AusOpen 2017: A kemény munka beérik, a flegmaság tönkretesz

A mai napon játszott a közönség kedvenc Roger Federer és a világelső Andy Murray is pályára lépett. A szerdai mérkőzéseknek azonban volt egy sokkal fontosabb tanulsága is.

Federer csütörtökön kap pontos képet jelenlegi formájáról Kép forrása: ausopen.com

Federer csütörtökön kap pontos képet jelenlegi formájáról
Kép forrása: ausopen.com

Kezdjük először Roger Federerrel, hiszen időrendi sorrendben elkezdte magyar idő szerint kora reggel és kisebb nehézségekkel, de sikerrel vette az amerikai Noah Rubin elleni akadályt. A svájcinak az első szettben figyelnie kellett a végjátékra, 7/5-el előnybe került. Egyedül a második játszma nem okozott problémát, hiszen break előnyben teniszezni önbizalommal telve mindig megnyugtató. Ezt a harmadikban már nem lehetett elmondani, hiszen Rubin már 5/3-ra is vezetett, Federer mégis bizonyította klasszisát és rövidítésben befejezte második körös mérkőzését. Az igazi erőpróba most kezdődik a tizenhétszeres Grand Slam bajnok számára, Tomas Berdychhel mérkőzik meg. Nem lesz egyszerű mérkőzés, nehéz megmondani az esélyek Federer fél éves kihagyása után ki mellett szólnak.

Murray picit megsérült, de így is átlépett könnyedén Rubleven Kép forrása: ausopen.com

Murray picit megsérült, de így is átlépett könnyedén Rubleven
Kép forrása: ausopen.com

Andy Murray nem rég befejezte és az óriási tehetségnek kikiáltott orosz Andrey Rublev ezúttal kevés játék megnyerésével nem sok vizet zavart a Rod Laver Arenában. A brit az első játszma közepén break előnybe került, amit magabiztosan tartani tudott, majd a következő két játszmában nem igazán adta meg a lehetőséget Rublev számára, hogy mérkőzésbe kerüljön. Az orosznak szép és dinamikus ütései ezúttal arra voltak elegek, amire számítani lehetett. 5 játék, néhány szebb nyerő ütés, de még látszott, van hova fejlődnie, amennyiben a nagyokhoz fel akar érni. Az ütései megvannak, de a higgadtság még hiányzik egyértelműen a játékából. Ami igaz jelenleg egy 19 éves titánt nem a jelenlegi világelső szintjéhez kell mérni. Murray továbbra is kegyetlenül bánik a nála gyengébb játékosokkal, vajon a Wimbledonban Novak Djokovicot legyőző Sam Querrey is erre a sorsra jut Ivan Lendl pártfogoltjával szemben?

Wawrinka könnyedén jutott a harmadik fordulóba Kép forrása: sports.inqurier.net

Wawrinka könnyedén jutott a harmadik fordulóba
Kép forrása: sports.inqurier.net

Stan Wawrinka is pályára lépett a mai napon. A 2014-es bajnok remek erőben van, hiszen egyáltalán nem látszott a kicsit sem veszélytelen amerikai Steve Johnson ellen a hétfői öt szettes mérkőzése. A svájci az egész találkozón magabiztosan és dominánsan teniszezett, látszólag erőt meríthetett a Martin Klizan elleni elképesztően nehéz és maratoni csatából. A következő mérkőzésen ezúttal nem Wawrinka lehet kissé fáradt, hiszen a szerb Viktor Troickival játszik majd, aki öt játszmában, igen nehezen győzte le Paolo Lorenzit. Troicki játéka sosem kellemes, azonban Wawrinkától elvárás lehet, hogy a negyedik fordulóba kerüljön Melbourneben.

Most pedig jöjjön ennek az összefoglalónak azon része, ami miatt ezt a címet választottam. Két teniszező, akik tökéletes ellentétei egymásnak. Nick Kyrgios és Daniel Evans előbbi veresége, illetve utóbbinak elért győzelme bemutatja mit jelent magasról tenni erre a sportágra, ami egész egyszerűen profi sportolótól méltatlan, a másik oldalon pedig napról-napra tisztességesen és keményen harcolni, hogy minél jobb legyél, meghozza az eredményeket.

