ATP Buenos Aires, Memphis: Japán-ukrán és grúz-amerikai döntő alakult ki

A hét két 250-es tornáján lebonyolították az elődöntőket. A Buenos Airesi salakon Kei Nishikori és Alex Dolgpolov, a Memphisi fedett pályán pedig Ryan Harrison és Nikoloz Basilashvili között dől el a végső győztes kiléte.

Buenos Aires

Kei Nishikori (1.) a torna favoritjaként rendesen megszenvedett a hazai közönség bizalmát teljes mértékben élvező Carlos Berlocq-kal. Az argentin teniszező azok után, hogy a korábbi háromszoros bajnok, David Ferrert (3.) is kiejtette, most a top 10 közepén tanyázó japánt egy 2 óra 45 perces mérkőzésre kényszerítette. Nishikori két elmarasztott break-lehetőség után elveszítette az adogatását a játszma hajrájában, ezzel hátrányba került. Az egyenlítés azonban nem maradt el, a második szett ugyanúgy egy utolsó pillanatban kiharcolt breakkel dőlt el, de persze most fordított volt a szereposztás és előtte egyszer-egyszer elvették egymás szerváit a felek. A döntőjátszma még ennél is fordulatosabb volt. Zsinórban négy játékban volt legalább egy fogadóelőny. Ebből a nagy kavalkádból pedig a japán jött ki győztesen.

A másik ágon az ukrán Alex Dolgopolov jutott be a fináléba. A spanyol Pablo Carreno Bustát (4.) győzte le. Ugyan ellenfele 41 hellyel (66. és 25.) előrébb áll a világranglistán, de karrierjét sérülések tarkították az utóbbi időkben, és volt már top 10 közelében korábban. Ezt reprezentálta első egymás elleni mérkőzésükön. Az első szett még szoros volt, de jobb adogató statisztikái őt igazolták a hajrában. Aztán a második játszma is az övé lett, de jóval simábban, dupla-breakkel.

Az elődöntők végeredményei

K. Nishikori (1.) – C. Berlocq 4/6 6/4 6/3

A. Dolgpolov – P. Carreno Busta (4.) 7/5 6/2

Memphis

Ryan Harrison zsinórban 18 (!) játszmát nyert már meg Kép forrása: twitter.com/memphisopen

Ryan Harrison zsinórban 18 (!) játszmát nyert már meg
Kép forrása: twitter.com/memphisopen

A villámgyors borítású fedett pályás tornán már az elődöntőkre nem maradt kiemelt versenyző. A szervezők John Isnerben (2.) és Steve Johnsonban (4.) bízhattak, de ők meglepetésre kiestek a negyeddöntőben. Volt azonban még kinek szurkolnia a hazai közönségnek. Sőt, az amerikai döntős garantált volt, mert az egyik elődöntőt két “ex-tehetség”, Ryan Harrison és Donald Young játszotta. A győzelmet végül a világranglisán előrébb álló Harrison nyerte meg két 6/4-es szettben. A másik ágon Nikoloz Basilashvili révbe ért. Az elmúlt másfél-két hétben ugyanis meglepetések sorozatát okozta: Szófiában Dominic Thiemet és Martin Klizant is legyőzve jutott az elődöntőbe, itt Memphisben pedig az 1. kiemelt Ivo Karlovicot búcsúztatta korábban. Mindezen sikerek jutalma egy ATP-döntő, amit a kazah Kukushkin ellen harcolt ki egy nagyon fordulatos és egy sima játszmában.

Mindkét játékos első tornagyőzelméért száll harcba vasárnap. Van néhány előzetes érdekesség a meccsel kapcsolatban. Egy az, hogy először fognak összecsapni. Másrészt, ott vannak a grúz bravúrjai. Sokadrészt pedig Harrison zsinórban 9 (!) meccsen nem veszített játszmát, legutóbbi tornáját, egy dallasi Challengert szettveszteség nélkül nyert meg. Most ugyanilyen meneteléssel jutott be a döntőbe. Akárcsak Basilashvili.

Az elődöntők végeredményei

R. Harrison – D. Young 6/4 6/4

N. Basilashvili – M. Kukushkin 7/5 6/2

A kiemelt kép forrása: zimbio.com

A hozzászólások le vannak zárva.