Harcban a világelsőségért!

2017. augusztus 2.
by Airon

2017 egészen új távlatokat nyitott meg az urak hétről-hétre folyó küzdelmében. Jelenleg még Murray a világelső, de Nadal és Federer már veszélyesen a nyomában liheg a britnek.

A 2008-as wimbledoni döntő akkor nagy mértékben megsegítette Nadal világelsőségét
Kép forrása: skysports.com

Mielőtt azonban rátérnénk az elmúlt hónapok és a következő hetek eseményeinek felgöngyölítésére, nézzük egy kicsit a múltat. Federer uralta a kemény és füves pályás Grand Slam tornákat , Nadal pedig nem tudott ezeken a tornákon döntőbe kerülni, Federer pedig nyugodtan őrizte a helyét. Nadal 2008-ban azonban csak jött és jött , miközben Federert felemésztette a mononukleózis és meggátolta abban hogy megőrizze a világelsőségét.

Majd Federer újra
Kép forrása: telegraph.co.uk

Miután Nadal már negyedik alkalommal is verhetetlen volt Párizsban, kezdett egyre jobban felzárkózni riválisára. Wimbledon után ugyan  még nem vette át az elsőséget, de a történelem egyik legnagyobb Grand Slam döntőjének megnyerésével méltóan vette át a stafétabotot, attól az embertől, aki az All England Club gyepén öt évig sérthetetlen volt. Nadal a 2008-as olimpiai diadal után hivatalosan is világelső lett, majd szűk egy évig őrizte, hogy wimbledoni sikerével ismét Federer üljön 2009-ben vissza a trónra.

A ex és a jelen világelsője 2016 legvégén váltotta egymást
Kép forrása: skysport.com

Federer királysága azonban nem tartott sokáig, hiszen ekkor már a szerb Novak Djokovic tenisze egyre kifinomultabb lett és miután erőnlétét feljavította újszerű táplálkozása,letaszította a svájcit a trónról. A férfi tenisz ezen érájában és éveiben váltakoztak a világelsők, hiszen Djokovic, Federer és Nadal csücsült a trónon. Úgy nézett ki 2015-től, hogy Djokovic lesz, aki uralkodik, azonban egy óriási hajrával napjainkig is Murray vezeti a világranglistát.

Federer az év egyik legnagyobb csatáját nyerte Melbourneben
Kép forrása: bbc.co.uk

Na de nézzük 2017-et, mi is történt és mi várható a következő hetekben. Az év első Grand Slam tornája, mint egy tündérmese, hiszen Rafael Nadal és Roger Federer egy káprázatos döntőt játszott, ami után végül a svájci 18-szoros Grand Slam bajnoknak mondhatta magát. Majd jött a két első Masters, ahol Federer elsöpörte a mezőnyt. Ki gondolta volna ezt úgy, hogy a 35 éves teniszező előtte 2016 utolsó fél évét kihagyta?

Nadal visszavette a Roland Garros trófeáját
Kép forrása: ibtimes.co.in

Jött a salakszezon, aminél Federer úgy döntött kihagyja, Nadal pedig elképesztően teniszezve Monte Carlot, Barcelonát, Madridot és zárásként megsemmisítve mindenkit a Roland Garrost is megnyerte. A Federer-Nadal nagyobb tornagyőzelem sorozatba Rómában tudott Alexander Zverev szót kérni magának. A régi harcosok a világranglista elején jelenleg forma nélküli időszakukat töltik, hiszen Murray csupán a Roland Garrosra tudta némileg összeszedni magát, Djokovic tulajdonképpen ott sem.

Federer wimbledoni győzelmével bejelentkezett a világelsőségért
Kép forrása: dailyexpress.co.uk

Ezek után jött Wimbledon ahol látva Federer hallei menetelését nagy meglepetés nem ért bennünket, és a svájci szettveszteség nélkül végig ment a mezőnyön.

Murray aligha szólhat bele idén a világelsőségért folytatott harcba
Kép forrása: tsnewstoday.com

Elkezdődött a US Open Series és megindul a harc a világelsőségért. Jelenleg tehát 7750 ponttal Andy Murray vezet, Nadal mögötte van 7465 ponttal, őt pedig Federer 6545 ponttal követi. Murraynek azonban nehéz lesz megvédenie világelsőségét, hiszen Cincinattiben 600 pontot kell védenie hamarosan, majd pedig az év végén mintegy 4000 pont megvédése vár rá. A világelsőség megvédése szempontjából talán Federer van előnyösebb helyzetben, mivel többet hagyott ki 2016 utolsó részében, de Nadal se várhatja rossz pozícióból ezt a harcot.

A következő hetekben sok víz lefolyik a Dunán. Nem kizárt, hogy Nadal hamarosan átveszi Murraytől a világelsőséget, azonban az is biztos, hogy a spanyolnak keményen kell küzdenie ezért a helyért Federerrel.

Kiemelt kép forrása: sportshike.org

 

 

A hozzászólások le vannak zárva.