Kyrgios ismét bizonyította mentalitásával milyen eredményt lehet elérni Kép forrása: ausopen.com

Kyrgios ismét bizonyította mentalitásával milyen eredményt lehet elérni
Kép forrása: ausopen.com

Kezdjük Nick Kyrgios mérkőzésével. Az ausztrál közönség kedvenc, ebben az országban sokak bálványa! Érdekes ezekkel a jelzőkkel ezek után őt illetni, de hát nem szomorú ez? A profi tenisz mentalitása a legnagyobb ellentéte Nick Kyrgios játékának, hiszen a Lleyton Hewitt féle hozzáállásból a még kitöréshez tökéletes korban lévő Kyrgios meríthetett volna, azonban Andreas Seppi ellen megint csak azt lehetett látni, hogy neki teljesen mindegy, hogy nyer-e vagy veszít és Melbourne szurkoló tömege mégis mindent megtett azért, hogy sikerrel vegye ezt a találkozót, amit egyáltalán nem érdemelt meg. Erre pedig minden esély megvolt, hiszen a hazai játékos az első két szettet megnyerte és a következő két játszma elvesztése ellenére az ötödik játszma hajrájában mérkőzés labdához is jutott, 8-7-nél. Az ember azonban általában azt kapja, amit megérdemel, meg ahogy áll a dolgokhoz és ez nem volt máshogy Kyrgios esetében sem. Seppi hárította a mérkőzéslabdát, majd az ausztrálon nem igazán látszott, hogy erőfeszítéseket tenne, hogy visszahozza a mérkőzést, megérdemelten véget ért számára az idei Australian Open.  Kyrgiosnál ez érthetetlen, hiszen a tehetsége adott és ritmustalan játékával könnyen kiváló eredményeket érhetne el, azonban jelen mentalitásával nem meglepetés a második fordulós kiesés egy Grand Slam tornán. Van-e kiút ebből az óriási szakadékból Kyrgios számára, vagy az óriási tehetség egy pályafutáson keresztül csak ennyit vonz maga után?

Hamarosan nem csak Murrayről beszélhetünk a briteknél? Kép forrása: worldsportnews.ddns.net

Hamarosan nem csak Murrayről beszélhetünk a briteknél?
Kép forrása: worldsportnews.ddns.net

Feltörekvés hónapok alatt, és ez az eredmény a Top 50-en kívüli brit Daniel Evanstől már egyáltalán nem szenzáció, hiszen játéka kezd egyre jobban a felszínre törni. Marin Cilic pedig meggyőzően kezdte a találkozót, majd a második szett végjátéka és a Sydneyben a döntőig eljutó teniszező erős feje végérvényes megtörte volna? Erre választ is kaptunk a következő két játszmában. A harmadik felvonásban egy break, amit Evans könnyedén végig vitt, majd a negyedikben a korábbi Grand Slam győztesnek 3-2-es hátrányától nem igazán volt sok esélye a mérkőzés megnyerésére. Egy feltörekvő brit generáció második embere Murray mögött megérkezett? Eredményei magáért beszélnek, hiszen már tavaly is lehetett a Wawrinka elleni US Open mérkőzésen, hogy felveszi a versenyt a nagymenőkkel, az utóbbi héten pedig ez volt a második győzelme Top 10-es játékos ellen. Nem csak Murrayről szól a brit tenisz, 9-10 év kellett Evansnek, hogy ő is hallasson magáról. Nem elképzelhetetlen, hogy ebben az évben a brit játékosnak lesznek nagyobb győzelmei is egy Cilicnél magasabban jegyzett Top 10-es teniszező ellen.

Ez az ellentét egy következő körben lejátszott mérkőzésen újra téma lesz, hiszen Evans következő ellenfele az ausztrál eltékozolt tehetség generációjának másik képviselője, Bernard Tomic lesz. Amennyiben ezt a mérkőzést Daniel Evans nyeri meg, az ausztrál tenisz megfelelő képet kap arról, milyen lehetőséget szalasztott el a kifelé szégyenteljes mentalitást mutató Kyrgios és Tomic, amiért ezt a sportágat nem vették komolyan.

Az Australian Open mai férfi eredményei az alábbi linken tekinthetők meg:

http://www.ausopen.com/en_AU/scores/completed_matches/day8.html

Holnap már a harmadik fordulóba jutás lesz a tét. Nem fogunk unatkozni, hiszen pályára lép a Rod Laver Arena délelőtti programjában előbb Novak Djokovic, majd az esti turnusban Rafael Nadal a 2006-os Australian Open döntős Marcos Baghdatis ellen. Aki pedig szőnyegbombázásra vágyna, annak a Milos Raonic-Gilles Müller találkozó kiváló kikapcsolódásként szolgál holnap kora reggeltől.

Kiemelt kép forrása: metro.co.uk

A hozzászólások le vannak zárva.