Tizenegy év után újra Miami trónján Roger Federer

Hiába a nehezebb meccsek a korábbi fordulókban, Federer oktatta Rafael Nadalt a döntőben.

2017-ben már a harmadik alkalommal csapott össze a világ két legnépszerűbb teniszezője, Roger Federer (4.) és Rafael Nadal (5.). “A nagy négyes” másik két tagja, Andy Murray és Novak Djokovic távollétében teljes mértékben sütkérezhettek a rivaldafényben. Indian Wells után a következő amerikai Masters tornán a nyolcaddöntőnél jóval később, a fináléban találkozhattak csak, ahová végül mind a ketten eljutottak. Federernek volt rögösebb az útja idáig, Tomas Berdych a negyeddöntőben meccslabdákig jutott ellene, majd Nick Kyrgios is csak nüanszokkal maradt el a svájcival szembeni győzelemtől a legjobb 4 között. Ehhez képest Nadal számlájára csak a Kohlschreiber elleni 0/6-os első szettet lehet felírni, ezt leszámítva makulátlanul játszott. A pályán töltött idő alapján előnyben érezhette magát a döntő előtt. Aztán mégis Federer diktálta a tempót a végső összecsapáson.

Nadalnak megint egy bombaformában lévő ellenfél jutott a miami döntőben
Kép forrása: twitter.com/MiamiOpen

A felek már az elején nagy megpróbáltatások elé helyezték egymást. Adogatásaikkal mind a ketten nagyon megszenvedtek, mind a ketten olyan agresszívak voltak, hogy az ellenfél első rövid ütését követően a labdamenet lezárására törekedtek. Federernél ez megszokott már nagyon régóta, de Nadaltól nem. Eleinte a spanyol is ért el ezzel eredményt. négy break-labdát is kiharcolt, de Federer mindegyiket hárítani tudta, erős mentalitásáról tanúbizonyságot téve. Ugyanez volt a helyzet azonban fordított szerepkörben is, Nadal is tudott hárítani négy fogadóelőnyt. Az intenzív játék azonban Federer taktikai elképzeléseit igazolta, ő tudta megtörni a „break-jeget”, 4/3-nál. Majd a következő játékban magabiztosan kiszerválta a szettet. 48 percnyi minőségi tenisz után került előnybe a svájci. A második szett eleje sokkal csendesebb mederben zajlott, mint az elsőé. A játszma első hat játékában egyik teniszező sem fogadott igazán jól, 3/3-nál aztán újra Federernek sikerült felkavarnia az állóvizet. Két fogadóelőnyt is kiharcolt, de Nadal önmagához hűen szívvel-lélekkel küzdött, és megmenekült a vereség közeli helyzettől. A mallorcai viszont a következő adogató játékban újra fogadóelőnnyel nézhetett szembe, Federer pedig most már nem hagyta elveszni a lehetőséget. Aztán az utolsó játékban két fantasztikus ütéssel befejezett labdamenettel tarkítva szerválta ki a meccset (ami 1 óra 35 percig tartott)  és a tornagyőzelmet.

Végeredmény: Roger Federer (svájci 4.) – Rafael Nadal (spanyol, 5.) 6/3 6/4

A 35 éves svájci teniszező 2006 után nyerte meg újra a Miami Masterst. Akkor a horvát Ivan Ljubicicet győzte le a döntőben, aki most az edzője. Nadal a díjátadó beszédében a történelem legnagyobb visszatérésének titulálta régi, nagy vetélytársa első három hónapját az évben. Mondta ezt az a teniszező, aki 2013-ban produkált diadalmenetet egy hasonlóan hosszú (körülbelül féléves), kényszerű kihagyás után. A spanyol számára fájó lehet, hogy az ötödik miami döntőjét is elveszítette, de ezután következik kedvenc időszaka, a salakszezon, amin egy eddig gyengének tűnő Djokovic és Murray jelenlétében favoritnak ígérkezhet. Az előttünk álló periódus várhatóan nem lesz nagyon fontos Federer számára, de a pályán mutatott játéka és az idei 19-1-es mérlege feljogosítja arra, hogy forma alapján a világ legjobb teniszezőjének nevezzük. Innentől kezdve valószínűleg már Wimbledonra fogja tartalékolni az erejét.

A kiemelt kép forrása: twitter.com/MiamiOpen

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.