ATP 1000 – Cincinnati: Nadal és Thiem is kiesett a negyeddöntőben

Csak az alsó ágon érvényesült a papírforma pénteken.

A Cincinnati Masters pénteki játéknapjának szereplője kétség kívül a fiatal ausztrál, Nick Kyrgios volt. A mezőny legellentmondásosabb versenyzője a csütörtök éjszakai esőzések miatt másnap két mérkőzést is kényszerült játszania. A nap elején még a nyolcaddöntőben szenvedett meg a horvát szervagéppel, Ivo Karloviccsal – aki szett-előnyben volt is több alkalommal is két pontra volt a végső győzelemtől – majd este már a negyeddöntőben győzte le az esélyesebbnek kikiáltott Rafael Nadalt (1.), egy teljesen más stílusban játszó teniszezőt, aki ellen ráadásul szettet sem veszített.

Két meccs egy nap alatt már nem ment Nadalnak
Kép forrása: uk.reuters.com

Kyrgios hamar alárendelt szerepbe kényszerítette a jövő héttől világelső teniszezőt. 10 pontot megnyert az első 11-ből, emellett pedig a spanyol második szerváira is rendkívül veszélyes volt az első szettben, 8-ból csak egy pontot engedett neki a biztonságosabb adogatásokat követően. A 22 éves ausztrál 25 perc alatt került előnybe. A folytatás az első játszmához hasonló forgatókönyvet sugalltatott, tarolt a Kyrgios-henger az első játékokban, ami break-előnyt eredményezett hamar. Nadal azonban önmagához hűen egy percig sem adta fel a harcot, küzdőszelleme pedig 3 meccslabda hárítása után meghozta gyümölcsét, és visszavette az elveszített szerváját. Igen ám, de ezt követően már csak egy pontot nyert meg a meccs végéig. A következő játékban semmire bukta el az adogatását és Kyrios második nekifutásra már gond nélkül kiszerválta a meccset.

Nadal így a délutáni két szettes győzelme (Albert Ramos-Vinolas ellen) után két szettben kapott ki este. Vereségével egy majdnem 5 éves sorozat szakadt meg. A 2012-es Párizs Mastersen történt meg az legutoljára, hogy a vele, Federerrel, Djokoviccsal és Murrayvel fémjelzett „Nagy Négyes” egyik tagja sincs ott egy Masters torna elődöntőiben.

Régi “ismerős” is jutott be a 4 közé
Kép forrása: tennisnow.com

Kyrios karrierje második ilyen elődöntőjét (az első idén, Miamiban volt) a kis túlzással hamvaiból feltámadó David Ferrer ellen fogja játszani. A spanyol veterán harcos Dominic Thiemet (3.) ejtette ki a negyeddöntőben, honfitársa, Pablo Carreno Busta (11.) után még egy kiemeltet. A fiatal osztrák a legjobb 16 között nagyon rapszodikus játékkal győzte le a francia Mannarinót, emiatt pedig joggal lehetett azt gondolni, hogy a spanyol fel fogja venni vele a versenyt a következő körben.  Arra azonban nem igazán lehetett számítani, hogy a 2014-es döntős 77 perc alatt, két, viszonylag sima játszmában és magabiztos teljesítménnyel jut tovább.

Helyi idő szerint még délután rendezték meg az alsó ági negyeddöntőket. Itt azonban már a magasabban rangsorolt versenyzők jutottak tovább. John Isner (14.) két szoros szettben ejtette ki fiatal honfitársát, a szabad-kártyás Jared Donaldsont. A másik meccsen pedig Yuichi Sugita karrierje legjobb hetét egy csúfos vereséggel zárta. Mindössze három játékot nyert Grigor Dimitrov (7.) ellen, aki így sem játszott annyira jól. A bolgár teniszező egy körrel hamarabb Juan Martin Del Potrót búcsúztatta, ezen a meccsen pedig, ha az izgalmak el is maradtak, a gálaszerű pontnyerés nem. Az egyik labdamenetnél Boris Beckert idézte meg a kétszeres Grand Slam-elődöntős:

Az előző két játéknap eredményei

Csütörtök

Kép forrása: atpworldtour.com

Péntek

Kép forrása: atpworldtour.com

 

Szombat este és vasárnap éjszaka tehát már a döntőbe jutás lesz a cél. Előbb Isner és Dimitrov csap össze, magyar idő szerint 20 órától, majd vasárnap 1-ől jön Ferrer és Kyrgios találkozója.

A kiemelt kép forrása: tennispanorama.com

A hozzászólások le vannak zárva.