Nitto ATP Finals: David Goffin ellopta a show-t! Kiejtette Federert az elődöntőben!

A belga teniszező Nadal után a svájcit is legyőzte ezen a héten és bejutott az ATP Finals döntőjébe!

Szombat délután az elődöntőké a főszerep a londoni O2-Arénában zajló ATP Finals-on. A legtöbben természetesen arra számítottak, hogy a szezon 8 legjobb – jelen esetben viszont inkább az élmezőny 8 legegészségesebb – teniszezőjét felvonultató tornán a két csoportgyőztes, Roger Federer (2.) és Grigor Dimitrov (6.) jut be majd a fináléba. Az említett két teniszező formája mellett amiatt is még, hogy David Goffin (7.), Federer 4 közötti ellenfele hat meccsből hatot elveszített a svájci ellen karrierje során. A legutóbbi 6/1 6/2-es vereség pedig nem is olyan régről, 3 hete, Bázelből származik. Goffin azonban nemet mondott az előzményekre, s beleköpött a jóslatok levesébe!

Ebben ma nem volt több…
Kép forrása: sacbee.com

Pedig minden úgy kezdődött Londonban, ahogyan befejeződött Bázelben. Federer a tőle megszokott agresszív játékával kétszer is elvette a belga teniszező adogatását és 34 perc után már a második szettre fordulhattak a felek. Ugyanezt a nyomást azonban nem tudta tovább fenntartani a 19-szeres Grand Slam-győztes. A második játszma elején váratlanul elveszítette az szerváját és belga ellenfele gyakorlatilag megérkezett a mérkőzésbe. Goffin-nek szinte egy egész szetten keresztül kellett megőriznie a break-előnyét, ez viszont sikerült is neki, még úgyis, hogy egy játékot 40-40-es állásról, egy másikat fogadóelőnyből nyert meg adogatóként. A belga végül csak két perccel több idő alatt nyert szettet, helvét ellenfelénél.

“Legyőzni a bálványodat, erre nincsenek szavak!” – nyilatkozta Goffin a megnyert elődöntő után
Kép forrása: bbc.co.uk

A döntőjátszmában pedig Federer nem tudott emelni játéka színvonalán. Helyette Goffin ment tovább azon az úton, amit a meccs alatt alakított ki önmagának. Ebben a szettben is korán elvette a svájci szerváját, majd egy hosszú játékban (egyben fogadóelőnyt hárítva) megerősítette előnyét. Azt pedig meg is tudta tartani és a győzelemhez közeledve sem remegett meg egy cseppet sem, Federer nem talált fogást a belgán, aki aztán a győzelmet is úgy szerválta ki, hogy az utolsó játékban csak egy labdamenetet veszített el.

Kép forrása: instagram.com/atpworldtour

Végeredmény: Goffin – Federer 2/6 6/3 6/4

A belga teniszező Nikolay Davydenko és Novak Djokovic után a harmadik teniszező lett, aki ugyanazon az évadzáró nyolcas tornán Roger Federert és Rafael Nadalt is legyőzte. Már önmagában a két klasszis skalpja önbizalmat adhat neki a jövő héten zajló Belgium-Franciaország David Kupa döntőre, hát még az, hogy a Grand Slamek utáni második legrangosabb tornán bejutott a döntőbe! Ott egyébként Jack Sock (8.) vagy Grigor Dimitrov (6.) lesz az ellenfele. A másik elődöntőt az amerikai és a bolgár között leghamarabb 21 órától rendezik.

E mérkőzéssel pedig Roger Federer szezonja véget ért. A 36 éves teniszező elképesztő visszatérést hajtott végre 2017-ben. Az Australian Open és Wimbledon mellett megnyerte az Indian Wells-i és a Miami Masters-tornát, rutin szerűen pedig Hallét és Bázelt is megnyerte újra. E lajstrom tudatában joggal érezhette magát jóllakottnak az év végére. Ennek a feltételezésnek adhat létjogosultságot a meccsvégi gesztusa is: szabályosan mosolygott azon, ahogyan Goffin örült a sikernek – nyugodt szívvel törődött bele, hogy ebben a hétben nem volt több a részéről. Így is azonban komolyabb hiányérzet nélkül vonulhat pihenőre.

A kiemelt kép forrása: nittoatpfinals.com

A hozzászólások le vannak zárva.