt. Utóbbinak aztán ebbe a versenyébe került a páros aranyérem és az egyéni 4. helyezés, mert Cincinnatiban a legjobb 16 között kiesett, miután 6/1 6/3-ra legyőzte őt a fiatal horvát, Borna Coric. Egy rutinosabb délnyugati szomszédunk viszont szárnyalt ezen a tornán. Marin Cilic ugyanis kihasználta Wawrinka és Nadal korai búcsúját és egészen a döntőig jutott el, ahol az olimpiai címét sikeresen megvédő Andy Murray várt rá. Nagyon úgy tűnt, hogy a Rióban és Wimbledonban szerzett lendület majd itt is a tornagyőzelemig viszi „a brit nemzet skót hősét”, ám az egy héttel azelőtti siker mégiscsak vont maga után következményt. Ha fizikálisan nem is, de fejben elfáradt Murray, Cilic pedig nem hátrált meg a lehetőségtől és két szettben nyert: 6/4 7/5. A horvát sikere kétség kívül a szezon egyik meglepetése, de később bebizonyította, hogy ez a győzelem nem egy fellángolás volt. Kvalifikálta magát az év végi VB-re és karrierje legelőkelőbb helyezését érte el 6. helyével.

Shanghai és Párizs

Shanghai után még sokan rálegyintettek Andy Murray "világelsős" álmaira Kép forrása: theindependent.co.uk

Shanghai után még sokan rálegyintettek Andy Murray “világelsős” álmaira
Kép forrása: theindependent.co.uk

Ha kellene fordulópontot megjelölni ehhez az évhez, akkor az vagy a Roland Garros lehet, vagy a Shanghai Masters. Hogy miért is? Miután Novak Djokovic annyi sikerhez közeli bukás után megkaparintotta a salakos Slam-et, látványosan visszaesett a teljesítménye. Kis időre elveszíthette motivációja teljességét. Ezt tényként lehetett kezelni, de sokáig nem jött szóba, hogy akár az év végi világelsősége is veszélybe kerülhet. Ez vált realitássá a kínai Masters után. Andy Murray begyújtotta a rakétákat és a US Open után nem is talált legyőzőre az év hátralevő részéig. Amíg ő éhes volt a sikerre, addig szerb vetélytársa a megszokottnál kevesebbet törődhetett a tenisszel. Házassága átélt egy nehéz időszakot, illetve a könyöksérülése is kiújult. Shanghaiban nagy meglepetésre Roberto Bautista-Agut megverte az elődöntőben, Párizsban pedig a 8 között Marin Cilictől kapott ki, karrierje során

...aztán Murray legyinthetett a kétkedőkre Kép forrása: independent.co.uk

…aztán Murray legyinthetett a kétkedőkre
Kép forrása: independent.co.uk

először. Utóbbi meccs és annak végeredménye adta meg a zöld utat Murraynek (előtte meg a Shanghai-i győzelem), hogy világelső lehessen. A Bercy-csarnokban ehhez az kellett, hogy Djokovic ne jusson be a 4 közé, Murray pedig minimum a döntőt érje el. Ez végül sikerült is, érdekességképp játék nélkül, mert Milos Raonic visszalépett az elődöntőtől. A fináléban aztán a biztos elsőség tudatában lejátszott egy látványos meccset a meglepetés-szereplő John Isner ellen, így méltó módon került fel a trónra. A VB-n pedig láthattuk, hogy fent is maradt rajta.

A kiemelt kép forrása: youtube.com

A hozzászólások le vannak zárva.