ATP Shanghai: Egy fordulóra egy újabb „Fedal”-tól

Egyre reálisabb az álomdöntő a kínai Masters-tornán. Rafael Nadal és Roger Federer is ott van a legjobb 4 között.

Kép forrása: metro.co.uk

Pénteken már a negyeddöntőket rendezték a Shanghai Mastersen, a férfi teniszszezon utolsóelőtti 1000 pontos tornáján. Sztárok tömkelege egészségügyi okokra hivatkozva már lezárta a 2017-es évet versenyzés terén, de a sportág két legnépszerűbb alakja, Rafael Nadal (1.) és Roger Federer (2.) tiszteletét teszi a távol-keleti metropoliszban, nem is akárhogyan. Mindkét sztár szettvesztés nélkül jutott be a negyeddöntőbe, a 36 éves svájcinak pedig ezt a makulátlan mérleget sikerült is megőriznie. Az Australian Open és Wimbledon idei bajnoka Diego Schwartzman és Alex Dolgopolov után a francia Richard Gasquet-t is 2-0-ra győzte le. Fonák-virtuóz ellenfelének nagyon rossz a mérlege vele szemben, azon pedig nem ezen a meccsen tudott javítani. Federer zsinórban 9-szer győzte le Gasquet-t és egymást követő 19. szettjét nyerte meg ellene. A rutinos svájci nem nyújtotta legjobbját, relatíve sokat hibázott, a pillanatnyi formaidőzítésnek köszönhetően azonban így sem fért kétség győzelméhez.

Kép forrása: durhamregion.com

A finálét egy érdekesnek ígérkező meccsen vívhatja ki. Az idei US Open-negyeddöntő után most először fog megmérkőzni Juan Martin Del Potro-val (16.). Az argentin óriás egy körrel hamarabb három szettben búcsúztatta a torna 3. kiemeltjét, Alexander Zverevet, pénteken pedig Viktor Troickit. A német és a szerb ellen is egyaránt úgy nyert „Tandil tornya”, hogy az első játszmát elveszítette. Federerrel szemben az előzmények neki lehetnek kedvezőbbek, hiszen New Yorkban ő diadalmaskodott, ám a svájci jobb fizikai állapotban van látszólag az év utolsó Grand Slam-tornájához képest. A nagy várakozás az egyetlen dolog, ami biztos az alsó ági elődöntő kapcsán.

Kép forrása: tennis-pulse.com

Hát még mekkora várakozás lehet, ha esetleg Federer és Nadal jut be a vasárnapi döntőbe! Erre nem csekélyek az esélyek. A spanyol világelső továbbra is remek formának örvendhet, ezen a kínai tornán is legyőzte Grigor Dimitrovot (6.). A bolgár teniszező sem panaszkodhat, csak amiatt, hogy megint a Salakkirályba „botlott bele”. Peking után Shanghaiban is az volt a forgatókönyv, hogy a mallorcai diktálta az iramot a meccs elején, a tempót pedig Dimitrovnak a „középső etapra” sikerült felvennie, a döntőszettre viszont megint alárendelt szerepbe került. Nadal azonban nem (most sem) volt elégedett saját játékával: a negyeddöntő utáni sajtótájékoztatón bevallotta, többet vár el magától a Marin Cilic (4.) elleni elődöntőben. A horvát teniszező még a pénteki program nyitásaként mérkőzött meg a spanyol Albert Ramos-Vinolas-al és ahogyan az eddigi meccseit, ezt is vesztett szett nélkül tudta le.

Eredmények

Nadal (spanyol, 1.) – G. Dimitrov (bolgár, 6.) 6/4 6/7(4) 6/3

Cilic (horvát, 4.) – A. Ramos-Vinolas (spanyol) 6/3 6/4

M. Del Potro (argentin, 16.) – V. Troicki (szerb) 4/6 6/1 6/4

Federer (svájci, 2.) – R. Gasquet (francia) 7/5 6/4

A kiemelt kép forrása: asia.eurosport.com

A hozzászólások le vannak zárva.