Nitto ATP Finals: Ennek a boltnak így mi értelme?

Rafael Nadal visszalépett az év végi világbajnokságtól, és ez újabb nagy pofon lehet az ATP-nek. Vajon meddig lehet még a határokat ilyen módon feszegetni? 

Nadal visszalépett első mérkőzése után a londoni viadaltól!
Kép forrása: deccanchronicle.com

A kérdést érdemes megközelíteni először is száraz sablon tényekkel. Új nevén az ATP Nitto Finalsnek arról kéne szólnia, hogy az adott év ranglista helyezése alapján a legjobb 8 játékos megméretteti magát egy utolsó viadalon. Ez mind szép és jó lenne, viszont köztudott hogy a versengés a hátsó helyekért úgy kezdődött, hogy kell valaki Stan Wawrinka helyett, akivel egészséges fizikai állapotában a végső győzelemre is komoly aspiránsként lehet tekinteni. A kisebb márkanév ( 3-szoros Grand Slam bajnok ) már ideje korán elhullott. Ezek után meg kellett várni, hogy elkezdődjön a világbajnokság, hogy a 2 legenda közül, akikért milliós tömegek rajonganak, az egyik azt mondja: Nekem ez így nem éri meg! Rafael Nadal visszalépésével nyilván lesz aki nem ért majd egyet, mondván akkor minek indult el, ha az első meccs után befejezi és persze ezért felvette a pénzét? A felemelt hang ellen azonban könnyű ellenérv, hogy mégis miért kellett volna roncsolnia az egészségét, megkockáztatva azzal, hogy komolyabb kihagyás várjon rá a 2018-as szezonban. Rafael Nadal eljött, tisztességgel végig játszott egy meccset, ez így volt helyén és rendjén. Ezt követően pedig átadta a helyét egy olyan játékosnak Pablo Carreno Busta személyében, aki éppen csak lecsúszott világbajnokságról, ám letett az asztalra egy US Open elődöntőt. Méltó helyettese lehet honfitársának, hiszen motiváltan fog felmenni a pályára Londonban.

Federer 2014-ben a döntő napján érezte fontosabbnak az egészségét a finálénál!
Kép forrása: telegraph.co.uk

Felvetődik a kérdés, miért jó ez az ATP-nek? Egy év végi világbajnokságnak pont az lenne a lényege, hogy komoly presztízs értékkel, irgalmatlan kemény harcok, hogy valaki elmondhassa magáról a végén: Na gyerekek! Az elmúlt évek hiába mutatják azt, hogy Djokovic, Federer vagy néha napján 1-1 meglepetés győztes becsúszik ( 2009-ben Davydenko ), mégis valamelyik sztár ( Nadal, Federer, Murray ) idő közben visszalép a tornától. Idén Nadal lépett vissza, tavaly Federer szezon közben összeszedett sérülése miatt nem tudott ott lenni, 2014-ben pedig a svájci a döntőtől lépett vissza és így nyert Djokovic. Mennyi precedens és ellenpélda kell még az ATP-nek, ahhoz az egyszerű felismeréshez, hogy ennek így ebben a formában, semmi értelme. Vasárnap amennyiben Federer ezt a hetet fizikailag végig bírja, világbajnok lesz, de mégis hogy? Nincs jelenleg olyan teniszező a mezőnyben akit ne verne meg akár még félgőzzel is, hiszen a jelenlegi hét embernél klasszisokkal jobb. Visszalépett az a játékos, akivel legalább egy látványos döntőt tudott volna játszani, és a nagy számok törvénye alapján nem biztos, hogy nyert volna. Ez a párharc készségesen azt mutatja, hogy bármennyire jobb most Federer Nadalnál, a spanyol bármikor elkaphatja őt bárhol, ezt azonban Londonban egészen biztosan nem tudjuk már meg.

Ebből a négyesből csak Federer van ott idén! Jó ez így hosszú távon?

Nem kéne egy konstruktív megoldást találni erre a problémára? Nem az első hogy valaki visszalép a nagy sztárok közül. Amennyiben ez így folytatódik tovább, nem ez volt az utolsó ilyen eset a világbajnokságok hosszú évek óta íródó történelmében! Itt az ideje talán átgondolni azt, nem kéne ezt az eseményt korábban megrendezni? Lehetne a US Openre rá 2-3 héttel és akkor nem kis valószínűséggel minden játékosban nagyobb tűz lenne, hogy megmérettesse magát Londonban. Egy másik dolog, ami nagyobb tömegeket vonzana: Miért nem rendezik meg a Nitto ATP Finals-t 16 játékossal és lenne egy 2000 pontos 2 hétig tartó viadal, mint egy Grand Slam torna? Hiszen ha megnézzük az idei névsort a ranglistán 9.-16. helyezésig- Juan Martin Del Potro, Novak Djokovic, Jo-Wilfried Tsonga és Andy Murray sincs ott Londonban, még akkor is ha Murray és Djokovic sérülés miatt csúszott ki a 8-ból.

A show tehát megy tovább, ahogy azt Freddie Mercury annak idején ezt egy híres dalában megénekelte. Zárszónak legyen annyi, megéri ezt továbbra is ilyen érzékeny veszteségekkel csinálni?

Kiemelt kép forrása: http://news.sport.ielanguages.com

 

 

A hozzászólások le vannak zárva.